Teknoloji

Apple ve Samsung patent anlaşmazlıklarını çözmek için görüşüyor

Apple ve Samsung patent anlaşmazlıklarını çözmek için bir kez daha masaya oturdu. The Korea Times’ta yer alan habere göre, taraflar bu sefer sorunlarını mahkeme salonunun dışında halletmeye odaklanmış durumda. İki şirket daha önce bazen gönüllü bazen de mahkeme zoruyla uzlaşmak için bir araya gelmişti. Apple ve Samsung arasındaki dava maratonunun ikinci aşamasının sona ermesi ve somut bir başarı ihtimalinin iki şirket için de azalmasının ardından tarafların, özellikle Apple’ın, anlaşma için daha istekli bir hâle geldiği belirtiliyor.

apple-samsung-logo-0812

Apple’ın Google ile uzun süredir Motorola üzerinden devam eden bir patent anlaşmazlığının çözümü için uzlaşması Cupertino merkezli şirketin Samsung ile uzlaşmaya da istekli olduğunun somut bir göstergesi olarak tanımlanıyor. Apple ve Google bir çapraz lisans anlaşması yapmasalar da, mevcut ihlâl iddialarından vazgeçmiş ve etkin bir ateşkes sağlamıştı.

Apple’ın 2012’de yaptığı gibi tamamlanan büyük bir davanın ardından yeni bir dava açmaması da tarafların anlaşabileceği yönünde bir işaret olarak değerlendiriliyor. Apple’ın bundan sonraki dönem için sunacağı patentlerin değerinin azalacak olması da, şirketin bir satış tedbiri kararı çıkarabilmesi ihtimalini azalıyor. Apple mahkeme salonundan iki kez zaferle ayrılmış olsa da, arzuladığı satış tedbiri kararını elde edememişti.

Apple’ın mahkeme zaferlerinden hareketle, daha önce olduğu gibi, anlaşma için yüksek bedeller talep edebileceği ve bir kopyalama önleyici şartı öne sürebileceği belirtildi. The Korea Times’a konuşan fikri mülkiyet uzmanı Florian Müller’e göre, tarafların bu yaz içinde anlaşmaya varması muhtemel gözüküyor. Apple’ın oyunu sonuçlandıracak nihai bir stratejisinin olmadığını söyleyen Müller, Google ile varılan anlaşmanın şirketin Steve Jobs’un gerçekdışı amaçlarına yönelik hamlelerinden çıkış yolu aradığını ortaya koyduğunu belirtti. Müller Apple’ın şu an için bir tedbir kararı üzerinden pazar payını artırma veya Samsung’un itibarını zedeleme gibi amaçlarını gerçekleştiremeyeceğinin farkına vardığını sözlerine ekledi.

İlgili >> The Korea Times

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER