Teknoloji

Altı yaşındaki Fairphone 2 için Android 10 güncellemesi çıktı

fairphone 2 android 10

Sürdürülebilir akıllı telefon üreticisi Fairphone, ilk olarak 2015’te Android 5 ile piyasaya sürülen altı yaşındaki Fairphone 2 modeli için bir Android 10 güncellemesi yayınladı.

Güncelleme şu an için beta aşamasında bulunuyor, ancak şirket son kullanıcılara ulaşacak kararlı bir sürümü gelecek yılın başlarında yayınlamayı umduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra şirket, 2019 model Fairphone 3 ve 2020 model Fairphone 3 Plus için Android 11 güncellemelerinin beta testini başlatmayı da planlıyor.

Orijinal sürümünden iki yıl sonra bir Android güncellemesi almak normalde sevinmek için bir neden olmasa da, bir Android üreticisinin orijinal sürümünden altı yıl sonra hâlâ bir telefonu için güncelleme çıkarması şimdiye kadar duyulmamış bir durumdur. Bu tür destek sürelerine yalnızca Apple yaklaşır. Şirket yakın zamanda 2015 model iPhone 6S için en son iOS 15 güncellemesini yayınlamıştı.

Bu arada Samsung, son çıkan telefonları için dört yıllık güvenlik güncellemeleri ve üç nesil Android güncellemesi sunuyor. Google, en yeni Pixel 6 cihazları için beş yıl ve Android sürüm güncellemeleri için üç yıl süreyle güvenlik güncellemeleri sağlama sözü verdi.

Fairphone, Fairphone 2 üzerinde çalışan Android 9’un herkese açık beta sürümünü dağıtırken yayınladığı bir blog yazısında açıkladığı gibi, bu kadar uzun süreler için güncellemeler sunmak kolay değildir. En büyük zorluklardan biri Fairphone’un yalnızca Qualcomm’u yonga seti üreticisi olarak kullanmasıdır. Qualcomm ise işlemcileri için yalnızca belirli bir süre boyunca destek sunar. Geçen aralık itibariyle Qualcomm, çiplerini üç büyük işletim sistemi güncellemesi ve dört yıllık güvenlik güncellemesi için destekleyeceğini duyurmuştu. Ancak bu destek sona erdiğinde, Fairphone gibi üreticiler, telefonlarını güncel tutmaya devam etmek için kendi başlarına kalırlar.

Fairphone 2’nin Android 10 güncellemesi için şirket, güncelleme sürecini hızlandırmak için geliştirici ve kullanıcı topluluğuyla iş birliği yaptığını söylüyor. Hintli yazılım geliştiricisi Bharath Ravi Prakash’ın yardımıyla Fairphone, Fairphone 2’nin Android 10 güncellemesinin geliştirilmesinin yalnızca 10 ay sürdüğünü söylüyor. Android 9 için bu süre 18 ay olmuştu.

Çıkan son haber, hâlâ Fairphone 2 kullanan, hareketle gezinme ve işletim sistemi düzeyinde karanlık mod desteği gibi Android 10 özelliklerinden yararlanmak isteyen herkes için memnuniyetle karşılanacaktır. Ancak, şirketin 2027’ye kadar altı yıl boyunca desteklemeyi umduğu en son telefonu Fairphone 4‘ü almayı düşünen herkes için de bu durum güven verici oluyor.

İLGİLİ HABERLER