Manşetler

Oppo ColorOS 13 işletim sisteminin tanıtımını yaptı, işte ilgi çekici yenilikler

coloros 13

Oppo bugün ColorOS 13 güncellemesinin duyurusunu yaptı ve Android 13 üzerine gelecek bu güncellemenin detaylarını paylaştı. Oppo, bu güncellemenin ağustos ayı içinde öncelikle Find X5 ve Find X5 Pro’ya geleceğini söyledi. Sonrasında yıl sınuna kadar Find, Reno, A, F ve K serisi 33 civarında modele de dağıtımı yapılacağını ekledi.

Küçük ancak dikkat çekici özelliklerden biri WhatsApp ve Messenger sohbetlerinden alınan ekran görüntülerini pikselleştirme oluyor. “Pikselleştir” seçeneği düzenleme penceresinde görünüyor, buna tıklatıldığında kişinin ismi ve profil resmi otomatik olarak bulanıklaştırılıyor.  Ayrıca bu aracı kullanarak mesaj içeriklerini elle bulanıklaştırabilirsiniz. Her bir detayı ortaya saçmadan mesajlaşmaları hızlı biçimde paylaşmak isteyenler için bu araç kullanışlı olacaktır.

Tahmin edebileceğiniz üzere, ColorOS 13, Google’ın bu yılın Android güncellemesinde sunduğu genişletilmiş güvenlik ayarları gibi yenilikleri de sunuyor. Ayrıca Oppo’nun alt markası OnePlus’ın yakın zamanda duyurulan OxygenOS 13 arayüzüyle de benzerlikler var. Bu yazılım da ColorOS ile aynı kod tabanını kullanıyor. İki güncelleme de aynı her zaman açık ekran widget tasarımlarını paylaşıyor. Spotify için dahili çalma kontrolleri, ana ekran widget’ları ve boyutları ayarlanabilir klasörler bunların arasında yer alıyor.

ColorOS 13 ile ilk kez duyurulan yeni özellikler

Bununla birlikte henüz OxygenOS için duyurusu yapılmamış, ColorOS 13’e has yeni özellikler var. Örneğin Oppo, Çoklu Ekran Bağlantısı adlı bir özelliği duyurdu. Bunun sayesinde bir telefondan en fazla üç pencereyi bağlı bir Windows PC’ye yansıtmak mümkün oluyor. Bu özellik dahilinde telefonun ekranındaki uygulamanın yanında arka planda çalışan iki uygulamayı da bilgisayar ekranına yansıtıp çalışabilirsiniz. Ayrıca bağlanabilirlik sayesinde akıllı telefon ile Windows bilgisayar arasında paylaşım basitleştiriliyor.

coloros 13

Bir başka küçük ancak kullanışlı özellik ise Oppo’nun “Toplantı Asistanı” olarak adlandırdığı yenilik oluyor. Bu da Zoom, Microsoft Teams veya Google Meet üzerinden yapılan toplantıların güvenilirliğini artırıyor, bu uygulamalara diğer uygulamalara göre trafik önceliği veriyor. Üstelik bir görüşme sırasında gelen bildirimlerin miktarını azaltarak dikkat dağınıklığının önüne geçiyor.

ColorOS 13’in arka planda yapılan yükseltmeler arasında Oppo’nun “Dynamic Computing Engine” olarak adlandırdığı, “Dinamik İşlem Motoru” olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir özellik de mevcut. Oppo, bunun pil ömrünü artırdığını ve arka planda daha fazla uygulamayı açık tutmaya izin verdiğini söylüyor.

coloros 13

ColorOS 13 sizin Oppo telefonunuza ne zaman gelecek?

ColorOS 13’ün tanıtımı Android 13’ün Pixel cihazları için resmi olarak dağıtıma çıkmasından günler sonra geldi. Bu da Oppo’yu, Google’ın işletim sisteminin en son versiyonunu dağıtıma sunacak ilk üçüncü taraf Android cihaz üreticilerinden biri hâline getiriyor. Aşağıdaki Oppo grafiği sayesinde elinizdeki cihaza Android 13 ve ColorOS 13 güncellemelerinin ne zaman geleceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

coloros 13

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER