Manşetler

Android 13 Pixel serisi için dağıtıma çıktı

android 13
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Beta sürecini tamamlayan Android 13 Pixel serisi telefonlarla buluşmaya başladı. Google’ın kendi cihazlarının ardından bu yıl içinde Samsung, Asus, Nokia, Motorola, OnePlus, Oppo, Sony, Xiaomi gibi markaların cihazlarının da Android 13’le güncellenmesi bekleniyor. Google’ın bu yıl yeni Android sürümünü dağıtıma çıkarma konusunda geçmiş yıllara kıyasla daha hızlı davrandığı söylenebilir. Android 12 geçtiğimiz yıl ekim ayında, Android 11 ise 2020’nin eylül ayında tam sürümleriyle kullanıcılarla buluşmuştu.

Google’ın mobil işletim sisteminin en yeni versiyonu daha detaylı gizlilik kontrollerini, yeni fotoğraf seçicisini, Bluetooth LE ses desteğini ve daha fazlasını beraberinde getiriyor. Daha fazla kişiselleştirme isteyenler içinse Material You tema oluşturucusu ve özelleştirilmiş uygulama ikonu oluşturucusu gibi seçenekler mevcut.

Android 13’ün getirdiği en çarpıcı yeniliklerden birisi de mesajlaşma uygulamalarının Chromebook’a yansıtılabilmesi ve bu sayede mesajlaşmayı bilgisayar üzerinde devam ettirebilmek. Google’dan yapılan açıklamada, bu özelliğin şirketin Mesajlar uygulamasının yanı sıra diğer popüler mesajlaşma platformları tarafından da desteklendiği belirtildi.

Cihazlar arasında kopyala-yapıştır yapmak da yeni Android sürümüyle kolaylaşacak. Google’dan verilen bilgiye göre, kullanıcılar yakında Android telefonlarından kopyaladıkları URL, resim, video ve yazıları tabletlerine yapıştırabilecek veya tam tersini yapabilecek.

Android 13 küçük dokunuşlarla farkını hissettirecek

Android 13’te kullanıcılara yenilenmiş bir şeyle karşılaştıkları hissini veren çok sayıda küçük dokunuş mevcut. Kilit ekranındaki medya oynatma kutusunda bulunan hareketli süreç çubuğu veya QR kod tarayıcısına giden kısayol söz konusu dokunuşlar arasında yer alıyor. Google’ın büyük ekranlı cihazlar için hazırlanan Android L versiyonuna da çok sayıda yenilik götürdüğünü belirtmekte fayda var.

Android 13 ile HDR video desteğinden üçüncü taraf uygulamalarda da yararlanmak mümkün olacak. Google’ın ekran okuyucu uygulaması Talkback’in Braille alfabesini desteklemesi ve yenilenmiş medya çıkışı değiştiricisi de kullanıcıları bekleyen yenilikler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER