Teknoloji

Samsung 110 inç MicroLED 4K TV modelini tanıttı

samsung 110 inç microled 4k tv
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Son birkaç yıldır Samsung, MicroLED teknolojisini kullanan The Wall adlı fütüristik, modüler TV’sini sergilyor ve bunu çok zengin bir azınlığa sattı. MicroLED, OLED’in en iyi özelliklerinin çoğunu paylaşıyor ve hayatımızda bulunan ekranlar için bir sonraki yüksek sıçrama noktası olarak görülüyor. Şimdi, Samsung MicroLED’i alıyor ve daha geleneksel bir TV biçiminde sunuyor. Şirket, Güney Kore’de bugün satışa sunulacak ve 2021’in ilk çeyreğinde dünya çapında piyasaya sürülecek olan 110 inç MicroLED TV’yi duyurdu.

Samsung henüz bu en son görüntü teknolojisini kullanan bu devasa TV için bir fiyat açıklamadı. Ancak, kendi kendine ışık yayan MicroLED’in büyüsü nedeniyle şirketin diğer 4K (hatta 8K) setlerinden çok daha pahalı olmasını bekleyebilirsiniz. Görüntülerde gerçekten herhangi bir çerçeve veya kenar fark etmeyeceksiniz. Çünkü bu TV’nin yüzde 99,99’luk bir ekran-gövde oranı var. Yine de Samsung, “harici hoparlör olmadan nefes kesici 5.1 kanal ses sağladığını” iddia ettiği “gömülü bir Majestic Sound System”i kurmayı başardı.

Samsung, görüntü kalitesiyle ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapıyor:

110 inçlik MicroLED, geleneksel ekranlarda kullanılan arka ışığı ve renk filtrelerini ortadan kaldırmak için mikrometre boyutlu LED ışıklar kullanır. Bu, kendi kendini aydınlatır – kendi piksel yapılarından ışık ve renk üretir. DCI ve Adobe RGB renk gamının yüzde 100’ünü gösterir ve son teknoloji DSLR kameralarla çekilmiş geniş renk gamına sahip görüntüleri doğru bir şekilde sunar. Bu, ekranın 4K çözünürlüğü ve 8 milyon pikselinden çarpıcı, gerçeğe yakın renkler ve doğru parlaklık ile sonuçlanır.

samsung 110 inç microled 4k tv

Tüm bu LED’ler kendi kendini aydınlattığından, OLED’i tanımlayan mükemmel siyahları ve harika kontrastı elde edersiniz. Ancak en önemlisi, MicroLED inorganiktir ve bu nedenle daha uzun vadeli dayanıklılığa sahip olmalıdır. Modern OLED TV’lerde bile gittikçe azalmakta olan herhangi bir yanma tehdidi bu ekranlarda hiçbir şekilde yoktur. Samsung, yaklaşık 100.000 saatlik veya “on yıla kadar” bir ömür tahmin ediyor. The Wall’da, bu MicroLED’ler herhangi bir boyutta bir TV oluşturmak için birleştirilebilen modüler panellere yerleştirilir. Ancak 110 inç TV daha geleneksel bir biçimle tüketicilere sunuluyor.

110 inç MicroLED’in HDMI 2.1 içerip içermediğine ve mümkün olan her şeyi (120Hz 4K oyun gibi) destekleyip desteklemediğiyle ilgili henüz herhangi bir bilgi verilmedi.  Ancak yazılım sayesinde sunulan TV’nin Çoklu Görüntüleme özelliği ile aynı anda dört içerik kaynağını (farklı HDMI girişlerinden bile) izlemek mümkün oluyor.

Samsung, 110 inçlik bir MicroLED TV üretmenin son yeniliklere kadar mümkün olmadığını söylüyor ve şirket, “yarı iletken işinden türetilen yeni bir üretim sürecinin” bunu mümkün kılmaya yardımcı olduğuna dile getiriyor. Daha küçük MicroLED TV’ler de yol haritasında bulunuyor. Bu nedenle şu an için 110 inçlik MicroLED TV herkesin ulaşabileceği bir model olmasa da, gelecekte daha ucuza satın alınabilecek, daha küçük ekranlı MicroLED TV’ler görebiliriz.

Samsung’un önümüzdeki ay düzenlenecek sanal CES 2021 sırasında daha genel tüketici kitlesine hitap eden QLED 4K ve 8K TV’lerden oluşan yeni bir serisini tanıtmasını da bekliyoruz.

İLGİLİ HABERLER