Teknoloji

Google TV ile gelen uzaktan kumandalı yeni Chromecast resmiyet kazandı

chromecast google tv google chromecast hd
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, yedi yıldır piyasada yer alan, ancak Türkiye’de resmi satışı hiçbir zaman gerçekleşmeyen Chromecast’i de yeniledi. Yeni Chromecast, uzaktan kumanda gibi çok arzu edilen bir yenilikle birlikte geliyor. Ayrıca Google, yeni Chromecast’in yepyeni bir yazılımla çalıştığını da duyurdu.

Yeni cihazın resmi adı da “Chromecast with Google TV”, yani “Google TV’li Chromecast” olarak belirlendi. Yeni Chromecast’i çalıştıran Android TV üzerine yazılan bir kullanıcı arayüzü katmanına Google TV adı verildi. Google, bu şekilde bir zamanlar kullandığı TV odaklı markasını başka bir biçimde yeniden canlandırıyor.

Google TV’li yeni Chromecast’in yurt dışı fiyatı 49.99 dolar olarak belirlendi ve cihaz ABD’de satışa sunuldu. Aslında, bu cihaz birkaç gün önceden ABD’deki çeşitli Home Depot mağazalarında satışa sunulmuştu. Cihazın gri, pembe ve mavi olmak üzere üç renk seçeneği bulunuyor. Cihaz aralarında Almanya, Avustralya, Birleşik Krallık, Fransa, İrlanda, İspanya, İtalya ve Kanada’nın da bulunduğu birkaç ülkede de ön siparişe açıldı.

Yeni Chromecast, saniyede 60 kareye kadar 4K HDR ve Dolby Vision gibi Chromecast Ultra yeteneklerini barındırıyor. Biçim bakımından eskiye bağlı kalıyor, yine TV’nin altına yerleştirilen küçük bir kutu yerine doğrudan TV’nin arkasına bağlanan küçük bir aygıt görünümünde karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda Google Cast işlevlerini de desteklemeyi sürdürüyor.

Ancak yeni cihaz artık Google TV kullanıcı arayüzünü Android TV’nin üzerinde çalıştırdığına göre, uzaktan kumanda ile gezinilebilen kendi ekran arayüzüne sahip durumda bulunuyor. Bu kullanıcı arayüzü akış kutuları için oldukça standart görünüyor.

Uzaktan kumanda da gayet iyi görünüyor. Nispeten küçük ve hem kızılötesi hem de Bluetooth kullanıyor. TV’nizi ve ses sisteminizi kontrol etmek için bir güç düğmesi ve ses tuşları var. Ayrıca bir de giriş düğmesi var. Bu sayede HDMI-CEC ile otomatik kanal değişimi mümkün olmazsa, Chromecast’e geçmek için başka bir uzaktan kumandaya pek ihtiyaç duymayacaksınız.

Uzaktan kumanda üzerinde çok etkileyici bir düğme daha var: Netflix. Google, bu düğmenin yerleştirilmesini sağlayan pazarlıklarla ilgili herhangi bir ayrıntı vermedi, ancak birinin birine ödeme yaptığını söylemek kuvvetle muhtemel görünüyor. Bu düğme YouTube düğmesinin yanında bulunuyor ve elbette bir Google Asistan düğmesi de mevcut.

Desteklenen içeriğe gelince, Google TV, Android TV’nin yaptığı her şeyi kapsıyor ve ABD’de kullanımda olan YouTube TV için özel entegrasyona sahip. Google, diğer canlı TV sağlayıcılarının aynı API aracılığıyla Canlı sekmesine eşit erişime sahip olacağını ve Sling dahil bazılarıyla görüşmelerde bulunduğunu söylüyor.

İşin garibi, yeni Chromecast eski Chromecast Ultra’nın yapabildiği bir işi yapamıyor. Stadia oyunlarını oynatamıyor. Bu tuhaf bir eksiklik ve eğer bunu engelleyen teknik detaylar varsa, bunların ürünün çıkışına kadar çözülmüş olması gerekirdi. Bunun yerine Google, Stadia’nın 2021’in ilk yarısında kullanıma sunulacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER