DosyaManşetler

WWDC 2022: Açılış konuşması, diğer etkinlikler, beklenen önemli ürün ve yazılım duyuruları

wwdc 2022

Apple’ın geleneksel geliştirici etkinliği WWDC 2022, 6 Haziran Pazartesi günü başlıyor. Şirket, geçen hafta etkinliğin programını ve düzenlenecek önemli oturumların duyurularını paylaştı. Etkinlik, her zaman olduğu gibi Türkiye saatiyle akşam saat 20.00’deki açılış konuşması yayınıyla başlayacak. Bu yayın, son iki yıldır olduğu gibi internet üzerinden yayınlanacak. Bununla birlikte Apple, bu yıl Apple Park’ta dar katılımlı fiziksel etkinlikler de düzenliyor. WWDC 2022 etkinliği saat kaçta, etkinlik kapsamında düzenlenecek özel oturumlar, WWDC 2022’de duyurulması beklenen yeni yazılım ve donanım ürünleri ile ilgili detaylar bu dosya yazımızda yer alıyor.

WWDC 2022 açılış konuşması saat kaçta ve nasıl izlenir?

WWDC22, bu yıl içinde Apple yazılım platformuna gelecek güncellemelere ilk bakışla başlıyor. Açılış konuşması 6 Haziran 2022 Pazartesi Türkiye saatiyle 20.00’de başlıyor.  Apple.com, Apple Developer uygulaması, Apple TV uygulaması ve YouTube üzerinden yayınlanacak. Ayrıca akış tamamlandıktan sonra isteğe bağlı olarak oynatılabilecek.

WWDC 2022 kapsamında düzenlenecek etkinlikler

Platforms State of the Union

Geliştiriciler, Apple platformlarındaki yeni araçlara, teknolojilere ve gelişmelere daha derin bir bakış atarak uygulamalarını nasıl bir sonraki düzeye taşıyabileceklerini öğrenecekler. Platforms State of the Union, Apple Developer uygulaması ve Apple Developer web sitesi aracılığıyla yayınlanacak. 6 Haziran Pazartesi Türkiye saatiyle 23.00’te başlayacak.

Apple Design Awards

Her yıl Apple Design Awards, Apple geliştiricilerinin işlerine kattıkları sanat, zanaat, yaratıcılık ve teknik uzmanlığa dikkat çekiyor ve kutluyor. Apple Design Awards, 7 Haziran Salı sabaha karşı 03.00’te. Apple Developer uygulaması ve Apple Developer web sitesi aracılığıyla yayınlanacak.

Uzmanlara erişim imkanı

75 ayrıntılı oturum videosu içerecek olan WWDC22, geliştiricilere yeni nesil uygulamaları nasıl oluşturabileceklerini öğrenme şansı vermek için en yeni araçları ve teknolojileri bir araya getiriyor. Apple Developer Program üyeleri, Apple Developer Enterprise Program üyeleri ve 2022 Swift Student Challenge ödül sahipleri, en son teknolojilerin uygulanması, en iyi uygulamaların takip edilmesi ve uygulamalarının tasarlanması konusunda rehberlik için Apple uzmanlarından bire bir laboratuvar randevuları talep edebiliyor.
7 Haziran’dan itibaren, oturum videoları her gün Apple Developer uygulamasında ve Apple Developer web sitesinde yayınlanacak.

Aktiviteler

Apple mühendisleri ve tasarımcıları, oturumlara ve laboratuvar danışmanlığına ek olarak, geliştiricilerin teknik tartışmalara katılmasına, sorularına yanıt almasına ve toplulukla bağlantı kurmasına yardımcı olmak için tüm hafta boyunca Dijital Salonlarda etkinlikler düzenleyecek. Bir kodlama veya tasarım meydan okumasına katılmak, Soru-Cevap oturumuna dahil olmak, oturum sunucularıyla tanışmak ve daha fazlasını yapmak mümkün olacak.

Swift Student Challenge

Apple geçen hafta Swift Student Challenge kazananlarını açıklamıştı. Şirket, WWDC 2022 kapsamında da, dünyanın her yerinden öğrenci geliştiricileri kutlamaya devam ediyor. Etkinlik, her yaştan öğrenciye kendi Swift Playgrounds uygulama projelerini oluşturarak kodlama sevgilerini sergileme fırsatı veriyor.

Apple Developer App

Apple Developer uygulaması, en son haberler, içerikler ve etkinliklerle ilgili günlük güncellemeler ve bildirimlerle WWDC22’yi Mac, iPhone, iPad ve Apple TV’de deneyimlemenin harika bir yolu olarak nitelendiriliyor. Geliştiriciler konuya göre içeriğe göz atabilir, Dijital Salonlara ve bire bir laboratuvar danışmalarına kaydolabilir, SharePlay kullanarak meslektaşlarıyla videolar izleyebilir, oturum videolarından doğrudan kod kopyalayabilir, özellik hikayelerini okuyabilir ve daha fazlasını yapabilir.

Ayrıca geliştiriciler tüm WWDC içeriğine, kayıtlara, haberlere, özellik hikayelerine ve belgelere developer.apple.com adresinden erişebilecekler.

WWDC 2022’de beklenen yazılım ve donanım duyuruları

iOS 16 ve iPad OS 16

Apple hakkındaki dedikoduları aktarması ve tahminleriyle bilinen Mark Gurman, iOS 16’nın yenilenmiş Apple uygulamalarıyla birlikte geleceğini öngörüyor. Yine de, bunun Apple’dan gelecek yeni uygulamalar mı, yoksa mevcut uygulamaların yeniden tasarlanması mı olduğu henüz netleşmiş değil. Ayrıca Gurman, iOS ile etkileşimin yeni yollarının sunulacağını da tahmin ediyor. Bu, yeni gelecek etkileşimli araç takımlarına bir referans olabilir.

iPadOS 16 için, özellikle iPad’leri bir dizüstü bilgisayar yerine kullanma konusunda daha iyi noktaya getirecek yeni çoklu görev özelliklerine vurgu yaptı. Apple’ın bildirim sistemini de elden geçirmesi muhtemel. Bu, iOS 15 ile gelen Odak modlarının daha da geliştirileceği anlamına da gelebilir.

Apple, iPhone 14 hakkında çok büyük ihtimalle hiçbir şey söylemeyecek olsa da, şirketin WWDC’de bahsedeceği yazılım özellikleri ve API’ler, gelecekteki donanımının nasıl görünebileceği konusunda az çok ipucu niteliği taşıyacaktır. Apple, geliştiricilere dinamik bir durum çubuğuna hazırlanmalarını söylemeye başlarsa bu, iPhone 14 Pro’da çentikten vazgeçileceğine dair söylentilerin doğru olduğuna dair çok güçlü bir ipucu sayılır.

Bunlara ek olarak Gurman, iOS 16’nın hep açık bir kilit ekranı getirebileceğini söyledi. Bu da yeni nesil iPhone’a has olabilecek bir özellik olabilir, kaynak kodunda ve API’lerde ipuçları olacak gibi görünüyor. Kilit ekranının araç takımı benzeri yetenekler kazanacağına dair tahminleri doğru çıkarsa, bu durum iPhone 14’ün hep açık ekrana sahip olması konusunda oldukça güçlü bir gösterge olacaktır. Aslında hep açık ekran, iPhone 13 Pro’nun LTPO ekranı için de elverişli, ancak Gurman bunun iPhone 14 Pro’ya özel olacağını tahmin ediyor.

Dikkate değer önemli bir nokta da hangi cihazların iOS 16 uyumlu olacağıdır. iPhone 6S en son çıkan altı güncellemeyi aldı, ancak bu durum bir noktada sona ermek zorunda. Ayrıca, Apple’ın yakın zamanda duyurduğu erişilebilirlik güncellemelerini de unutmamak gerekiyor. Apple bunlar hakkında epey detay vermişti ve bunlar muhtemelen gelecek sürümle birlikte kullanıcılara sunulmaya başlanacak.

watchOS 9 ve macOS 13

Her zamanki gibi, watchOS hakkında çok fazla söylenti yok. Ancak Apple, her yıl Apple Watch’a istikrarlı biçimde yeni özellikler ekliyor. Bazı yeni fitness ve sağlık özellikleri, takibini yapabileceğiniz yeni antrenman türleri ve yeni saat yüzlerini her yıl görüyoruz. 9to5Mac sitesi, watchOS 9’da sadece saati gösteren mevcut güç koruma modundan daha fazla kullanılabilirlik sunan, iPhone’dakine benzeyen bir düşük güç modunun gelebileceğini öne sürüyor.

apple watch mirroring

Bir telefon aramasını sonlandırmak, fotoğraf çekmek ve çalan ortam dosyasını veya antrenmanları kontrol etmek gibi şeyler yapmak için parmaklarınızı hareket ettirmenize olanak tanıyan genişletilmiş Yardımcı Dokunma hareketleri de dahil olmak üzere Apple’ın geçen ay içinde ön izlemesini sunduğu erişilebilirlik özelliklerini de muhtemelen göreceğiz. Ayrıca Apple, saatinizin ekranını telefonunuzdan görmenizi ve kontrol etmenizi sağlayan bir yansıtma modu da gösterdi. Apple, bu özelliklerin bu yıl yazılım güncellemelerinde geleceğini söyledi ve bu da, onların muhtemelen watchOS 9’da olacakları anlamına geliyor.

macOS 13 olarak adlandırılmasını beklediğimiz bir sonraki Mac sürümünün ne getireceğine gelince, söylentiler çok fazla değil. Bu arada resmi adının macOS Mammoth olacağı öne sürülüyor.

İki yeni Mac bilgisayar

Mark Gurman’dan gelen bir başka iddia, Apple’ın “yıl ortasında” en az iki yeni bilgisayar tanıtacağı yönündeydi. Bu tahmin, şirketin üzerinde çalıştığı öne sürülen başka cihazları da içeriyor. Bunların arasında yeni bir Mac Pro, tamamen yenilenmiş bir dizüstü bilgisayar serisi ve bir veya iki Mac mini de yer alıyor.

Yeniden tasarlanmış bir MacBook Air’ın geleceğine dair söylentiler bir süredir ortalıkta dolaşıyor. Geliştiriciler için Air’ın üstünde çalışılacak en elverişli ortam olduğu düşünüldüğünde, yeni bir ürün serisinin duyurusunu görmek mantıklı duruyor. Öte yandan Apple, en son etkinliğini bitirirken Apple Silicon işlemcili bir Mac Pro’yu çıkaracağının sözünü vermişti. Bu sözü verilen ürünün ilk gösterimi için WWDC kesinlikle uygun bir ortam gibi görünüyor. Ne de olsa bu konferans, profesyonellerin ve markanın donanımlarına tutkun olanların büyük bir bölümünü bir araya getiriyor.

Apple M2 işlemci

Önümüzdeki zamanlarda çıkması beklenen Mac’leri ayrıntılandıran bir haberde Bloomberg, bunların Apple’ın yeni nesil işlemcisini kullanmasının muhtemel olduğunu öne sürdü. M2’nin ne tür iyileştirmeler getireceğine dair çok fazla ayrıntı olmasa da, tüm teknik ayrıntıların üzerinden geçilebilecek bir yer olması açısından geliştirici konferansı bir hayli uygun görünüyor.

Apple, çiplerinin yeni çeşitlerini çıkarmaya devam ederken, bunların tümü, bir buçuk yılı aşkın bir zaman önce duyurduğu M1 tasarımını temel alan genişletmeler oldu. Şirket, yeni M1 yongalarını çıkarmayı tamamladığını söyledi. Bu nedenle yeni Mac bilgisayarların yeni nesil yongalarla gelmesini bekleyebiliriz. Buna rağmen tanınmış Apple analistlerinden Ming-Chi Kuo, yeni Air’ın hâlâ M1 yonga ile geleceğini öne sürmüştü.

Apple AR/VR Başlığı

apple karma gerçeklik

Son yıllarda Apple ile ilgili dedikoduların arasında bir AR/VR başlığı önemli bir yer tutuyor. Hemen her yıl insanlar, Apple’ın bir başlık donanımını tanıtacağı beklentisini taşıyor. Son zamanlarda bunun sanal ve artırılmış gerçeklik yeteneklerine sahip olacağı, bir dizi kamera barındıracağı şekilde. Böylelikle gerçek hayatın görüntüsünü sanal olarak başlık içine yansıtacak. Ayrıca bu donanımın Mac’tekiler kadar güçlü bir çipi ve RealityOS adlı özel bir işletim sistemini barındıracağı da söylentiler arasında bulunuyor.

O kadar söylentiye ve büyük beklentiye rağmen henüz beklenen Apple donanımını görmedik. Ancak şirketin bu önemli ürünü duyurmaya yaklaştığına dair söylentiler giderek artmaya başladı. Birkaç hafta önce çıkan bir habere göre, Apple’ın yönetim kurulu üyeleri bir süre önce bu başlığı denedi. Önceki büyük Apple ürün lansmanlarında da benzer durumların görüldüğü dile getiriliyor.

wwdc 2022
Apple’ın WWDC 2022 için hazırladığı özel görsel 1995 yapımı Mighty Morphin Power Rangers: The Movie filmine atıfta bulunuyor.

İlgili haber, Apple’ın karma gerçeklik başlığını WWDC’de tanıtmayı planladığını, ancak bunu önleyecek gecikmeler olabileceğini dile getiriyor. Ancak Apple’ın WWDC etkinliğinde kullandığı görsel, bu karma gerçeklik başlığının gerçekten bu sefer ilk kez gösterileceğine dair ihtimalleri kuvvetlendiriyor. Bazı insanlar, kullanılan Memoji karakterleri içinde gözlük takan bir kişiye dikkat çekiyor.

Her ne olursa olsun, Apple’ın AR ve VR hakkında WWDC 2022 dahilinde çokça konuşmasını bekleyebilirsiniz. Donanımı sergilemeye hazır olmasa bile, bu teknolojiler şirketin odak noktasında yer alıyor. Ancak, onca zamandır gelen söylentilerden sonra gerçek bir ürünü ilk kez görmek heyecan verici ve etkileyici olacaktır.

İLGİLİ HABERLER