Manşetler

Google 2013 son çeyrek finans raporu: Play Store satışları geliri artırdı

Google 2013 dördüncü çeyrek finans raporunu açıkladı. Geride kalan üç aylık dönemde 16.86 milyar dolar gelir ve hisse senedi başına 12.01 dolar kâr elde eden şirket, Wall Street çevresinin 16.75 milyar dolar gelir beklentisinin üstüne çıktı, ancak 12.26 dolarlık hisse senedi başına kazanç tahmininin gerisinde kaldı.

google-yeni-logo-200913Google bir önceki yılın aynı döneminde 14.4 milyar dolar gelir ve hisse senedi başına 8.62 dolar kâr kaydetmişti. 2013’ün üçüncü çeyreğinde de 14.8 milyar dolar gelir ve hisse senedi başına 10.47 dolar kazanç açıklamıştı. Google’ın reklam işlerinin ölçüsü sayılan para alınan tıklamalardan elde edilen gelir 2012’nin aynı dönemine göre yüzde 31 artış gösterirken, şirketin temel işindeki marjı ölçmeye yarayan tıklama başına maliyet kalemi yıldan yıla yüzde 11 düşüş gösterdi.

Motorola nedeniyle yaşanan zararlar geride kalan çeyreğin en dikkat çekici unsuru oldu. Her çeyrekte olduğu gibi 2013’ün son çeyreğinde de Motorola Google’a kaybettirmeye devam etti. Ancak Motorola’nın Lenovo’ya satılmasıyla birlikte bundan böyle zararlar da son bulmuş olacak.

Motorola geçtiğimiz çeyrekte 384 milyon dolar zarar etti. Halbuki bir önceki çeyrekte zarar 248 milyon dolar olarak kaydedilmişti. Zararın bu kadar hızlı artması, Google’ın Motorola’yı elden çıkarması için ek motivasyon teşkil etmiş olmalı.

Google’ın finans şefi Patrick Pichette, Play Store’dan içerik ve uygulama satışlarının gelir artışlarında itici güç oluşturduğunu kaydetti. Nexus 5 ve Chromecast satışlarının da gelir artışına yardımcı olduğunu dile getirdi. Chromebook satışları da sağlam bir seyir izliyor, ancak bunların Google’ın finans tablosuna pek katkısı olmuyor. Çoğu Chromebook’un üçüncü taraf şirketler tarafından satıldığını kaydeden Pichette, bunların satışlarını gelir kalemlerine eklemediklerini vurguladı.

İlgili >> Google

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER