İncelemelerManşetler

iOS 15 İncelemesi

ios 15.7
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, yaklaşık üç buçuk aylık beta sürecinin ardından iOS 15 güncellemesini yayınladı. Artık bir Apple klasiği hâline gelmiş biçimde, bu güncelleme geniş yelpazeye yayılmış olan iPhone modellerine sunuluyor. 2015 model iPhone 6s’ten başlayarak bugüne kadar çıkmış tüm iPhone’lar iOS 15’e yükseltme yapabiliyor. Tabii ki, yeni özelliklerin varlığı modelden modele değişiklik gösteriyor. Daha yeni modeller daha fazla yeniliğe kavuşuyor. Üstelik Apple bu sefer, kullanıcılara iOS 14 sürümünde kalıp, ileride yayınlayacağı güvenlik güncellemelerini alma imkanı da sunuyor. Eğer performans konusunda çeşitli endişeleriniz varsa ve eski cihazınızı iOS 15’e geçirmek istemiyorsanız, eski sürümde kalabilir ve ileride çıkacak güvenlik güncellemelerini almaya devam edebilirsiniz. Peki, iOS 15 kullanıcılara neler sunuyor, ne gibi farklılıklar var? iOS 15 inceleme yazısında ve videosunda bu soruların cevapları var.

Haziran ayındaki WWDC 2021 sırasında yayınladığımız ön inceleme ile birlikte Apple’ın iPhone’larda sunacağı yeniliklere hızlı bir bakış atmıştık. Yaz boyunca iOS 15 beta güncellemesini elimizdeki iPhone 12’de aktif biçimde kullandık ve Apple’ın kaydettiği ilerlemeleri gözlerimizle gördük. Performans konusunda bu güncellemenin herhangi bir sıkıntı çıkarmadığını, iPhone 12’nin performans ve pil konusunda daha önceki iOS 14 çizgisini koruduğunu en baştan belirtelim. Özellikler ve yeni yetenekler bakımından güncellemenin neler sunduğunu öğrenmek, fikir edinmek için iOS 15 inceleme yazımıza ve videomuza mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

iOS 15 inceleme: Mesajlar ve Memoji

WhatsApp ve benzeri anlık mesajlaşma uygulamaları platformlar arası iletişim imkanı kurduğu için tercih ediliyor olabilir. Ancak iPhone sahipleri arasında Mesajlar’ın, daha doğrusu iMessage’ın ayrı bir yeri vardır. iOS içine entegre olması ve farklı uygulamalardan hızlı ve kolay paylaşım imkanı sunması, mesajları iPad veya Mac gibi diğer cihazlarda da görebilme imkanı gibi avantajlarıyla iMessage epey kullanışlı. Apple, Mesajlar’ı diğer anlık mesajlaşma uygulamalarıyla aynı seviyeye getirmek için her sürümle birlikte yeni özellikler ekliyor. Özellikle paylaşılan içerikler konusunda iOS 15 ile birlikte Mesajlar’ın daha da zenginleştiğini görüyoruz.

ios 15 inceleme

iOS 15 ile birlikte Mesajlar’da sizinle paylaşılan bağlantılar, görseller ve diğer içerikler Sizinle Paylaşılanlar bölümü altında gösteriliyor. Örneğin arkadaşınız sizinle sürekli fotoğraflar paylaşıyor. Bunları Fotoğraflar uygulamasındaki ilgili bölümde görebilirsiniz. Ya da sizinle bir arkadaşınızdan ara sıra gelen ilgi çekici bilgilere dair URL’ler var. Bunları Safari içinde Sizinle Paylaşılanlar bölümünde görebilirsiniz. Podcast’ler, Apple Music ve Apple TV gibi uygulamalarda da Sizinle Paylaşılanlar bölümleri bulunuyor.

Mesajlar içindeki sohbetlerde paylaşılan fotoğraflar da iOS 15 ile birlikte daha düzenli biçimde bir arada görüntülenebilecek. Bir sohbetin detay sayfasına girdiğinizde, paylaşılmış fotoğrafları şık bir görsel demeti olarak görebilirsiniz. Dokunarak ızgara şeklinde görüntüleyebileceğiniz gibi hızlı bir Tapback ekleyebilir veya sadece birkaç dokunuşla bunları arşivinize kaydedebilirsiniz.

Memoji, iMessage’ı diğer mesajlaşma hizmetlerinden ayıran, Apple’ın yazılımlarına has bir özellik. Ve her geçen iOS sürümüyle birlikte bu özellik daha da zenginleşmeye devam ediyor. Apple yeni özelleştirme seçenekleri ekliyor. Şimdi Memoji için kıyafet seçimi yapılabiliyor. Memoji düzenleme ekranında kıyafetler için ayrı bir sekme bulunuyor. Burada Apple’ın sunduğu çeşitli seçenekler mevcut. Ayrıca yeni baş aksesuarları da mevcut. Yeni kıyafet ve aksesuarların yanında yeni çıkartmalarla daha fazla ifade yolu da sunuluyor.

iOS 15 inceleme: FaceTime

Pandemi internet üzerinden sesli ve görüntülü görüşme imkanı sağlayan uygulamaları popüler hâle getirdi. Özellikle Zoom’un popüler hâle gelmesinin ardından Google Meet, Microsoft Teams gibi birçok uygulamanın bu servisle rekabet için ek özellikleri hızlı biçimde eklediğini gördük. FaceTime ise bu zaman zarfında daha çok Apple cihaz kullanıcılarının tercih ettiği, biraz daha bireysel kullanım odaklı ilerleyen bir servis olmayı sürdürdü. iOS 15 ile FaceTime, uzun zaman sonra kapsamlı bir güncelleme alıyor. Gerek tasarım gerek özellikler bakımından FaceTime’da birçok yenilik görüyoruz.

ios 15 inceleme

Öncelikle FaceTime, artık sadece Apple cihaz sahiplerinin görüşmelerine katılabildiği bir platform olmaktan çıkıyor. FaceTime uygulamasında yeni bir görüşme başlatmak isterseniz, Bağlantı Yarat şeklinde yeni bir seçenek göreceksiniz. Buna tıklattığınızda paylaşım tepsisi açılacak, buradan görüşme için bir ad ekleyebilir ve bağlantıyı paylaşmak için uygun yöntemi seçebilirsiniz. Davetli katılımcılar Windows veya Android cihazları kullansalar bile, internet tarayıcısı üzerinden görüşmelere katılabiliyor. FaceTime’ın diğer görüntülü görüşme uygulamalarına yaklaştığı bir diğer alan da ekran paylaşımı oluyor. FaceTime görüşmelerindeki herkesle ekranınızı kolaylıkla paylaşabilirsiniz.

Daha önce FaceTime kullanıcıları sohbet görünümü konusunda çeşitli şikayetlerini dile getirmiş ve Apple da onları dinleyerek görünümde çeşitli güncellemeler yapmıştı. Şimdi iOS 15 ile birlikte ızgara görünümü sunuluyor, katılımcılar eşit boyutlardaki kutucuklar içinde gösteriliyor. Böylece kalabalık gruplarda daha rahat iletişim kurulacaktır. Konuşan kişi otomatik olarak öne çıkıyor, kimin konuştuğu hemen fark ediliyor.

FaceTime kullanıcı arayüzünde de dikkate değer değişiklikler var. Görüşme başlattığınızda sohbet kontrollerini ekranın üst kısmında, kolay kullanılabilir bir çubuk üstünde göreceksiniz. Buradan mesaj gönderme, hoparlörü ve mikrofonu kontrol etme, kamerayı değiştirme gibi kontrollere hızlıca erişebilir, sohbetten çıkabilir veya yeni katılımcılar ekleyebilirsiniz.

ios 15 inceleme

FaceTime kullanıcı arayüzünde de dikkate değer değişiklikler var. Görüşme başlattığınızda sohbet kontrollerini ekranın üst kısmında, kolay kullanılabilir bir çubuk üstünde göreceksiniz. Buradan mesaj gönderme, hoparlörü ve mikrofonu kontrol etme, kamerayı değiştirme gibi kontrollere hızlıca erişebilir, sohbetten çıkabilir veya yeni katılımcılar ekleyebilirsiniz. Ayrıca burada Portre modu kontrolü de bulunuyor.

Portre modu, iPhone sahiplerinin Kamera uygulamasından bildiği arka plan bulanıklaştırma özelliğini FaceTime’a getiriyor. Bu da, Apple’ın görüntülü görüşme platformunun rakipleriyle arasındaki bir farkı daha kapatıyor. Eğer arkada dağınıklık durumu söz konusuysa, Portre modunu açabilir ve bunu kolaylıkla engelleyebilirsiniz. Apple’ın kameralarında arka plan bulanıklaştırma konusunda bir deneyimi var ve bu durum FaceTime’a da iyi şekilde taşınıyor.

Apple, Uzamsal ses deneyimini şimdi FaceTime kullanıcılarına da sunuyor. FaceTime görüşmelerinde konuşan her kişinin sesi, ekranınızda konumlandıkları yerden geliyormuş gibi duyuluyor. Bu özellik A12 Bionic ve daha yeni işlemciye sahip olan iPhone’larda, diğer bir deyişle iPhone XS, XR ve daha yenilerinde kullanılabiliyor. Ses tarafında sunulan bir başka yenilik de mikrofon modları. FaceTime görüşmesi sırasında parmağınızı sağ üst köşeden aşağı sürükleyerek Denetim Merkezi’ni açtığınızda, burada Mikrofon modları içinde bulunan ses izolasyonu veya geniş spektrum seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Birincisi arka plandaki gürültüyü bastırırken ikincisi ortam seslerini daha da güçlendiriyor.

FaceTime’a gelen bir başka iOS 15 yeniliği de Düşey mod video efekti. Bu efekte de Denetim Merkezi içinden erişebilirsiniz. Açtığınız takdirde, video görüşmeleri için iPhone’unuzu yataya çevirdiğinizde görüntünüz de döndürülür, böylelikle yatayda rahatlıkla video görüşmeleri yapabilirsiniz.

iOS 15 inceleme: Odak ve Bildirimler

Bir akıllı telefonda en fazla dikkat dağıtan unsurların başında bildirimler geliyor. Apple, iOS 15 güncellemesiyle birlikte kullanıcıların dikkatini dağıtan unsurları, bildirimler başta olmak üzere organize etme imkanı sunarak onların yaptıkları işe daha fazla kanalize olmalarına yardımcı olacak araçları sunuyor. Daha önceki sürümlerde Rahatsız Etme özelliği ile sade bir kontrol imkanı sunuluyordu. Şimdi Odak ile çeşitliliğin arttığını ve yeni senaryoların eklenebildiğini görüyoruz.

ios 15 inceleme

Öncelikle, daha önce Ayarlar içinde gördüğümüz Rahatsız Etme başlığının yerini Odak adında yeni bir başlık alıyor. Odak’ı açtığınızda burada Rahatsız Etme en başta görülüyor. Rahatsız Etme içinde de seçenekler artmış. Elle kapatıp açmayı sağlayan kontrol en başta yer alırken otomatik olarak açma seçenekleri de mevcut durumda. Şimdi hangi kişilerin veya uygulamaların bildirimlerinin bu mod açıkken görüntülenebileceğini seçme imkanına da sahipsiniz. Rahatsız Etme açık durumdayken kilitli ekran ve Ana ekranda sunulan çeşitli özelleştirmeler de var. Ana ekrandaki uygulama simgelerinde bildirim sayılarının kilitlenmesi, kilitli ekranı soluklaştırılması ve kilitli ekranda sessize alınan bildirimlerin gösterilmesi seçenekler arasında bulunuyor.

Apple, Rahatsız Etme gibi genel bir moda ek olarak işteyken veya uyurken geçerli olacak benzer odak modları sunuyor. İş ve Uyku gibi önceden eklenmiş odak modları var. Bunların çoğu ayarı Rahatsız Etme’dekiyle aynı. Uyku ayarları içinde Sağlık uygulaması içinde uykuyla ilgili ayarlamaları yapma veya Yatma Zamanı özelliğini ayarlama ile ilgili bağlantı da bulunuyor. Bu önceden oluşturulmuş odak profillerine ek olarak Kişisel adlı özel bir profil de mevcut. Bunu ayarlayarak kendinize özel bir odak profili oluşturabilirsiniz. Her şey bununla bitmiyor. Odak sayfasında sağ üst köşedeki + simgesine tıklatarak Farkındalık, Fitness, Okuma, Oyun, Sürüş gibi farklı aktiviteler için benzer odak profilleri oluşturabilirsiniz. Bu odak profillerini elle veya zaman ya da otomasyon bazlı olarak otomatik olarak etkinleştirdiğinizde, sadece seçtiğiniz kişilerin aramaları, mesajları veya ilgili bildirimleri gösterilir. Sadece seçtiğiniz uygulamaların bildirimleriyle ilgili uyarıları da alırsınız.

Bir de Zamana Duyarlı şeklinde bildirimler göreceksiniz. Bu bildirimler genellikle daha önemli olan, kısa bir zaman aralığı içinde görülüp gerekli aksiyonun alınması gereken bildirimler oluyor. Örneğin Ev ile bağlı bir alarm varsa ve bununla ilgili bir bildirim odak açık durumdayken telefonunuza gelirse, bunu Ana ekranda veya Kilitli ekranda hemen görürsünüz.

ios 15 inceleme

Bildirimler ile dolaylı olarak bağlantılı bu değişikliklerin dışında, doğrudan bildirimleri etkileyen bazı değişiklikler de var. Örneğin Bildirim Merkezi veya Kilitli ekranda gösterilen bildirimlerin görünümünde değişiklikler yapıldı. Uygulama ikonları ve onlara eşlik eden ek görseller daha büyük boyutlu hâle geldi. Yazı karakteri de büyütüldü. Böylelikle bildirimler ilk bakışta daha anlaşılır hâle geldi. Bunun dışında Apple, Sabah Özeti ve Akşam Özeti olarak adlandırılan iki farklı grup sunuyor. Bildirimler için Zamanlanmış Özet bölümüne girerek burada hangi uygulamaların bildirimlerinin gösterileceğini ve bunların sayılarını ayarlayabilir, özetlerin gönderim zamanlarını ve sıklığını ayarlayabilirsiniz. Bildirim Özeti ile bildirimler içindeki kalabalığı biraz olsun azaltabilirsiniz.

iOS 15 inceleme: Safari

Safari, iOS 15’in ilk gösteriminin yapılmasından bu yana, yaz boyunca gelen beta sürümlerinde en fazla değişiklik gösteren uygulamalardan bir tanesi oldu. Apple, varsayılan internet tarayıcısının tasarımında kapsamlı bir değişiklik yaptı. Daha sonra bu değişiklikler üzerinde, kullanıcılardan gelen geri bildirimlere göre değişiklikler yapıldı.

ios 15 inceleme

Yeni Safari tasarımının ilk örneklerinde adres çubuğu yüzen yapıdaydı, kullanılmadığı zamanlarda gizlenen bir araç çubuğu, ekranın alt kısmına tıklattığınızda ortaya çıkıyordu. Üzerinde de birçok kontrol bulunuyordu ve bu kafa karışıklığı yaratıyordu. Ayrıca üstüne geldiği sayfada bazı içeriklerin üstünü kapatıyordu ve bunlar görüntülenmiyordu. Apple, daha sonra adres çubuğunu alt sekme çubuğu olarak yeniden tasarladı. Adres çubuğu yine alt kenarda gösteriliyor, burada menü ve yenile kontrolleri var. Bununla birlikte geri, ileri, paylaş, yer imler ve sekme kısayolları adres çubuğunun altında başka bir çubuğa taşındı. Tek elle kullanımda bu yeni alt sekme çubuğuna erişim oldukça kolay. Ancak Apple, eski düzeni tercih edenler için buna geçiş yapma imkanı da sunuyor. Adres çubuğunun solundaki menü simgesine tıklattıktan sonra, buradaki seçeneği tercih ederek üstte gösterilen adres çubuğu görünümüne geri dönebilirsiniz.

Sekmelerin yönetimi ve düzeniyle ilgili de birtakım yenililer var. Sekmeler küçük resimler hâlinde, ızgara biçiminde gösteriliyor. Sağ üst köşelerindeki x simgesine tıklatarak veya sola doğru sürükleyerek bunları kapatabilirsiniz. Bunun yanı sıra Apple, Sekme Grupları olarak adlandırılan bir yenilik de sunuyor. Sekme Grupları ile farklı konulara veya araştırmalarınıza göre sekmelerinizi gruplandırabilirsiniz. Üstelik bu gruplara aynı iCloud hesabı altındaki diğer cihazlarınızdan da erişebilirsiniz. Öte yandan herhangi bir sekme açıkken, parmağınızı adres çubuğu üzerinde sağa sola sürükleyerek açık olan diğer sekmeler arasında geçiş yapabilirsiniz. Yeni sekme sayfası da yeni araçlarla kullanıcılara daha zengin bir gezinme deneyimi sunuyor. En başta önceden olduğu gibi favoriler gösterilirken Mesajlar üzerinden sizinle paylaşılan bağlantılar Sizinle Paylaşılanlar bölümü altında gösteriliyor. Gizlilik Raporu, Okuma Listesi ve diğer cihazlarda açık olan sekmelerden seçmeler de bu yeni sekme ekranında gösteriliyor.

Apple cihazlarında dikte özelliği oldukça iyi şekilde çalışıyor. Üstelik Apple, konuşmaların işlenmesini doğrudan cihaz üzerinde gerçekleştirerek bu süreci daha da hızlandırdı. Safari’de bulunan sesle arama özelliği sayesinde aramanızı, anahtar kelime veya terimi yazmakla uğraşmadan gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için adres çubuğunun sağında görülen mikrofon simgenize tıklatmanız yeterli olacaktır.

Genişletmeler de iOS 15 ile birlikte Safari’nin mobil sürümüne geliyor. App Store’da Safari için sunulan Genişletmeler için özel bir bölüm olacak gibi görünüyor. Ancak incelemeyi hazırladığımız zaman kontrol ettiğimizde dikkate değer bir genişletme göremedik. Ancak uygulamaların iOS 15 uyumlu güncellemelerinin gelmesiyle birlikte Safari ile birlikte kullanılacak genişletmeleri de göreceğiz.

iOS 15 inceleme: Spotlight

Spotlight, iOS’in en beğendiğimiz özelliklerinden bir tanesi. Özellikle uygulama açmak istediğimizde Ana ekran sayfaları arasında gezinmek yerine arama yapmayı tercih ediyoruz. Spotlight, geçen yıl iOS 14 ile kapsamlı bir yenilemeden geçmişti. Şimdi Apple, getirdiği yeni özelliklerle Spotlight’ı daha zengin bir alan hâline getiriyor.

ios 15 inceleme

Zengin sonuçlar adlı yenilik sayesinde, ünlü bir kişi, olay, mekan ile ilgili arama yaptığınızda, bununla ilgili olarak Spotlight sonuç sayfasında, Google arama sonuçları içinde sunulan Bilgi Grafiğine benzer bir görünümle göreceksiniz. Eğer telefon rehberinizde kayıtlı bir kişiyle ilgili arama yaparsanız, o kişinin size gönderdiği mesajlardan seçmeleri, onun fotoğraflarını, ortak takvim kayıtlarını, e-posta iletilerini sonuç sayfasında görebilirsiniz. Bir mekanın fotoğraflarını arattığınızda ise, Fotoğraflar ve diğer uygulamalarda o mekanla ilgili olarak var olan fotoğrafları da sonuçlar içinde görebilirsiniz.

Üstelik Apple, fotoğraflardaki metinleri de baz alarak, Canlı Metin özelliğinin yardımıyla fotoğraflardaki ilgili sonuçları da dikkate alıyor. Canlı Metin iOS 15 beta sürümleri süresince açık durumdaydı. Ancak iOS 15’in final sürümünde Türkçe için bu özelliğin kapatıldığını görüyoruz.

iOS 15 inceleme: Fotoğraflar

Fotoğraflar iPhone’lar içinde en sık kullanılan uygulamalar arasında yer alıyor olmalı. Apple, yıllardır getirdiği güncellemeler ve yeniliklerle Fotoğraflar’ı sağlam bir uygulama hâline getirdi. iOS 15 ile birlikte bu uygulama içinde yer alan Anılar için kapsamlı bir güncelleme sunuluyor.

ios 15 inceleme

Fotoğraflarınız ve videolarınızdan zaman, mekan, kişi, konu gibi unsurlara bağlı olarak otomatik olarak oluşturulan anılar üzerinde şimdi daha fazla kontrol imkanına sahipsiniz. Hikayenin görünümünü özelleştirmek için daha fazla ayar sunulurken, Apple Music’ten parçaların da kullanılabildiği parçalarla etkileyicilik derecesini daha da artırabilirsiniz. Apple’ın Anı karmaları olarak adlandırdığı bu özellik kapsamında, anılarınız üzerindeki özelleştirmeleri Anı’yı oynatırken de yapabiliyorsunuz. Bu arada akıllı telefonlardaki dikey video izleme akımını dikkate alan Apple, Anılar için varsayılan görünümü dikey olarak belirlemiş.

iOS 15 inceleme: Harita 

Apple, Harita uygulamasını Google, Yandex gibi rakiplerin ürünleri karşısında daha rekabetçi kılmak için her iOS sürümüyle birlikte yenilikler ekliyor. iOS 15 ile birlikte harita görünümlerinde kapsamlı değişiklikler yapılıyor. Bu değişikliklerin büyük bir kısmı Türkiye’deki haritalar için de geçerli. Farklı mekanlar için rahatlıkla ayırt edilebilen renk kdolarının getirildiğini, ayrıca mahalle, semt gibi daha büyük yerleşim yerlerini gösteren yazıların büyük harflerle ve anlaşılır biçimde yazıldığını görüyoruz. Yeşil alan ve benzeri araziler de daha belirgin görünüyor.

ios 15 inceleme

San Francisco, New York, Londra, Roma, Barselona, Tokyo gibi dünyanın önde gelen şehirlerinde sunulan harita görünümü daha da zengin hâle geliyor. Üç boyutlu harita görünümlerinde her bir binanın, heykelin veya diğer yapıların üç boyutlu görünümlerini heme açık hem de koyu modda görme imkanına sahipsiniz. Bu görünümle Apple’ın sizi bir Sim City oyununda geziniyormuş gibi hissettirdiğini söyleyebiliriz. Üç boyutlu ve ayrıntılı görünüme sahip şehirlerde, haritanın bir köşesinde dürbün işaretini göreceksiniz. Buna tıklattığınızda ise seçtiğiniz noktadan çekilmiş bir 360 derece sokak fotoğrafını görebilir, parmağınızla sürükleyerek bu fotoğraf içinde gezinebilirsiniz.

Apple Harita uygulaması içinde sürüş modunda da yenilikler var. Yenilenen görünüm sayesinde kullanıcılara daha fazla ayrıntı sunulurken, güncel kazaları veya trafik durumunu navigasyon ekranında görmek mümkün oluyor. Eğer yolunuz üzerinde bir kaza veya tehlikeli durum görürseniz, bunu navigasyon seçenekleri arasında bulunan Olay Bildir ile bildirebilirsiniz.

iOS 15 inceleme: Sağlık

Sağlık uygulaması iPhone’larda çok fazla açılan uygulamalardan bir tanesi değildir. Ancak burası da her geçen iOS sürümüyle birlikte sağlığınız hakkında daha anlamlı bilgiler sunan bir yer hâline geliyor. Üstelik bir Apple Watch sahibiyseniz, günün neredeyse her dakikasında bileğinizde taşıdığınız cihazın topladığı bilgilerle sağlık verileri daha kapsamlı hâle geliyor. Apple, iOS 15 ile birlikte Sağlık uygulamasına verilerinizi başka kişilerle paylaşma imkanı getiriyor. Sağlık verilerinizi eşiniz, kardeşiniz, anneniz, babanız, doktorunuz veya seçtiğiniz diğer kişi veya kişilerle paylaşarak onların sağlık durumunuzu daha yakından takip etmelerini sağlayabilirsiniz. Apple, bilgi paylaşımı konusunda kontrolün sizin elinde olduğunu, her bir konunun ayrıntıları yerine sadece özetlerinin paylaşıldığını belirtiyor. Yani şirket, gizlilik konusunda kontrolün sizde olduğunun altını çiziyor.

ios 15 inceleme

Sağlık uygulamasında gördüğümüz bir başka yenilik de Sağlık Eğilimleri bölümü. Burada Adım, Aktif Enerji, Dinlenirken Kalp Atış Hızı, Duruş Saatleri gibi çeşitli unsurlar için altı aylık değişim grafikleri yer alıyor. Apple, bildirimleri açarak sağlık verilerinde yeni bir eğilim olduğunda bununla ilgili uyarı almanıza da imkan sağlıyor.

Bu değişikliklere ek olarak, düşme riskinizi değerlendirmenize yardımcı olacak bir ölçüm de iOS 15 ile birlikte Sağlık uygulamasına gelen yenilikler arasında bulunuyor.

iOS 15 inceleme: Notlar

Notlar uygulamasına yeni Apple güncellemesiyle birlikte üretkenliği artıracak küçük, ancak dikkate değer yenilikler getiriliyor. Öncelikle notlara çeşitli etiketler ekleyerek onları daha sonra bulmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin, yemek tarifleri için tuttuğunuz notlara #YemekTarifi etiketi ekleyebilirsiniz. Daha sonra bu etikete sahip tüm notları Klasörler görünümü içindeki Etiketler altından erişebilirsiniz.

ios 15 inceleme

Aynı not üzerinde çalışan birden fazla kişinin etkileşimini artıran çeşitli yenilikler de mevcut. Örneğin Aktivite görünümü sayesinde paylaşılan not üzerinde kimin, hangi tarihlerde değişiklik yaptığını görebilirsiniz. Öte yandan Bahsetmeler özelliğini kullanarak bir not üzerinde değişiklik hakkına sahip diğer kişi veya kişilere mesajı, doğrudan not üzerinden iletebilirsiniz.

iOS 15 inceleme: Anımsatıcılar

Anımsatıcılar uygulamasına da tıpkı Notlar’da olduğu gibi etiketler ekleme imkanı geldi. #günlükişler gibi etiketler ekleyerek listelerinizde daha kolay biçimde arama veya filtreleme işlerini gerçekleştirebilirsiniz. Etiket tarayıcısı sayesinde istediğiniz etikete veya etiket kombinasyonuna tıklatarak etiketli anımsatıcıları hızlı biçimde görebilirsiniz.

ios 15 inceleme

Özel akıllı listeler ise bir başka yenilik. Etiketlere, tarihlere, saatlere, konumlara, bayraklara ve önceliğe göre seçim yaparak sizin için en önemli anımsatıcıları otomatik olarak içeren Akıllı listeler oluşturabilirsiniz.

Daha geniş nitelik önerileri sayesinde de bir anımsatıcı oluştururken etiketler, bayrakları, öncelikleri ve mesajlaştığınız kişileri bir dokunuşla seçebilirsiniz.

iOS 15 inceleme: Hava Durumu

iPhone’da en çok kullanılan uygulamalardan bir tanesi Hava Durumu uygulaması olmalı. iOS 15 ile birlikte kapsamlı biçimde yenilenen uygulamalardan bir tanesi de bu oluyor.

ios 15 inceleme

Yeni tasarım sayesinde, ilgili konum içinde en önemli hava durumu bilgilerini gösterecek şekilde düzenlenen yeni yerleşimden yararlanabilirsiniz. Burada yeni harita modülleri, 10 günlük güncel tahminler ve yeni grafikli hava durumu verileri yer alıyor. Yeni tasarımda dikkat çeken haritalardan bir tanesi sıcaklık haritası oluyor. Bulunduğunuz noktadaki hava durumu bilgisini kolaylıkla görebileceğiniz gibi, etrafınızdaki yerleşim yerlerindeki sıcaklık eğilimlerini haritada detaylı biçimde görebilirsiniz. Ayrıca yağış durumu haritası da önümüzdeki saatlerde şiddetli bir yağışın olup olmayacağınızı rahatlıkla görmenize olanak sağlayacaktır.

ios 15 inceleme

Yeni tasarımı görsel açıdan daha hoş hâle getiren unsurlardan bir tanesi de animasyonlu arka planlar oluyor. Güneşin konumuna, bulutlara ve yağış durumuna göre dinamik biçimde değişiklik gösteren animasyonlu arka planlar bulunuyor.

iOS 15 inceleme: Araç takımları

iOS 15 ile birlikte daha fazla Apple uygulamasının Ana ekranda kullanılabilecek araç takımları bulunuyor. Bul, Kişiler, Game Center, Uyku, Mail, App Store gibi, daha önce araç takımları bulmayan uygulamalarda seçeneklerin sunulduğunu görüyoruz. Bunun dışında, yeni sürüme geçtiğinizde, en sık kullandığınız uygulamaların Akıllı Gruplamalar hâlinde düzenlenmiş araç takımlarını içeren yeni bir yerleşimle karşılacaksınız.

ios 15 inceleme

Akıllı araç takımı önerileri ise, kullanmakta olduğunuz uygulamalar için önerilen araç takımlarını otomatik olarak Akıllı Gruplama içinde gösteriyor. Bu öneriler daha önceki aktivitelerinize göre belirleniyor ve tam zamanında karşınıza çıkıyor. Yeni eklenen denetimler sayesinde Akıllı Gruplamalar’daki araç takımlarını Ana Ekran’da kolayca yeniden düzenleyebilirsiniz.

iOS 15 inceleme: Sonuç

Geçen yılki kadar kapsamlı bir görsel yenileme olmasa da, iOS 15 ile iPhone kullanıcılarına farklı bir deneyim yaşatacak birçok yenilik geliyor. Odak sayesinde akıllı telefonları nedeniyle dikkati dağılan, çalışacak ortamı yakalayamayanlar için ek araçlar sunuluyor. Bildirimler’in görünümünde yapılan küçük değişiklikler de dikkate değer. FaceTime ise iletişim hâlinde kalma, ortak çalışma ve deneyim konularında Apple cihaz kullanıcılarına şimdiye kadar görmedikleri yenilikleri sunacak. Zoom, Google Meet ve bunun gibi uygulamalara rağmen alışkanlıklarını değiştirmeyen ve FaceTime’ı kullanmaya devam edenler yenilikler sayesinde daha fazla kişiyle uygulamaları üzerinden iletişim kurma imkanı yakalayacaklar.

Safari, Harita, Hava Durumu ve bunun gibi uygulamalarda gördüğümüz tasarım değişiklikleri özellikle tek elle kullanımı daha rahat hâle getiriyor. Ayrıca bu uygulamaların görsel açıdan daha hoş göründüğünü belirtelim. Bununla birlikte Apple’ın Safari’de, eskisi gibi adres çubuğunu üste yerleştirme imkanını sunması da memnun edici.

Eğer Apple’ın son 3-4 yıl içinde çıkmış iPhone’larından bir tanesini kullanıyorsanız, daha fazla yeniliğe erişme şansınız olacaktır. Özellikle iPhone 6s gibi, 2015 model cihazların alacağı yeniliklerin sayısı daha yeni cihazlara göre az alacaktır. Apple, daha az yenilik almak yerine mevcut sürümlerinde kalmak isteyen cihaz sahipleri için mevcut sürümleri içinde güvenlik güncellemeleri sunmaya devam edeceğini belirtiyor. Bu da memnun edici. Böylelikle telefonunuzda alıştığınız düzeni ve performansı bozmadan, güvende kalmanıza yardımcı olacak güncellemeleri almaya devam edeceksiniz.

iOS 15’i iPhone 12 ve iPhone 12 Pro Max üzerinde deneyimledik ve inceleme içeriklerini de buna göre hazırladık. Performans noktasında herhangi bir sıkıntımız olmadı, ne de olsa bunlar Apple’ın geçen yıl çıkardığı, nispeten güncel cihazlar. Daha eski cihazlarda da, performans konusunda dikkate değer bir sıkıntının yaşanmayacağını belirtiyoruz. Yine de, iOS 15 ile ilgili yorumlarınızı Twitter’da @teknoblog hesabımız aracılığıyla bizimle paylaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER