Teknoloji

Yeni Qualcomm CEO’suna göre şirket Apple M1 ile rekabete hazır

qualcomm ceo

Birçok Android telefonda veya tablette kullanılan çipleri tasarlamasıyla tanınan Qualcomm, gözünü dizüstü bilgisayarlar gibi farklı bir pazara dikiyor. Qualcomm’un başkanı ve CEO’su olduktan sonraki ilk röportajında Cristiano Amon, Qualcomm’un piyasadaki en iyi dizüstü bilgisayar çipine sahip olabileceğine inandığını söyledi. Ve bu çipi tasarlamak için daha önce Apple’da çipler üzerinde çalışmış bir yazılım mimarı ekibinden daha iyi kimse yok.

Reuters tarafından yayınlanan yeni bir röportaj, işini büyütmek isteyen kendine güvenen bir Qualcomm gösteriyor. Qualcomm, birçok Android telefona güç sağlayan çipleri oluştursa da, şirket çekirdek planını çip tasarımcısı ARM’dan lisanslıyordu. Şimdiyse şirket kendi mobil çekirdeklerini tasarlıyor. Ayrıca, Nuvia’nın 1,4 milyar dolarlık satın alınması sayesinde kendi dizüstü bilgisayar tasarımlarına da yatırım yapıyor.

Qualcomm, mart ayında Nuvia ile son anlaşmayı imzaladı. Nuvia, A7’den A12X’e kadar iOS çiplerinin baş tasarımcısı olan Gerard Williams tarafından kurulan kısa ömürlü bir girişimdi. Apple, şirketten ayrıldıktan sonra Nuvia’yı kurarak iş sözleşmesindeki rekabete aykırı maddeleri ihlal ettiğini iddia ederek Williams’a sözleşme ihlali davası açmıştı.

Williams şimdi Qualcomm’da mühendislikten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak çalışıyor ve şirketin kendi dizüstü bilgisayar çiplerini tasarlama çabalarına öncülük ediyor. Amon, Reuters’e verdiği demeçte, Qualcomm’un Apple’ın ARM’nin çekirdek tasarımı kullanılarak oluşturulan M1 çipiyle rekabet edebilmek için müşterilere sunmak amacıyla kendi şirket içi çip tasarımlarına ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunun önemli bir kısmını, Qualcomm’un çok fazla deneyime sahip olduğu çip tasarımına 5G bağlantısını uygulamak oluşturacaktır.

“Pille çalışan bir cihaz için lider performansa sahip olmamız gerekiyordu. Yıllardır ilişkimiz olan ARM, sonunda kendi yapabileceğimizden daha iyi bir CPU geliştirirse, o zaman her zaman ARM’den lisans alma seçeneğimiz var” dedi. Reuters, Qualcomm’un gelecek yıl Nuvia tabanlı tasarımları dağıtmaya başlayacağını, ancak onları piyasada görmeden önce bir yıl daha geçmesinin gerekebileceğini söylüyor.

Şu anda Qualcomm yalnızca dizüstü bilgisayar pazarına odaklanmış durumda. Şirketin Nvidia, AMD ve Intel’in hakim olduğu veri merkezi pazarına girme planı yok. Ancak Amon, şirketin veri merkezinde Nuvia’nın tasarımlarını lisanslamaya istekli olduğunu söylüyor.

Qualcomm’un pazardaki yeni duruşu, şirket şu anda iPhone’lara bağlantı çipleri sağladığı için Apple’ın dikkatini çekecektir. İki şirket, 2019’da uzunca süren bir yasal savaşı sonlandırmaya karar verdi ve bu sıralarda Apple CEO’su TimeCook ile eski Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf arasında pek de dostça olmayan toplantılar yapıldığı iddia edilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER