İncelemelerManşetler

iPadOS 15 İncelemesi

ipados 15 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın tabletlerine özel işletim sistemi iPadOS, en son sürümü iPadOS 15 ile birlikte iPad’lere yeni özellikler ve yetenekler kazandırıyor. Apple iOS 15 ile birlikte iPhone kullanıcılarına sunduğu birçok yeniliği, daha büyük ekrana uyumlu şekilde iPad’lere getirirken, yeni çoklu görev deneyimi, Hızlı Notlar, Araç takımlarının Ana ekranda serbest biçimde kullanımı gibi yeni özelliklerle iPad, iPad mini, iPad Air ve iPad Pro kullanıcıları için verimliliği ve kullanışlılığı artırıyor. Yenilenen FaceTime, Odak, Harita, Hava Durumu gibi yeniliklerle ilgili detayları iOS 15 inceleme yazısında ve videosunda bulabilirsiniz. iPadOS 15 inceleme yazısı ve videosunda ise iPad’lere has yeniliklere biraz daha yakından bakıyoruz, izlenimler ve yorumlar aktarıyoruz.

iPadOS 15 inceleme: Çoklu Görev

Apple birkaç yıl önce iPad için sunduğu Split View, Slide Over gibi görünümlerle tabletlerinde aynı anda birden fazla uygulamayla çalışmayı daha kolay hâle getirmişti. Uygulama pencerelerini aynı ekranda açmak, şimdiye kadar daha çok çeşitli dokunmatik hareketlerle birlikte gerçekleştiriliyordu. Doğrusu bu da ideal bir deneyim değildi, istenmeyen hareketler nedeniyle pencerelerin kapanması veya yanlış görünümlere geçme durumu söz konusu olabiliyordu. Apple, iPadOS 15 ile sunduğu yeni araçlarla birlikte bu durumu çözüme kavuşturuyor.

ipados 15 inceleme

iPadOS 15 ile birlikte iPad kullanıcıları herhangi bir uygulamadayken, ekranın üst kısmında üç nokta biçiminde yeni Çoklu Görev menüsünü görüyor. Buna tıklattığınızda karşınıza tam ekran, Slide Over ve Split View seçeneklerini gösteren üç simge çıkıyor. Split View ve Slide Over görünümlerinde de her bir açık pencerenin tepesinde bu menüyü görüyoruz. Bu sayede birkaç tıklatmayla uygulama pencerelerinin dizilimlerini rahatlıkla ayarlayabilirsiniz.

Apple pencere dizilimlerini kolaylaştırsa da, çeşitli dokunmatik hareketleri kullanmayı sürdürüyor. Bir pencere Split View görünümündeyken onu aşağı doğru sürükleyerek başka bir uygulamayla değiştirebilirsiniz. Slide Over görünümündeki bir uygulamayı, üç nokta işaretinin olduğu yerden aşağı sürükleyerek Split View görünümüne alabilirsiniz.

Uygulama rafı olarak adlandırılan yeni özellik ise, bir uygulamadaki açık pencerelerin tümünü görüntülemeye olanak sağlıyor. Bunun için çoklu görev menüsündeki tam ekran kontrolüne tıklatmanız yeterli. Herhangi bir uygulamanın tüm pencerelerini ekranın alt kısmında, küçük resim görünümleriyle birlikte göreceksiniz. Buradan yeni pencere ekleyebileceğiniz gibi, yukarı kaydırarak açık pencereleri kapatabilirsiniz.

Uygulama Değiştirici de iPadOS 15 ile birlikte yeni bir işlev kazanıyor. Şimdi tek bir ekranda Split View alanları oluşturabiliyorsunuz. Bunun için bir uygulamayı diğerinin üstüne sürüklemeniz yeterli oluyor. Üstelik pencereler arasında, doğrudan Uygulama Değiştirici ekranında değişimler yapma imkanı da sunuluyor.

Eğer iPad ile bir klavye kullanıyorsanız, ekrana dokunmadan, klavye kestirmeleriyle uygulamayı kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir uygulamadayken CMD tuşuna bastığınızda, o uygulama için hangi kestirmelerin sunulduğu, tuş kombinasyonlarıyla birlikte gösteriliyor. Ellerinizi klavyeden kaldırmadan, ekrana dokunmadan çalışmak isterseniz, bu klavye kestirmeleri işinize fazlasıyla yarayacaktır.

iPadOS 15 inceleme: Araç Takımları ve Uygulama Arşivi

Geçen yıl iOS 14 ile birlikte Apple Araç Takımları için yeni görünümler sunmuştu. Bununla birlikte iPhone kullanıcılarına araç takımlarını Ana ekranda uygulamaların arasında serbestçe kullanma imkanı vermişti. Ne var ki, iPad kullanıcıları bir yıl boyunca yenilenmiş araç takımlarını sadece en baştaki ana ekran panelinde bulunan Bugün sütununda kullanmak zorunda kaldı. Neyse ki, iPadOS 15 ile birlikte iPad kullanıcıları da Ana Ekran’da araç takımlarını serbestçe kullanma imkanına kavuştu.

ipados 15 inceleme

iPad daha geniş bir ekran alanı sunuyor. Bu da araç takımlarının göze daha hoş görünmesini ve daha da verimli kullanılmasını sağlıyor. Arzu ederseniz iş, eğlence, oyun gibi kategorilere göre farklı ana ekran panelleri oluşturabilir, ilgili araç takımlarını ve uygulamaları aynı ana ekrana yerleştirebilirsiniz. Bu açıdan Android telefonlarında ve tabletlerinde gördüğümüz bir işlevsellik iPad kullanıcılarına sunulmuş olacak. Üstelik ekran alanı daha geniş olduğu için iPhone’lardakine göre tek bir ana ekrana daha fazla uygulama ve araç takımını bir arada yerleştirebilirsiniz.

Apple, iOS 15 ve iPadOS 15 ile birlikte kendi uygulamaları için daha fazla araç takımı sunuyor. Bul, Kişiler, Game Center, App Store ve Mail uygulamaları için de araç takımları var. Ayrıca araç takımları için daha fazla seçenek de mevcut. Örneğin TV uygulamasının büyük boyutlu bir araç takımı var ve burada birçok seçeneği aynı anda görmek mümkün oluyor. Akıllı Gruplama araç takımı da oldukça kullanışlı. iPad’i kullanma alışkanlıklarınıza bağlı olarak çeşitli araç takımları dönüşümlü olarak gösteriliyor. Parmağınızla sürükleyerek araç takımları arasında gezinebiliyorsunuz.

Apple’ın sunduğu araç takımları içinde en beğendiklerimizden bir tanesi Siri Önerileri altında yer alan Uygulama Önerileri. Bunu Ana ekranda en başa yerleştirirseniz, en sık kullandığınız uygulamalara, üstelik günün hangi saatinde kullandığınıza bağlı olarak gösterilecek biçimde hızlıca erişebilirsiniz. Bu araç takımını iPhone’da zaten en başa yerleştirmiştik. Şimdi aynısını iPad Air’a da uyguladık.

ipados 15 inceleme

Geçen yıl iOS 14 ile birlikte iPhone’lara gelen bir başka Ana Ekran yeniliği olan Uygulama Arşivi şimdi iPad kullanıcılarına sunuluyor. Bu ekranda uygulamalarınızı otomatik olarak sınıflandırılmış ve düzenlenmiş biçimde görüntüleyebilirsiniz. Eğer çok fazla oyun veya uygulama indirdiyseniz ve bunları düzenlemekle uğraşmak istemiyorsanız, Uygulama Arşivi bunu sizin için otomatik olarak yapıyor. Kullanmadığınız Ana Ekran sayfalarını gizleyerek Uygulama Arşivi’ni ana ekranın bitiminde hemen erişilebilecek hâle getirebilirsiniz. Bu arada Uygulama Arşivi kısayolu, Dock’un en sağında da sabit biçimde duruyor, hızlı ve etkileyici bir animasyonla kolaylıkla açılabiliyor.

iPadOS 15 inceleme: Hızlı Notlar

Notlar uygulaması iPadOS 15 ile birlikte iOS 15’te sunulan konu etiketleri, paylaşılan notlarda aktiviteleri görme ve bahsetmeler gibi yeni özellikleri kazanıyor. Notlar uygulamasında iPad’lere has bir özellik ise Hızlı Notlar oluyor.

ipados 15 inceleme

Parmağınızı veya Apple Pencil’ı tabletin sağ alt köşesinden ekranın ortasına doğru sürüklediğinizde hızlı not penceresinin açıldığını göreceksiniz. Ekran klavyesi, fiziksel klavye veya Apple Pencil ile hemen not almaya veya çizim yapmaya başlayabilirsiniz. Herhangi bir uygulamada gördüğünüz metni veya resmi sürükle-bırak yöntemiyle buraya ekleyebilirsiniz. Üstüne üstlük, Safari veya Chrome gibi internet tarayıcılarından bağlantıları da aynı yöntemle notlara taşıyabilirsiniz. Bunun yanı sıra ekranda herhangi bir sayfa açıkken hızlı not penceresi açtığınızda, açık olan sayfanın bağlantısı hızlıca eklemenize yardımcı olacak bir Bağlantı Ekle kontrolünü de ekranda görebilirsiniz.

ipados 15 inceleme

Hızlı Notlar için Notlar uygulamasında ayrı bir klasör var. Üstelik bu notlar iCloud ile eşzamanlanıyor ve aynı hesaba bağlı diğer cihazlarda da kolaylıkla görüntülenebiliyor.

iPadOS 15 inceleme: Safari

iOS 15 ve iPadOS 15 ile birlikte yepyeni bir Safari sürümü kullanıcılara sunuluyor. Safari’nin iPadOS sürümü görünüş açısından iPhone’dakine göre daha alışılmış bir seviyede kalmış. Adres çubuğu ekranın üst kısmında kalmaya devam ediyor. Ancak sekme görünümlerinde dikkat çekici bir değişikliğin yapıldığını görüyoruz. Öte yandan Apple’ın geçen yıl bazı uygulamalarına getirdiği kenar çubuğunu şimdi Safari’de de görüyoruz. Kenar çubuğu sayesinde normal ve özel sekmeler arasında kolaylıkla geçiş yapabilir, sekme gruplarını görebilirsiniz. Ayrıca yer imleri, okuma listesi ve geçmiş gibi bölümlere de buradan rahatlıkla erişebilirsiniz. Kenar çubuğunu yatayda kullanırken sabitleyebilirsiniz. Düşey yönde kullanımda ise ekranın en üstünde yüzen bir katman olarak açılıyor.

ipados 15 inceleme

iOS 15 ile iPhone’lara da gelen Sekme Grupları, açık olan sekmeleri çeşitli başlıklar altında gruplandırmanıza ve bunlara daha rahat erişmenize izin veriyor. Araştırma yaparken, seyahat planı oluştururken, bu sekme gruplarıyla web’de gezintinizi daha rahat gerçekleştirebilirsiniz. iPad’in geniş ekran alanı sekme gruplarını oluşturma ve görüntüleme işlemlerini daha kolay hâle getiriyor. Kenar çubuğunun sağ üst köşesinde yeni bir sekme grubu oluşturma kontrolünü de göreceksiniz.

Bir önceki bölümde bahsettiğimiz Hızlı Notlar’ın Safari ile bağlantılı kullanışlı bir özelliği var. Herhangi bir web sayfasında metin taradığınızda, karşınıza çıkan seçenekler arasında Yeni Hızlı Not da yer alıyor. Buna tıklatarak hemen hızlı bir not oluşturabilirsiniz. Daha sonra aynı sayfayı tekrar ziyaret ettiğinizde, hızlı not oluşturduğunuz metnin seçili olduğunu ve söz konusu hızlı notun ekranın sağ alt köşesinde küçük bir pencere hâlinde belirdiğini göreceksiniz. Buna tıklatarak hızlı notu açabilir ve gerekirse düzenlemeler yapabilirsiniz.

ipados 15 inceleme

Öte yandan, iPhone’daki Safari’de de dikkatimizi çeken; Sizinle Paylaşılanlar bölümünü de içeren yeni sekme sayfası ve adres çubuğundaki mikrofon simgesine tıklatarak sesle arama yapma gibi özellikler iPad sahiplerine de sunuluyor.

iPadOS 15 inceleme: Diğer

En başta da belirttiğimiz gibi, iPhone’larda sunulan iOS 15 yeniliklerini iPadOS 15’te de, büyük ekranla kullanıma göre uyarlanmış şekilde görüyoruz. Yenilenen harita görünümlerinin ve üç boyutlu yapı gösterimlerinin keyfi iPad’lerin büyük ekranlarında daha iyi şekilde çıkacaktır. Ayrıca görünümü yenilenen bildirimlerin ve Zamanlanmış Özetlerin iPad’lerin büyük ekranlarında daha anlaşılır ve doyurucu biçimde görüneceğini de söyleyebiliriz.

ipados 15 inceleme

iOS 15’in final sürümünde yer almayan, ancak iOS 15.1 beta sürümünde tekrar görünen SharePlay özelliği de multimedya odaklı kullanımı zengin olan iPad’lerde bir hayli kullanışlı olacaktır. Bununla birlikte ortak ders çalışma seanslarında iPad’lerinin ekranını paylaşmak isteyenler için de bu özellik epey kullanışlı olacaktır. iPad’in büyük ekranı, ızgara görünümünde bir seferde daha fazla kişiyi, büyük boyutlu görüntü pencereleriyle ekranda göstermeye de yardımcı olacaktır. Fotoğraflar uygulamasında otomatik olarak oluşturulan Anılar’ı daha zengin görünümlü ve özelleştirilebilir hâle getiren Anı Karmaları da iPad’lerin büyük ekranında hem daha hoş görünecek hem de daha geniş bir düzenleme alanı sunulacaktır.

Odak özelliği iOS 15 ve iPadOS 15 ile birlikte gelen en kullanışlı özelliklerden bir tanesi. Üstelik iPhone’unuzda aktifleştirilen bir odak profili otomatik olarak iPad’lere de uygulanıyor. Böylelikle kontrolü tek bir yerden sağlamanız mümkün oluyor. iPad’inizde ders çalışmaya veya diğer işlere kanalize olmuşken Odak özelliğinin işinize epey yarayacağını söyleyebiliriz.

iPadOS 15 inceleme: Sonuç

iOS 15 inceleme yazısı ve videosunda bahsettiğimiz özellikleri iPad’lerin büyük ekranıyla uyumlu biçimde sunan iPadOS 15, Apple’ın tabletlerinde deneyimi ve verimliliği zenginleştiren memnuniyet verici yeni özelliklerle birlikte sunuluyor. Bu değişikliklerin iPad, iPad mini, iPad Air ve iPad Pro kullanıcılarını memnun edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle iPad Pro gibi, yüksek donanım kapasitesine sahip tabletlerde, donanımın gücünden daha iyi şekilde yararlanma imkanı sunacaktır. Bu noktada iPadOS 15 ile birlikte M1 işlemcili iPad Pro’larda uygulamaların RAM kullanma sınırının yükseltildiğini belirtelim. Bu da arka plandaki küçük, ancak performans için önemli bir değişiklik.

Çoklu görev tarafında yapılan değişiklikler sayesinde iPad’lerde aynı anda birden fazla uygulamayı kullanmak kolaylaşacaktır. Uygulama değiştiricisindeki değişiklikler sayesinde de kendinize özel çalışma pencerelerini kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Klavye kestirmeleri de bilgisayarda klavyeyle birçok işlevi yerine getirenler için kullanışlı olacaktır.

iPad’lerin büyük ekranı not alma konusunda onları daha elverişli cihazlar hâline getiriyor. iPadOS 15 ile eklenen hızlı not özelliği hem kolay erişilebilirliği, hem de Safari ve benzeri uygulamalarda sunduğu hızlı kontrollerle birçok kullanıcının işine fazlasıyla yarayacaktır.

iPadOS 15, performans açısından da oldukça iyi seviyede görünüyor. Zaten Apple da desteklenen cihaz listesini epey geniş tutuyor. 2014 yılında çıkmış tabletler arasında bile iPadOS 15 güncellemesini alanın bulunduğunu görüyoruz.

İLGİLİ HABERLER