Manşetler

Snapdragon 888 ile 2021 model amiral gemisi Android telefonlara gelecek yenilikler

snapdragon 888

Qualcomm, Snapdragon Tech Summit’in ilk gününde 5G donanımlı en son amiral gemisi akıllı telefon işlemcisi Snapdragon 888‘i tanıtmıştı. Etkinliğin ikinci gününde şirket, 2021’in neredeyse tüm büyük Android amiral gemilerine güç verecek olan yeni yonga setiyle ilgili tüm ayrıntıları paylaştı.

Öncelikle temel özellikleri paylaşalım: Yeni işlemci, Qualcomm’un ARM’ın en son özelleştirilmiş Cortex-X1 çekirdeğine sahip ilk cihazlardan biri olacak. 2,84 GHz saat hızıyla geçen yılın çipine göre maksimum yüzde 25 daha yüksek performans vaat eden yeni Kryo 680 CPU’sunu da içerecek. Ve şirketin yeni Adreno 660 GPU’su, Qualcomm’un GPU’ları için şimdiye kadarki en büyük performans sıçraması olduğunu söylediği şekilde, grafik oluşturmada yüzde 35’lik bir artış vaat ediyor. Yeni CPU ve GPU, Kyro 680 için yüzde 25, Adreno 660’ta ise yüzde 20 iyileştirme ile Snapdragon 875’tekilere kıyasla güç verimliliği bakımından daha iyi bir noktada bulunuyor.

Snapdragon 888 ile geçen yılın 865 işlemcisi arasındaki bir diğer önemli fark, Qualcomm’un 5G modemini nihayet doğrudan yonga üstü sisteme entegre etmiş olması. Bu, üreticilerin ikinci bir harici modem için yer (ve güç kaynağı) bulmakla uğraşmak zorunda kalmayacağı anlamına geliyor. Özellikle Snapdragon 888, şirketin şubat ayında duyurduğu Qualcomm’un 5nm X60 modemini içerecek ve yeni cihazlarda daha iyi taşıyıcı toplama ve 7,5 Gbps’ye kadar indirme hızları sağlayacak. Snapdragon 888, Wi-Fi 6’nın yanı sıra yeni 6GHz Wi-Fi 6E standardını da destekleyecek ve bunu, çoğu Android amiral gemisinde varsayılan hâle getirerek kapsamını genişletecek.

snapdragon 888

Bir Snapdragon güncellemesi geleneği hâline gelmiş şekilde, Qualcomm kamera iyileştirmelerine de büyük önem veriyor. Yeni Spectra 580 ISP, Qualcomm’un üçlü görüntü işaret işleyicisine sahip olan ilk ISP’si olup, aynı anda üç adet 4K HDR video akışı veya üç 28 megapiksel fotoğrafı saniyede 2,7 gigapiksele kadar (geçen yılkinden yüzde 35 daha hızlı) yakalama gibi işlere imkan sağlıyor.

Ayrıca Snapdragon 888 gelişmiş seri çekim yetenekleri sunuyor ve 10 megapiksel çözünürlükte tek bir saniyede 120 adede kadar fotoğraf çekebiliyor. Son olarak, yükseltilmiş ISP 4K videolara hesaplamalı HDR, gelişmiş bir düşük ışık yakalama mimarisi ve HEIF’te 10 bit renkli fotoğraf çekme seçeneği ekliyor. Bununla birlikte, yeni özelliklerden yararlanabilecek kameralar oluşturmak telefon üreticilerine kalacak.

Qualcomm’un yeni Hexagon 780 yapay zeka işlemcisi sayesinde yapay zekâ performansında da büyük değişiklikler geliyor. Snapdragon 888, Qualcomm’un hesaplamalı fotoğrafçılıktan oyun oynamaya ve sesli asistan performansına kadar her şeyi iyileştirmeye yardımcı olacağını vaat ettiği altıncı nesil AI Motoruna sahip. Snapdragon 888, Snapdragon 865’teki 15 TOPS’ye kıyasla saniyede 26 trilyon işlem (TOPS) gerçekleştirebilir ve üç kat daha iyi güç verimliliği sunar. Ek olarak Qualcomm, bu yükseltmelerin bir parçası olarak hem skaler hem de tensör AI görevlerinde büyük iyileştirmeler vaat ediyor.

Bunlara ek olarak Snapdragon 888, telefonunuzu ekranı aydınlatmak için ne zaman kaldırdığınızı belirleme gibi daha küçük donanım tabanlı görevler için özel bir düşük güçlü yapay zeka işlemcisi olan ikinci nesil Qualcomm Algılama Hub’ına da sahip. Yeni ikinci nesil Algılama Merkezi önemli ölçüde geliştirildi, bu da telefonun bu görevler için ana Hexagon işlemciye daha az güvenebileceği anlamına geliyor.

Tüm bunlar Qualcomm’un ve dolayısıyla 2021’de göreceğimiz neredeyse her amiral gemisi Android akıllı telefonunun yapabileceklerine yönelik yeteneklerinde önemli bir artış sağlıyor. İlk Snapdragon 888 akıllı telefonların 2021’in başlarında çıkması bekleniyor, bu da yeni işlemcinin yeteneklerini deneyimlemek için fazla beklemeyeceğimizi gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER