Teknoloji

Karşınızda Apple’ın Mac’lere özel ilk işlemcisi: M1

apple m1

Apple, M1 adını verdiği Mac’ler için hazırladığı ilk özel işlemcisini duyurdu. ARM tabanlı bir işlemci olan M1, tıpkı en yeni iPhone’ların kalbindeki A14 gibi 5 nm bir işlemci olma özelliğini taşıyor.

Apple, yeni işlemcisinin odak noktasında güç verimliliği olduğunun altını çiziyor. Sekiz çekirdekli bir işlemci birimi barındıran M1’in vat başına dünyanın en iyi performansına sahip olduğu belirtiliyor. Apple, M1’in tipik bir dizüstü bilgisayar işlemcisinin dörtte biri kadar güç tüketerek zirve performansa ulaşabileceğine dikkat çekiyor. M1’de dünyanın en hızlı dört çekirdeğine dört yüksek verimli çekirdeğin eşlik ettiği de Apple’ın değindiği noktalar arasında bulunuyor.

M1’de maksimum sekiz çekirdek barındırabilen bir GPU mevcut.  Apple, bu GPU’nun dünyanın en hızlı entegre grafik birimi olduğunu iddia ediyor. 16 çekirdekli Neural Engine de M1’in parçaları arasında yer alıyor. USB 4 kontrolcüsü, medya şifreleyicisi ve şifre çözücüsü ile bir dizi güvenlik özelliği de M1’i tamamlıyor.

Apple, M1 ile Mac’lerin uyku modundan anında uyanacağına ve 3D programları çalıştırırken ya da RAW fotoğrafları düzenlerken yüksek performans sunulacağına da vurgu yapmayı ihmal etmiyor.

Apple M1’in güç tüketimi konusunda ne kadar verimli olduğunu göstermek için M1’i taşıyan yeni dizüstü bilgisayarlarını örnek olarak gösteriyor. Şirketin verdiği bilgiye göre, M1 işlemcili yeni MacBook Air, tek şarj ile 18 saat boyunca video oynatabiliyor. Intel işlemcili MacBook Air’de bu süre 12 saatti. Web’de gezinme süresi ise M1 ile birlikte 11 saatten 15 saate yükseliyor.

Yeni 13 inç ekranlı MacBook Pro‘da ise 17 saat boyunca web’de gezinmek mümkün olacak. Video izleme süresi ise 20 saate çıkıyor. Intel işlemcili 13 inç MacBook Pro, her iki işlemde de 10 saatlik bir pil ömrüne sahipti.

Apple, M1 sayesinde Mac’lerin tıpkı iPhone’lar ve iPad’ler gibi hemen uyanacağına da dikkat çekiyor.

Apple uygulamalarını ve macOS BigSur’u M1 için optimize etti

Apple hem uygulamalarını hem de macOS Big Sur işletim sistemini M1 için optimize etti. Şirketin verdiği bilgiye göre, Final Cut Pro M1 sayesinde altı kat daha hızlı çalışacak. Logic Pro ise üç kat daha fazla iş yükünü sırtlanabilecek. Adobe gibi üçüncü taraf geliştiricilerin uygulamaları da M1 ile birlikte daha hızlı çalışacak.

apple m1

Apple, Rosetta 2 adını taşıyan çeviri yazılımıyla M1 için optimize edilmeyen uygulamaların ve yerel iOS ve iPadOS uygulamalarının Mac’lerde pürüzsüz biçimde çalışmasını sağlayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER