Teknoloji

Vietnam Barack Obama ziyareti sırasında Facebook erişimini engelledi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

vietnam-baskan-abd-barack-obama-270516Vietnam hükümetinin ABD Başkanı Barack Obama’nın geçtiğimiz pazar ve çarşamba arasında ülkeye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Facebook erişimini kısıtladığı, hatta yer yer engellediği ortaya çıktı. Reuters’e konuşan iki aktivist grup söz konusu bilgiyi paylaşırken, bu kararın altında komünist yönetime yönelik sosyal medya üzerinden organize edilecek protestoları engelleme isteğinin yattığı ifade edildi.

Ülkede uygulanan Facebook karartmasına dair haberlerin dünyanın geri kalanı tarafından duyulmasını ise Twitter sağladı. Dijital hak savunma grubu Access Now’ın destek hattına gelen şikayetler, Twitter aracılığıyla paylaşıldı. Access Now’a bilgi akışını ise ülkede insan haklarını ve ifade özgürlüğünün savunan Viet Tan isimli aktivist organizasyonu sağladı.

Obama’nın ülkeye gerçekleştirdiği ziyarette temel amaç ABD ve Vietnam arasındaki ilişkileri geliştirmek olsa da, ABD Başkanı’nın üç günlük ziyareti sırasında muhaliflerle görüşmesine izin verilmediği belirtiliyor.

Facebook karartması ülkede sıklıkla başvurulan bir yöntem. Reuters’e konuşan Viet Tan direktörlerinden Angelina Huynh, insanların Facebook üzerinden eylem çağrısından bulunduğunu ve iktidarın insanların sokağa çıkmasını istemediğini belirtiyor. Facebook ve Twitter erişimini engellemek, Asya, Afrika ve Ortadoğu’da bulunan pek çok ülkede aktivistlerin sokağa çıkmasını engellemek için kullanılan rutin bir önleme dönüşmüş durumda.

İLGİLİ HABERLER