Teknoloji

Samsung Galaxy telefonları için en az dört yıllık güvenlik güncellemesi garantisi

samsung 2022 uygulama yavaşlatma

Samsung, Galaxy akıllı telefonlarının ve tabletlerinin güvenlik güncellemelerini alacağı süreyi uzattığını duyurdu. Bundan böyle 2019 ve sonrasında çıkmış olan cihazlar en az dört yıl boyunca güvenlik güncellemelerini alacak.

Önceleri Samsung, bir cihazın yaşam döngüsünün en az ilk iki yıllık döneminde aylık veya çeyrek yıllık güvenlik güncellemelerini sunacağını taahhüt etmişti. Bu zaman aralığı ise cihazın kendisi tarafından belirleniyordu. Galaxy Note ve Galaxy S serisi gibi daha yüksek fiyatlı cihazlarda ise aylık güvenlik güncellemeleri sunulurken 2020 model Galaxy A71 gibi daha bütçe dostu modellerde ise üç aylık güvenlik güncellemeleri geliyordu. Samsung, bazı daha üst sınıf cihazlarının zaman içinde belirli bir noktan sonra üç aylık güvenlik güncellemelerini alma sürecini de durduruyor. Bu telefonların arasında Galaxy S8 serisi de yer alıyor.

Samsung’un yalnızca dört yıllık “düzenli güvenlik güncellemeleri” vaat ettiğini unutmamak gerekiyor. Aslında bu, Samsung’un en düşük güncelleme sıklığıdır. Hâlâ desteklediği cihazlar için ayrılmış, ancak aylık veya üç aylık bir dönem vaadi olmadan sunulan güncelleme desteği de mevcuttur. Yine de yapılan bu yeni duyuru, Samsung’un normalde bu türde uzun vadeli desteği göremeyen, daha ucuz fiyat noktalarındaki giriş seviyesi telefonlarının bazıları da dahil olmak üzere, düzinelerce cihazının kullanılabilir ömrünü uzatmak için çalıştığı anlamına geliyor.

Bu vaadi bir daha da iyi şekilde anlamak için Google’a bakmak gerekiyor. Google’ın kendisi Pixel telefonları için yalnızca “en az üç yıl” güvenlik güncellemesi vadediyor. Ayrıca, Samsung’un güvenlik güncellemeleri için vaat ettiği 40’tan fazla telefon ve tabletten çok daha az Pixel donanım modeli destekleniyor.

Buradaki diğer önemli uyarı, Samsung’un Android işletim sistemi güncellemeleri değil, en az dört yıldır güvenlik güncellemeleri vaat etmesidir. Samsung, 2020’de en az üç “nesil” Android işletim sistemi güncellemesini desteklemeyi garanti etti, ancak bu destek yalnızca bazı telefonları için sunulacak.

Samsung’dan gelen bu son haberler, Google ve Qualcomm’un aralık ayında yeni Qualcomm yongalarına sahip telefonların hem dört Android işletim sistemi güncellemesini hem de dört yıllık güvenlik güncellemelerini desteklemesini sağlamak için yaptığı taahhütle aynı değildir. Genel hedefler benzer olsa da, Google ve Qualcomm duyurusu yalnızca bu yılki Snapdragon 888 ve sonrasında başlayan cihazlar için geçerli. Samsung ise geriye dönük olarak 2019 yılında çıkmış eski cihazlar için taahhütte bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER