Teknoloji

Google Home: Google’dan Amazon Echo’ya rakip olacak hoparlör

google homeAmazon Echo, son 1,5 yıllık dönem içinde teknoloji dünyasının en çok konuşulan cihazları arasında yer alıyor. Amazon’un açtığı yoldan yürüyen Google, I/O 2016 için düzenlediği açılış etkinliğinde Amazon Echo’ya rakip olması amacıyla hazırladığı Google Home hoparlörünü görücüye çıkardı.

Home projesi Mario Quieroz liderliğindeki bir ekip tarafından hayata geçirildi. Ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı unvanını taşıyan Quieroz, Google’ın en başarılı oturma odası ürünü olarak tanımlanabilecek Chromecast’in arkasındaki isim olarak da tanınıyor.

Home, Quieroz’un oyununun yeni perdesi olarak tanımlanabilir. Google’ın Home ile kendisinden Echo benzeri bir ürün geliştirmesini bekleyenlerin talebine karşılık verdiği söylenebilir. Duvara takılabilen küçük bir hoparlör olan Google Home, sürekli olarak odayı dinliyor ve uzak mesafeli mikrofonları sayesinde odanının diğer ucundan söylenenleri bile algılayabiliyor. Soruları yanıtlayabilen, müzik çalabilen ve ev otomasyon sistemi içindeki bazı cihazları kontrol edebilen Home için Google cephesi oldukça umutlu konuşuyor. Quieroz, Home’un yapacağı pek çok şeyi Amazon Echo’dan daha iyi yapacağını iddia etmekten geri kalmadı.

Küçük bir silindir görünümündeki Google Home, açılı bir üst kenara sahip. Tasarım bakımından oldukça şık gözüken hoparlör, modüler bir kasaya sahip. Böylelikle Home’u kişiselleştirmek ve dekora uygun hâle getirmek mümkün oluyor. Home, LED ışıkları sayesinde çalıştığı mesajını verebiliyor.

Home taşınabilir olmasa da, sürekli olarak fişe takılı olması sayesinde daha güçlü bir hoparlöre dönüşüyor. Quieroz, Google Home’dan çıkan sesin odayı doldurduğunu, güçlü bas ve temiz yüksek ses kalitesi sunacağını belirtti. Ses kalitesi de bir hoparlörden beklenenler arasında olduğu için bütün bunların varlığı önem taşıyor. Amazon Echo’nun bu alanda eksikleri olduğu söylenebilir.

Amazon Echo, birden fazla odada kullanım konusunda da pek iyi bir deneyim sunmuyor. Google Home ise ilk adımdan itibaren çoklu oda sistemlerine uygun olarak tasarlandı. Temel Cast standardını kullanan hoparlör, müziğin diğer hoparlöre dağıtımını üstlenebiliyor. Google Play Music’in yanı sıra Spotify gibi Google Cast destekli diğer platformlara da Home üzerinden erişilebiliyor.

Google Cast’in varlığı Home’a televizyona bağlanan Chromecast ile iletişim kurabilme ve bu yolla YouTube videosu oynatabilme gibi yetenekler kazandırıyor.

Google Home ilk etapta birden fazla Google hesabını desteklemeyecek. Ancak şirket sonrasında bu durumun değişeceği sözünü şimdiden verdi.

Kullanıcılar Home üzerinden Google’a soru yöneltebilecek. Google Home’un sorulara nasıl yanıt vereceği konusunda fazlasıyla kafa yorduklarını söyleyen Mario Quieroz, yanıtların sesli iletime uygun olarak optimize edileceğini belirtti.

Başka cihazlar ve servislerle uyumluluk, Google Home’un Amazon Echo’nun gerisinde kalacağı noktalardan biri olacak gibi gözüküyor. Google, şimdilik cihazda kullanılan asistan için bir geliştirici API’sı yayınlamadı. Şirket, bunun için Home’da kullanılan asistanın biraz daha gelişmesini bekleyecek.

Google Home, başlangıçta az sayıda ev otomasyon cihazıyla uyumlu olarak çalışacak. Şirketten bu konuda kesin bir liste gelmese de, termostatların ve lambaların listede yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu yıl içinde satışa sunulacak olan Home’un fiyatı henüz bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER