Manşetler

Sony 2021 TV serisi HDMI 2.1 ve Google TV gibi yenilikler ile geliyor

sony tv 2021

Geçen yılın Sony TV serisi, kasım ayında piyasaya sürülen PlayStation 5’teki yeni nesil oyun özelliklerinden birkaç modelin yararlanamaması nedeniyle biraz eleştirilmişti. Şu anda baksanız bile, HDMI 2.1 özelliklerinin yayılımının çok geniş olmadığını görüyoruz. Sony, müşterilerin TV’lerini farklı nedenlerle satın aldıklarını ve herkesin her onay kutunun işaretlenmesine ihtiyaç duymadığını düşünüyor. Neyse ki, CES 2021 öncesi duyurusu gerçekleştirilen Sony 2021 TV serisi şirketin bakış açısını biraz değiştirdiğini gösteriyor.

Tüm birinci sınıf “Bravia XR” 4K ve 8K TV’leri 120 Hz’de 4K, VRR (değişken yenileme hızı), ALLM (otomatik düşük gecikme modu) ve eARC’yi destekliyor. Ne var ki, ürün yazılımı güncellemeleriyle daha sonra bir şeyler ekleme sözü verilmiyor.

Sony, 4K120 desteğini sunmanın ötesinde, bu yeni TV’lerde “bilişsel zeka” dediği kavram aracılığıyla büyük bir fırsat sunuyor. Sony, yeni bir Bilişsel İşlemci XR çipi ile desteklenen sistemin, Sony TV’lerinin zaten mükemmel olduğu geleneksel sinyal işlemenin ve çoğu TV’deki yapay zeka analizinin ötesine geçtiğini söylüyor. Sony’nin TV’lerle ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde, “Geleneksel yapay zeka (AI) yalnızca renk, kontrast ve ayrıntı gibi resim öğelerini ayrı ayrı algılayıp analiz edebilirken, yeni işlemci, tıpkı beynimizin yaptığı gibi aynı anda bir dizi öğeyi çapraz analiz edebilir.” deniliyor. “Bunu yaparak, her öğe birbiriyle bağlantılı olarak en iyi nihai sonucuna göre ayarlanır, böylece her şey senkronize ve gerçeğe benzer, geleneksel yapay zekânın başaramayacağı bir şey.”

Sony, XR işlemcinin ses için neler yapabileceğinden de bahsediyor. “Resimden-Resim Gerçekliği” özelliğinin “benzersiz bir gerçekçi deneyim sunmak için sesin konumunu ekrandaki görüntülerle hizaladığı” belirtiliyor. Samsung, kendi 2021 Neo QLED TV‘leri için benzer sonuçlar vadediyor.

İki Master Series TV ise (8K LCD ve 4K OLED), odanızdaki ortam ışığının renk sıcaklığını algılamak için yeni bir sensöre sahip. Bu, TV’nin beyaz dengesini eşleşecek şekilde otomatik olarak ayarlamalarını sağlıyor. Elbette bu ayar, saf görüntü isteyen izleyiciler için kapatılabilir. Daha da önemlisi, A90J Master Series OLED, panele takılan yeni bir alüminyum ısı kalkanı sayesinde Sony’nin eski OLED’lerinden daha parlak çıktıya sahip oluyor. OLED’leri daha parlak hale getirmek büyük bir mesele çünkü bu, LCD setlerin hala kazanma eğiliminde olduğu önemli bir alan olarak nitelendiriliyor.

sony 2021 tv

Sony 2021 serisi TV’lerde Google TV var

Android TV ile yola çıkan ilk TV üreticilerinden biri olarak Sony, Google TV’ye de ilk geçiş yapanlardan üreticilerden biri oluyor. Tüm bu TV’ler, en yeni Chromecast’e inanılmaz derecede benzer bir yazılım deneyimi sunacak. Sony, Ayarlar menüsünde (ve HDMI girişleriniz gibi hızlı kısayollar için) kendi özelleştirilmiş ayarlarını ve seçeneklerini sunuyor. Ancak diğer her şey, Kişiselleştirilmiş Sizin İçin sayfası, içerik önerileri vb. de dahil olmak üzere, temelde Google’ın en son Chromecast cihazındakindenn farklı değildir.

Ayrıca Sony, görüntüyü engellemeden TV’nin önünde bir ses çubuğu için yeterli alan sağlamak üzere yapılandırılabilen ayarlanabilir ayaklar gibi küçük dokunuşlara da odaklanıyor. Ürün yelpazesi içinde daha aşağı seviyelere inerken, belirli incelikler kayboluyor. Örneğin, 8K TV’ye özel yansıma önleyici kaplama gibi. Ancak tüm TV’ler Dolby Vision HDR’yi destekliyor. Ve yine, hesaba katılmış tüm HDMI 2.1 standartlarına sahipsiniz.

Sony, Mini LED gibi yeni bir ekran teknolojisine geçmek yerine, mevcut tam dizi yerel karartma stratejisini geliştiriyor ve mükemmel OLED setlerini yineliyor gibi görünüyor. Şirket, rakiplerinin bu sayılara fazla takıldığına inanarak, TV’lerinde kaç tane karartma bölgesi olduğunu paylaşmıyor veya en yüksek parlaklık seviyesi değerinden bahsetmiyor.

Sony 2021 model TV’lerinin fiyatları ve her bir modelin piyasaya çıkışıyla ilgili bilgileri önümüzdeki ilkbaharda paylaşılacak.
İLGİLİ HABERLER