Teknoloji

iPadOS 16 ile çoklu görev sisteminde büyük yenilikler bekleniyor

ipados 16

Apple’ın Dünya Geliştiriciler Konferansı’na yalnızca birkaç gün kala, şirketin burada duyurmayı hedeflediği yazılım planlarıyla ilgili sızıntılar ve söylentiler hızla gelmeye başlıyor. iPad sahipleri çok memnun olacak gibi görünüyor. Bloomberg’den Mark Gurman, iPad’in çoklu görev sisteminin genişletilmesi de dahil olmak üzere yılın en büyük duyurularından bazılarının iPadOS 16 için olacağını öne sürüyor.

Apple, iPad’lerin çoklu görev sistemini, biraz ağır biçimde de olsa, istikrarlı bir şekilde geliştiriyor. Halihazırda, yan yana açılan iki pencerede işlerinizi yaparken bir diğeri de yandan ekrana kayacak biçimde küçük bir pencerede çalışabilirsiniz. Şirketin son olarak iPadOS 15‘te bu tür uygulama çalışma düzenini kurmayı kolaylaştıracak bir çoklu görev menüsü getirmişti.

Gurman, yalnızca iPadOS 16’nın “bu arayüz üzerinde genişleyeceğini” ve bunun birçok anlama gelebileceğini belirtiyor. Yine de, ileride bir noktada, Apple’ın gidebileceği tek bir yol var. O da Windows veya Mac’te olduğu gibi, istediğiniz boyut ve şekilde pencerelerin tam olarak ayarlanabildiği bir çoklu görev mantığı olacaktır. Ancak geliştiriciler uygulamalarını çoğunlukla birkaç belirli boyut ve görüntü oranına göre oluşturduklarından iPad o kadar ileri gitmeyebilir. Ancak artık iPad ekranları neredeyse dizüstü bilgisayar boyutunda olduğundan ve birçok model Apple’ın en yeni Mac’lerinde aynı M yongalarından güç aldığından, aynı anda üçten fazla uygulamayı çalıştırmak için bol miktarda güç ve alan var.

iPadOS 16 ile birlikte açık uygulamaları görmenin yeni bir yolu sunulacak

Gurman, çoklu görev desteğinin bir parçası olarak, Apple’ın tüm açık uygulamalarınızı görmenin ve bunlar arasında geçiş yapmanın yeni bir yolu üzerinde çalıştığını da bildiriyor. Mevcut sistem zaten dizüstü bilgisayardakine oldukça benziyor, bu yüzden Apple’ın burada neler yaptığını görmek ilginç olacaktır.

Apple, var olduğu zamanın büyük bir kısmında iPad’e küçük bir dizüstü bilgisayardan çok büyük bir telefon gibi davrandı. Ancak son yıllarda, iPad daha güçlü ve işlevsel hâle geldiğinden ve Apple da Magic Keyboard gibi aksesuarlara yatırım yaptığından, tabletin iPhone’dan çok bir MacBook yaklaşımı hak ettiği açık biçimde görünüyor. Apple da bakış açısını değiştirmiş olmalı ki, yazılımı buna uyacak şekilde değiştirmeye hazırlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER