DosyaManşetler

CES 2021’in en çok dikkat çeken yeni teknolojik ürünleri

samsung 110 inç microled 4k tv

CES 2021 bu yıl geçen yıllardan farklı olarak sadece dijital olarak gerçekleştirildi, ancak daha önce olduğu gibi birçok yeni ürünle tanıştık. Akıllı telefondan sağlık odaklı cihazlara, televizyonlardan akıllı telefonlara, CES 2021’de hayatın farklı alanlarında kullanım imkanı bulacak birçok ürün gördük. LG ve TCL’in kıvrılabilir ekran barındıran telefon konseptleri fuarın ilgi çekici ürünleri arasındaydı. Samsung, Sony ve LG’nin farklı ekran teknolojileri barındıran iddialı TV modelleri de bu yıl içinde evlerde yer almaya başlayacak.

CES 2021’de tanıtılan yeni ürünlerin büyük bir kısmını hazırladığımız haberlerle size aktarmaya çalıştık. Bu dosya niteliğindeki yazıda ise CES 2021’in öne çıkan teknolojik ürünleri ile ilgili bir derleme yapıyoruz.

HP Elite Dragonfly Max

hp elite dragonfly max
HP Elite Dragonfly Max

CES 2021’de tanıtılan yeni dizüstü bilgisayarlara baktığımızda, pek çok şirketin ürünlerini evden çalışma şartlarına uygun hâle getirdiğini gördük. Bu durum HP Elite Dragonfly Max modeli için de geçerli.

İş odaklı bu dizüstü bilgisayar, sesi optimize etmek için yapay zekâ kullanan dört geniş aralıklı mikrofon ve 5 megapiksel kamera gibi, yeni uzaktan çalışma alışkanlıkları için optimize edilmiş özelliklere sahiptir. Çoğu dizüstü bilgisayar web kamerasının pek iyi olmadığı ve bir dizüstü bilgisayarın bu kadar çok mikrofonla birlikte gelmesinin alışılmadık bir durum olduğu düşünüldüğünde, HP Elite Dragonfly Max her gün gerçekleştirilen Zoom toplantılarının kalitesini artırmak için iyi şekilde konumlandırılmış gibi görünüyor.

Dragonfly Max’in uzaktan çalışma koşulları göz önünde bulundurularak geliştirildiğinin bir başka işareti de, uzun süreli kullanımdan sonra göz yorgunluğunu azaltan EyeSafe teknolojisine sahip olması. Aslında bu yıl CES’teki dizüstü bilgisayarlar arasında bunu gözeten birçok modeli gördük.

HP Elite Dragonfly Max, 11. nesil Intel işlemcilerle çalışıyor, 13.3 inç ekrana sahip ve 5G bağlantı seçeneği ile birlikte geliyor. Ocak ayı itibarıyla yurt dışında satışa sunuluyor.

LG ve TCL’den yuvarlanabilir ekranlı akıllı telefonlar

lg rollableAkıllı telefon üreticileri hâlâ, tasarımda ilgi çekecek bir sonraki büyük eğilimin arayışı içinde. CES 2021’de ise LG ve TCL’nin katlanabilir ekranlar yerine kıvrılabilir ve yuvarlanabilir akıllı telefon ekranlarına yöneldiğini gösteriyor.

Konsept katlanabilir ekranlarla aynı; ekstra ekran alanı istediğinizde akıllı telefon ekranını normalden daha büyük hâle getirmek. Döndürülebilir ekranlı akıllı telefonların bu konsepti sunma şekli, katlanabilir telefonlardan tamamen farklı, kavraması ise oldukça basit. Telefonların içinde, geleneksel bir akıllı telefona benzer boyut ve şeklin korunmasına izin veren, açılır bir OLED ekran var. Bununla birlikte, ekran gövdeden açılırken telefonların boyutunu genişletecek mekanizmalar şüphesiz inanılmaz derecede karmaşık olacak ve güvenilirlikleri ile ilgili cevaplanması gereken birçok soru olacak.

LG ve TCL’nin yuvarlanabilir ekranlı akıllı telefonları hakkında şimdiye kadar çok az şey biliniyor, ancak LG’nin bu yıl içinde Rollable olarak adlandırdığı kendi modelini piyasaya sürmeyi planladığını biliyoruz.

Samsung Micro LED 4K TV

samsung 110 inç microled 4k tv

Samsung, son birkaç yıldır CES’te Micro LED ekranlı TV’leri sergiliyor ve bu gelişmiş ekran teknolojisi ziyaretçileri etkilemekte asla başarısız olmuyor. Bununla birlikte, şirket henüz bireysel tüketicilere hitap edecek bir Mikro LED 4K TV duyurmamıştı. 2021 yılıyla birlikte, bu nihayet değişecek.

88 inç, 99 inç ve 110 inç ekran boyutlarındaki Micro LED 4K TV’ler yıl sonuna kadar piyasaya çıkacak. Tabii ki, bu ilk dalga ürünler muhtemelen en zengin kullanıcı kitlesidışında herkes için çok pahalı olacak. Ancak teknolojinin tüketici seviyesine doğru ilerlemeye başlaması çok heyecan verici sayılır. Çünkü Micro LED TV’ler, OLED TV’lerin piksel seviyesindeki kontrastıyla ilgili sevilen her şeyi QLED TV’lerin yüksek parlaklığıyla birleştirme potansiyeline sahip.

CES 2021’de 110 inçlik Samsung Micro LED TV modeli gösterildi. Eğer fiyatlar en sonunda makul bir aralığa inerse, bu teknoloji TV’nin geleceği olabilir.

LG G1 ve Sony A90J OLED TV’ler

sony a90j
A90J Master Series 4K (OLED)
83 inç
65 inç
55 inç

Söz konusu görüntü kalitesi olduğunda, OLED en iyi ekran teknolojisidir. Çünkü OLED panelleri şu anda piyasadaki en iyi kontrastı ve görüş açılarını sunuyor. Bununla birlikte, rakip QLED TV’lere kıyasla bir dezavantajları var. O da, onlar kadar parlak olmamaları.

Bu durum OLED TV’leri çok fazla aydınlatılan odalar için daha az elverişli hâle getiriyor. Ve belirli yüksek dinamik aralık (HDR) videolarının bir QLED’de olduğundan daha sönük görünmesine neden oluyor. Ancak bu CES 2021’de Sony ve LG, önceki modellere nazaran daha yüksek parlaklık sağlamak amacıyla amiral gemisi OLED’lerinde önemli iyileştirmeler yaptı.

Yeni modellerin ne seviyede parlak olacakları tam olarak bilinmiyor, ancak daha yüksek parlaklık seviyesi yeni duyurulan Sony A90J ve LG G1‘in en iyi 4K TV olmalarına katkıda bulunabilir. OLED görüntü performansına ek olarak LG G1, duvara gömülü olarak monte edilmesini sağlayan inanılmaz derecede ince bir “Galeri” tasarımına sahip. Bu arada Sony A90J, ekranın kendisinden ses oluşturmak için şirketin Acoustic Surface Audio+ teknolojisini kullanıyor. Fiyat bilgileri henüz açıklanmadı, ancak yeni TV modelleri genellikle ilkbaharda mağazalara girmeye başlıyor.

LG 42 inç OLED panel

Monitör ve TV üreticileri, yeni piyasaya sürülen PlayStation 5 ve Xbox Series X’ten en iyi şekilde yararlanacak modeller üretmek için çalışmaya devam ederken, LG’nin OLED TV’leri, uyarlanabilir yenileme hızı, yüksek dinamik aralık ve düşük giriş gecikmesi gibi en yeni özellikleri isteyen PC ve konsol oyuncuları için giderek daha popüler bir seçenek haline geldi.

LG Display’in yeni duyurduğu 42 inç OLED TV paneli, şirketin şimdiye kadarki en küçük OLED’i ve piyasaya çıktığında şüphesiz birinci sınıf oyun monitörleriyle rekabet edecek. LG’nin CX OLED paneli, şu anda 48 inçten başlayan boyutları ile en çok beğenilen OLED TV’lerden bir tanesi durumunda bulunuyor. 42 inçlik bir ekran ise bir monitor olarak kullanım veya yatak odasında da oyun oynamak isteyenler için ideal olacaktır. 42 inçlik panellerin bu yıl üretime girmesi bekleniyor, ancak son kullanıcıya özel bir modelin ne zaman piyasaya çıkacağı henüz belli değil.

TCL Alto R1 Wireless Soundbar

Soundbar’lar genellikle bağımsız hoparlörlerden veya surround ses kurulumlarından daha uygun bir ses çözümü sunmak üzere tasarlanmıştır. Dolby Atmos gibi gelişmiş ses özelliklerine sahip bazı etkileyici üst düzey modeller olsa da, birçok müşteri basitlikleri nedeniyle öncelikle soundbar’lara yöneliyor. TCL’nin yeni Alto R1 ürünü, kurulumu hiç olmadığı kadar kolaylaştırmayı hedefliyor.

TV ve soundbar’ı tek bir uzaktan kumandadan kullanmak işleri kolaylaştırıyor. TCL Alto R1 Soundbar bu yılın sonlarında piyasaya sürülecek, ancak henüz kesin bir çıkış tarihi veya fiyatı hakkında bir bilgi yok.

Samsung Bot Handy

samsung bot handy robot

Robotlar, CES etkinliklerinde en çok görülen teknolojik donanımların başında gelir. Bu yıl da durum değişmedi. CES 2021’de gösterilen Samsung’un Bot Handy robotu, yuvarlanan tabanı olan ve dik duran bir robot. Bir şeyleri almak için kelepçeli uzun bir mekanik kolu bulunuyor.

Bot Handy, dağınık odaları temizlemek, çöpleri alıp atmak ve kirli çamaşırları çamaşır makinelerine koymak gibi ev işlerine yardımcı olmak için tasarlanmış. Hatta kirli bulaşıkları bulaşık makinesine koyacak kadar hassas biçimde çalışabiliyor. Bununla kalmayan Bot Handy, sahibine bir kadeh şarap bile ikram edebiliyor.

Bu karmaşık görevleri gerçekleştirmek için Bot Handy, kelepçesiyle uygun miktarda kuvvet uygulamak amacıyla yapay zekayâ ve hassas mekanik sistemlerine güveniyor.

Bot Handy için şu anda kesin bir fiyat veya satış tarihi yok, hâlâ geliştirme aşamasında bulunuyor. Ancak Samsung, JetBot 90 AI+ adlı akıllı robot süpürgeyi bu yıl satışa sunulacak. Bu hareket eden bir güvenlik kamerası olarak da kullanılabilen ve ikiye katlanan daha akıllı ve daha iyi bir robot süpürge. Ne yazık ki, JetBot’un ne kadara mal olacağını veya tam olarak ne zaman piyasaya sürüleceğini bilmiyoruz.

Skagen Jorn Hybrid HR

skagen jorn hybrid hr

Skagen minimalist akıllı saat tasarımlarından birini CES 2021’de tanıttı. Fossil’e ait marka, klasik bir saat olarak kullanım konusunda daha da pürüzsüz bir şekilde harmanlanan yeni bir giyilebilir cihazı piyasaya sürüyor. 195 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan Skagen Jorn Hybrid HR, adından da anlaşılacağı gibi, klasik bir saatin görünümünü bir akıllı saatin bağlantı ve sağlık izleme özellikleriyle birleştiriyor.

Skagen Jorn Hybrid HR’nin en çok öne çıkan özelliği, iki haftalık pil ömrü sunmasına olanak sağlayan her zaman açık E Ink ekranı oluyor. Ayrıca bir kalp atış hızı monitörü, aktivite ve uyku takibi gibi sağlık özelliklerini içeriyor. Telefonunuzdan bileğinize bildirimler gönderebiliyor. Akıllı saatlerde genellikle standart olan, bu saatte ise eksik gibi görünen tek önemli özellik yerleşik GPS oluyor. Bunun yerine Skagen Jorn HR, gerektiğinde telefonunuzun GPS’ine bağlanıyor.

Skagen Jorn Hybrid HR, bir akıllı saatte şık, minimalist görünüm ve uzun pil ömrü tercih edenler için heyecan verici yeni bir saat olacak gibi görünüyor.

Razer Project Hazel

razer project hazel

CES her zaman giyilebilir teknoloji ve sağlık araçlarının tanıtıldığı bir alan olmuştur. Ancak COVID-19 salgını, sağlığı 2021 yılı için her zamankinden daha fazla odak noktasına koydu. Bu yılın CES’inde en umut verici cihazlardan biri, Razer Project Hazel. Bu ürün bugün maske takmanın getirdiği eksiklikler ve rahatsızlıkların birçoğunu düzeltmeyi hedefliyor.

Project Hazel, dezenfeksiyon için özel bir UV ışık şarj kutusu ile geliyor. Maskeyi takarken yüksek sesle konuşmayı kolaylaştırmak için dahili bir mikrofon ve amplifikatör barındırıyor. Bu N95 solunum maskesi prototipi, başkalarının ağzınızı gerçekten görebilmesi için net bir tasarım içeriyor. Ve tabii ki tipik Razer tarzında, maskenin ışıkları karanlıkta otomatik olarak yanıyor.

LG InstaView ThinQ Refrigerator

lg instaview thinq ai buzdolabı

Ses tanıma şimdi buzdolaplarında… Ses Tanıma Özellikli LG InstaView ThinQ Buzdolabı, kapılarını basit bir sesli komutla açabiliyor. Bu, şimdiye kadar başka hiçbir buzdolabının yapamayacağı bir şey olarak nitelendirilebilir. LG’nin InstaView için düşündüğü pratik bir örneği var. Şirket, kapılarını sizin sesli komutunuzla açabilen buzdolabının, “elleriniz market alışverişleriyle dolu olduğunda da kapısını açma mücadelesine” yardımcı olacağını söylüyor.

Ve elbette, InstaView’a takviminizde neler olacağını sorabilir ve buz ve su sebillerinin durumunu kontrol edebilirsiniz. Bununla birlikte, InstaView’ın söylediklerinize sesli cevap verip vermeyeceği veya bilgileri bir ekranda görüntüleyip görüntülemeyeceği belli değil.

InstaView, Amazon Alexa veya Google Asistan gibi popüler bir akıllı asistan kullanmıyor. Bunun yerine, kapılarını açmasını istediğinizde mükemmel bir şekilde anlayabilmesi gereken LG’nin kendi sesli asistanı olan ThinQ AI’ı kullanıyor.

Kohler Stillness Bath

kohler stillness bath

Kohler Stillness Bath küvet, evde bir spa deneyimini yeniden yaratmayı hedefleyen bir ürün. Yurt dışı fiyatı 6000 dolardan başlıyor ve tüm özellikleriyle birlikte 16000 dolara geliyor. Kenarlarına hafifçe dökülürken suyu tutan özel bir hinoki ahşap hendeği ile Japon  banyolarından ilham alıyor. Yumuşak LED aydınlatma onu aşağıdan aydınlatır ve deneyim kulesi uçucu yağlardan ince bir sis ve aromalar çıkarır. Banyo ayrıca sesle etkinleştirilir, böylece istediğiniz derinlik ve sıcaklığa kadar dolmasını isteyebilirsiniz.

Yves Saint Laurent Rouge Sur Mesure Powered by Perso

yves saint laurent rouge perso

Geçen yıl L’Oreal, kişisel güzellik cihazı Perso’yu tanıtmıştı. Ne zaman piyasaya çıkacağı ve ne kadara satılacağı henüz belirsizdi. Ancak artık biliyoruz. Yves Saint Laurent Rouge Sur Mesure için şu anda 299,99 dolar karşılığında ön sipariş verilebiliyor.

Cihaz, benzersiz ruj tonları oluşturmaya odaklanıyor. Üç tüp YSL Velvet Cream Matte Finish’ten sıvıyı çekiyor. Sonuçta oluşacak renk, her birinden çekildiği miktara bağlı olacaktır. Uygulama, Instagram’da gördüğünüz bir rengi yeniden oluşturmanıza da yardımcı olabilir. Çok kırmızı veya turuncuysa, tonlarca ürünü boşa harcamadan tekrar deneyebilirsiniz. L’Oreal, sadece birkaç kartuştan çok fazla renk alabileceğiniz için bunun ambalaj atığını da azaltacağını umuyor.

Geçen yıl CES’te bizzat gördüğümüz Perso’nun bir diğer versiyonu için hâlâ fiyat bilgisi mevcut değil. Ancak bu cilt bakımı modelinin de yılın sonlarına doğru piyasaya çıkması bekleniyor. O model, sizin için losyonları ve serumları karıştırıyor ve bunu yaparken hava durumu gibi şeyleri hesaba katıyor. Belki güneşli bir günde daha fazla güneş kremine ihtiyacınız olabilir. Üstelik tasarımı, hassas malzemelerin havayla temas etmemesine yardımcı olur. Elbette bu ürün, L’Oreal marka ailesinden ürünlere bağlı kalmanız gerektiği anlamına geliyor.

Mercedes-Benz MBUX Hyperscreen

mercedes benz mbux hyperscreen

CES 2021’de gösterilen pek çok fütüristik otomobil teknolojisi vardı, ancak çoğu gerçeklikten çok fantezi niteliğindeydi. Gerçek hayatta karşımıza çıkmaya en yakın olanlardan biri ise Mercedes-Benz’in yeni nesil araç bilgi-eğlence sistemi MBUX Hyperscreen oldu.

Bu sistemin öne çıkan noktası, tüm gösterge paneline yayılan yüksek çözünürlüklü 56 inç OLED ekran oluyor. Bu ekran teknik olarak üç bileşene bölünmüş; sürücü için dijital gösterge, 17.7 inçlik merkezi dokunmatik ekran ve öndeki yolcu için bir ekran. Hyperscreen, sürücünün ellerini direksiyondan veya gözlerini yoldan ayırmadan kontrolleri ayarlamasına yardımcı olmak için yapay zekâdan yararlanıyor. Neredeyse her kontrolü dijital hale getiriyor ki, bu da yeni arabalarda gittikçe daha fazla görmeye başlayacağımız bir şey.

MBUX Hyperscreen, bu ilkbaharda tamamen elektrikli Mercedes EQS’de görücüye çıkacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER