Teknoloji

YouTube Rusya’nın devlet destekli tüm medya kanallarını engelliyor

youtube rusya

YouTube Rusya ile ilgili olarak attığı adımları yeni bir seviyeye taşıdı. Bu ayın başlarında Avrupa’da RT ve Sputnik gibi kanalları engelledikten sonra, Rus hükümeti tarafından finanse edilen tüm YouTube kanallarını tamamen engellemeye başlayacağını söyledi. Ayrıca şirket Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili olarak, “iyi şekilde belgelenmiş şiddet olaylarını” reddeden, küçümseyen veya önemsizleştiren içerikleri de kaldıracağını duyurdu.

YouTube Insider hesabından paylaşılan bir tweet’e göre, değişikliğin hemen yürürlüğe girdi. Ancak, sistemlerinin bu değişimi tüm YouTube geneline yayması için biraz zamanın geçmesi gerekti. Haberi yayına hazırlarken Sputnik Türkiye YouTube kanalına girmek istediğimizde, bu kanalın Türkiye’de kullanılmadığına dair bir mesajla karşılaştık.

YouTube Rusya ile ilgili bu adımları atarken, diğer birçok platform da, Avrupalı kullanıcıların Rus devlet medya kuruluşları tarafından hazırlanan ve yayımlanan içeriğe erişmesini engelliyor. Rus hükümeti de, teknoloji şirketlerinin bu adımlarına Facebook veya Twitter gibi sitelere erişimi engelleyerek veya sınırlayarak yanıt verdi. Ayrıca Rusya, 14 Mart’tan itibaren ülkede Instagram’ı yasaklayacağını duyurdu.

Dünya çapında RT ve Sputnik gibi kanalların içeriğine erişememek YouTube’dan dikkate değer bir adım olsa da, Google daha önce bu kanalların videolarından para kazanamaması için gerekli adımı atmıştı. Şubat ayının sonlarında şirket, Rus devlet medya kuruluşlarının videolarında reklam yayınlamasına izin verilmeyeceğini söylemişti. Geçen hafta ise, Rusya’daki tüm reklam satışlarını duraklatarak bir adım daha ileri gitti.

İLGİLİ HABERLER