Teknoloji

Rusya Twitter’a erişime engel koydu

twitter microsoft

İnternet izleme grubu NetBlocks’un bir raporuna göre, Rusya cumartesi günü, bilgi akışını engellemek için Twitter’a erişimi engelledi. Cumartesi sabahından itibaren NetBlocks; Rostelecom, MTS, Beeline ve MegaFon dahil olmak üzere büyük Rus telekom sağlayıcılarının Twitter’a erişimi tamamen ya da yoğun biçimde kısıtladığını gördü. Ruslar hâlâ VPN hizmetleri aracılığıyla Twitter’a erişebiliyor olsa da, doğrudan bağlantılar kısıtlı durumda bulunuyor.

Rusya’da bulunan çeşitli gazeteciler de engelleme durumunu doğruladılar. Bir BBC muhabiri, erişimi “ciddi derecede kısıtlanmış” olarak nitelendirdi ve “bu mesaj ulaştı, ancak biraz zaman aldı” dedi.

Kısıtlamaların arkasındaki amaç belirsiz olsa da bu, ülkedeki sosyal medya platformlarına yönelik olarak uygulanan daha geniş bir baskının ortasında geldi. Cuma gecesi Rusya, Facebook’un devlete ait dört medya kuruluşunun hesaplarını kaldırmasının ardından bu platformu engellediğini duyurmuştu.

Twitter konuyla ilgili bir tweet’te “Twitter’ın Rusya’daki bazı kişiler için kısıtlandığının farkındayız ve hizmetimizi güvenli ve erişilebilir kılmak için çalışıyoruz” dedi.

Rus kuvvetleri saldırılarını başkent Kiev’e doğru yoğunlaştırırken, Ukrayna genelinde çatışmalar alevleniyor. Ülkenin sağlık bakanına göre, çatışmalarda 198 Ukraynalı öldü ve 1000’den fazla kişi yaralandı. Rus devlet medyası, büyük ölçüde Doğu Donbas eyaletinden gelen mültecilerin içinde bulunduğu kötü duruma odaklanan, çatışmanın son derece sakin  bir versiyonunu sunuyor.

Sosyal medya platformları ise, geniş çapta yayılan çatışmadan rahatsız edici görüntüler ve videolar ile daha kaotik bir tablo çiziyor. Yaygın olarak dolaşan bir video, bir Rus füzesinin Kiev’de bir yüksek bir apartmana çarptığını gösteriyor ki, bu uluslararası hukukun açık bir ihlâli olarak nitelendirilebilir. Kanıtlar hâlâ doğrulanmamış olsa da, diğer resimler misket bombalarının kullanımını gösteriyor gibi görünüyor.

Ukrayna’da internet erişimi aktif durumda ve Twitter ülke genelinde erişime açık durumda bulunuyor. Bazı analistler, Rus güçlerinin telekom altyapısını ele geçirebileceğini ve çatışma yoğunlaştıkça bir internet kesintisi başlatabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Ancak şimdiye kadar kesintiler Harkov çevresinde ve ara sıra meydana geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER