Eğlence

YouTube’dan Avrupa’da RT ve Sputnik’e erişim engeli

youtube podcast kanal mağazası

Avrupa’da Rusya’nın devlet destekli medya kuruluşlarına erişim engeli getiren şirketlerin arasına Google da katıldı. Google Avrupa Twitter hesabından yapılan paylaşımda, RT ve Sputnik’in YouTube kanallarına Avrupa’dan erişimin engellendiği belirtildi.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz pazar günü, “Kremlin’in medya makinesi” olarak tanımladığı basın kuruluşlarının Avrupa’da yasaklanacağını duyurmuştu. Komisyonun başkanı Ursula von der Leyen, RT ve Sputnik’in de aralarında bulunduğu medya kuruluşlarının Putin’in yalanlarını daha fazla yayamayacağını belirtmişti.

Google’dan verilen bilgiye göre, sistemlerin tamamen devreye girmesi zaman alacağı için Sputnik ve RT’nin YouTube kanallarına getirilen erişim engeli hemen aktif hâle gelmeyebilir. Durumu izlemek için bir ekip kuran YouTube, engellenen kanalların yerlerine yenilerinin kurulmasına da izin vermeyecek.

YouTube ilk olarak RT ve Sputnik’in de aralarında bulunduğu Rus kanallarına reklam kısıtlaması getirmişti. Ukrayna hükümetinin talebinin ardından bu kanallara Ukrayna’dan erişim durdurulurken, diğer ülkelerde de videoların üst sıralarda gösterilmeyeceği belirtilmişti. YouTube’un RT ve Sputnik’e uyguladığı erişim engeli şu an için sadece Avrupa Birliği ve Ukrayna’yla sınırlı.

Facebook da bir süre önce devlet destekli Rus medya kuruluşlarını Avrupa Birliği’nde engelleme kararı almıştı. Twitter savaşın patlak vermesinin hemen ardından Ukrayna ve Rusya’da reklam gösterimini durdurmuştu. Kısa süre önce TikTok da RT ve Sputnik’in hesaplarına Avrupa Birliği’nde erişimi engellemişti. Netflix ise Rusya’da yasal zorunluluk olmasına rağmen, platformda Rus kanallarına yer vermeyeceğini açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER