Teknoloji

MacBook Air Apple’ın özel M1 işlemcisiyle yenileniyor

macbook air m1

Apple yeni M1 işlemcisini taşıyan 2020 model MacBook Air dizüstü bilgisayarını tanıttı. Yeni MacBook Air, Apple’ın kendi tasarımı olan ARM tabanlı işlemcisinin kullanıldığı ilk Mac’lerden biri olma özelliğini taşıyor.

Apple’dan verilen bilgiye göre, yeni MacBook Air “sınıfının en çok satan Windows dizüstü bilgisayarından” üç kat daha hızlı çalışıyor. Şirket, yeni Air’in 2020’de satılan PC’lerin yüzde 98’inden daha hızlı olduğuna da dikkat çekiyor.

Yeni MacBook Air, Apple’ın Intel işlemcilerden ayrılmasının ilk adımlarından biri olma özelliğini taşıyor. Cupertino merkezli şirket, 2005’ten bu yana Mac’lerde Intel’in işlemcilerini kullanıyordu. Apple’ın Intel ile vedalaşmasının iki yıl sürmesi planlanıyor.

Apple, kendi tasarımı olan işlemcilerin performans ve verimlilik bakımından Intel’in işlemcilerini geride bırakacağını belirtiyor. Ancak ARM tabanlı işlemcilerin en önemli özelliği olarak iOS ve iPadOS uygulamalarını macOS üzerinde yerel olarak çalıştırabilmesi öne çıkıyor. Apple yeni işlemcisinin MacBook Air’i anında uyandırabileceğine de dikkat çekiyor.

Yeni MacBook Air, tasarım bakımından seleflerinden uzaklaşmıyor. Ancak Apple, yeni Air’in selefinden 3,5 kat daha hızlı çalıştığına ve grafik performansının da 5 kat daha hızlı olduğuna dikkat çekiyor. Makine öğrenmesi konusunda ise aradaki farkın 9 kat olduğu belirtiliyor. Apple bu farkların nasıl ölçüldüğü konusunda ise bilgi vermedi.

Apple’ın rakamlarına göre, yeni MacBook Air ile 15 saat boyunca web’de gezinmek veya 18 saat boyunca video izlemek mümkün olacak. Fan taşımayan bilgisayarın oldukça sessiz biçimde çalışması bekleniyor.

M1 işlemcili MacBook Air için ne kadar ödemek gerekiyor?

Yeni MacBook Air’de 13.3 inç büyüklüğünde bir Retina ekran bulunuyor. Bu ekran P3 renk gamını destekliyor. Makas makineli klavye, 16 GB’a kadar RAM, 2 TB’a kadar depolama alanı da sunulan özellikler arasında bulunuyor. Thunderbolt, USB 4, Wi-Fi 6 ve Touch ID desteğiyle gelen yeni MacBook Air’de yine aynı 720p kamera mevcut. Ancak Apple bu kameranın M1 işlemci sayesinde daha iyi bir görüntü kalitesi sunacağını belirtiyor.

M1 işlemcili yeni MacBook Air, Türkiye’de ön siparişe çıktı. Dizüstü bilgisayar 17 Kasım itibarıyla kullanıcılarıyla buluşacak. Yeni Air, Türkiye’de 10 bin 999 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER