Manşetler

Fairphone 4 tanıtıldı: Güçlü bileşenlerle modüler deneyim

fairphone 4

Tamamen etik olarak elde edilen materyallerle kolay tamir edilebilen akıllı telefonlar üreten Fairphone, dördüncü nesil akıllı telefonunu gözler önüne çıkardı. Fairphone 4 de şirketin daha önce çıkardığı cihazlar gibi modüler bir tasarıma sahip. Ancak bu sefer kullanıcılara daha güçlü bileşenler, beş yıl garanti, iki büyük Android güncellemesi ve 2025’in sonuna kadar yazılım güncelemesi desteği sunuluyor.

Fairphone, modern akıllı telefonlar için daha “etik” alternatifler üretmek amacıyla yola çıkmıştı. Şirket bunun için yazılım güncellemeleri ve garantiden ziyade seçilen malzemelerin sürdürülebilir ve kolay onarılabilir olmasına odaklanmıştı. Fairphone yeni telefonunda 2025 sonuna kadar yazılım desteği sözü veriyor. Ancak şirket bu süreyi 2027’nin sonuna kadar uzatmayı planlıyor. Şu an için Fairphone 4’ün 2025 itibarıyla Android 15 güncellemesini alması muhtemel görünüyor.

Fairphone şimdiye kadar çıkardığı cihazlarda etik kaygılarını teknik özelliklerin önünde tutmuştu. Ancak Fairphone 4’ün genel özellikleri itibarıyla orta segment Android telefonlarla rekabet edecek seviyede olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Telefonun kalbinde 5G desteği de sunan Qualcomm Snapdragon 750G işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 6 veya 8 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı içinse seçenekler 128 ve 256 GB. Depolama alanının microSD kartla genişletilebildiğini belirtmekte fayda var.

Fairphone 4’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi çıkarılabilen 3905 mAh kapasiteli pil veriyor. Telefonun 6.3 inç büyüklüğündeki ekranının çözünürlüğü ise 1080p.

Akıllı telefonun arkasında 48 megapiksel çözünürlüklü iki kamera bulunuyor. Bunlardan biri ana kamera, diğeri ise ultra geniş açılı kamera işlevi görüyor. Ön kameranın çözünürlüğü ise 25 megapiksel. Optik görüntü sabitleme özelliği bulunan ana arka kamera, 4K 30 fps video kaydı yapabiliyor.

Müşteriyi öne koyan bir anlayış içinde hareket eden Fairphone’un Fairphone 4’te 3.5 mm. kulaklık jakına yer vermemesinin ilginç bir tercih olduğu söylenebilir. Şirket toza ve suya karşı dayanıklılık sertifikası alabilmek için böyle bir tercihte bulunduğunu belirtti. Bu noktada Fairphone 4’ün su sıçramalarına karşı IP54 dayanıklılık sertifikasına sahip olduğunu söylemekte fayda var. Ancak karşımızda modüler tasarım ve çıkarılabilir arka kapak gibi özellikler taşıyan bir cihaz olduğunu unutmamak gerekiyor.

Fairphone telefon için sekiz tamir modülü satacak. Bunlar ekran, pil, arka kapak, USB-C girişi, hoparlör, ahize hoparlörü, arka kameralar ve ön kameranın yedeklerini barındırıyor. Tüm bu parçaların değişimini yapmak için standart bir tornavida yeterli oluyor.

Fairphone’un daha önce çıkardığı telefonların ikisi iFixit’ten tam tamir edilebilirlik puanı almıştı. Şirket, Fairphone 4’ün daha da kolay tamir edilebilen bir cihaz olduğuna inanıyor.

Fairphone 4, Avrupa’da bugün itibarıyla ön siparişe çıktı. Telefonun sevkiyatları 25 Ekim’de başlayacak. 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanına sahip model, Avrupa’da 579 avro karşılığında satılıyor. 8 GB RAM ve 256 GB depolama alanı isteyenlerin ise 649 avro ödemesi gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER