Teknoloji

Qualcomm ve Google’dan Android güncellemeleri için büyük iş birliği

Qualcomm, hayatlarımızı nasıl iyileştirebileceğimizin yollarını bizim için düşünmeye devam ediyor. Şirket kısa süre önce üst sınıf cihazlar için Snapdragon 888 yonga üstü sistemini, orta segment için de Snapdragon 678 işlemciyi tanıttı. Yeni işlemciler yakında çıkacak telefonlar için genel telefon deneyimini büyük ölçüde iyileştirecek şekilde tasarlandı. Qualcomm, Project Treble üzerinde çalışmak için Google ile iş birliğini de duyurdu. Aslında bu, sistemi geliştirmeyi ve Snapdragon ile güçlendirilmiş daha fazla telefonun en yeni Android sürümünde çalışmasını sağlamayı amaçladığından, devam eden projenin bir uzantısı olarak nitelendirilebilir.

Bu hamleyle birlikte, daha fazla Snapdragon mobil işlemcili cihaz Android ekibinden yeni sürümleri alabilecek. Aslında en yeni Snapdragon yonga setiyle donatılmış yeni bir telefona geçiş yapmadan da bu mümkün. Ancak temel amaç, cihazların sürümünü yükseltecek ortak bir yazılım kolu kullanmak olarak gösteriliyor.

Yani yakında güncellemelerin tek bir yerden yapılabileceğini düşünebiliriz. Böyle bir fikir, bir telefonu güncellemek için harcanan kaynakları ve zamanı azaltacaktır. En son Android işletim sistemi sürümleri yakında tek bir kaynaktan edinilebilir.

Qualcomm ve Google, dört yıllık güvenlik güncellemelerinin yanı sıra dört Android işletim sistemi sürümü sunmak için güçlerini birleştiriyor. Aslında Project Treble ile uzun süreli güncelleme desteği mümkün, ancak yalnızca Snapdragon 888 üzerinde çalışanlar için dört yıllık taahhüt veriliyor. Şimdiye kadar, Samsung Galaxy S21’in yurt dışında satılacak versiyonlarının bu yonga set ile çıkacağını biliyoruz.

Qualcomm’un Ürün Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kedar Kondap, “Project Treble geliştirmelerini kullanan gelecekteki Snapdragon mobil platformlarında Android işletim sistemi ve güvenlik güncellemelerine yönelik desteğimizi genişletmek için Google ile çalışmaktan heyecan duyuyoruz.” dedi. “Bu işbirliği sayesinde, son kullanıcılar için üstün bir kullanıcı deneyimi sağlarken, Snapdragon tabanlı cihazlarda hızlandırılmış Android işletim sistemi yükseltme süreci bekliyoruz.”

Android geliştirme ekibi, Qualcomm’un mobil platformlarında Android güncellemelerine sunduğu desteği genişlettiğini de duyurdu. Yonga seti üreticisi ile güçlendirilmiş bir ortaklık sayesinde, OEM’ler müşterilerine daha hızlı platform güncellemeleri sunabilecekler.

Project Treble bunu mümkün kılar. Daha hızlı ve daha kolay dağıtım her zaman hedeflenmiştir, böylece Android cihaz kullanıcıları işletim sistemi yükseltmeleri ve güvenlik güncellemeleri için uzun süre beklemek zorunda kalmayacaktır. Android ekibi bu alanda yıllar geçtikçe önemli gelişme kaydetti, ancak iyileştirme için hâlâ gidilmesi gereken mesafe bulunuyor.

2017’de ilk kez ortaya çıktığında Project Treble ile, hızlı sürüm güncellemeleri sözü verilmişti. Bunun Oreo AOSP özel ROM’larının taşınmasında devrim yarattığını hatırlıyoruz. Android işletim sistemi güncellemelerinin daha hızlı yayınlanmasına katkıda bulundu. Şimdiye kadar bu proje Samsung, OnePlus, Xiaomi ve Asus tarafından destekleniyor.

Qualcomm ve Google’ın birlikte daha yakın çalışması, Android topluluğuna fayda sağlayacaktır. Bir kaynak tarafından söyledikleri paylaşılan Qualcomm temsilcisine göre, şirket “toplam 4 ana Android işletim sistemi sürümü için piyasaya çıkış sürümü + 3 işletim sistemi yükseltmesini destekleyecek.” Bu demek oluyor ki, Snapdragon 888, Android 11, 12, 13 ve 14’ü destekleyecek. Yani üç yıllık önemli işletim sistemi güncellemeleri ve dört yıllık güvenlik güncellemeleri sunulacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER