Teknoloji

iPadOS 15 ile M1 iPad Pro’ların yüksek kapasiteli RAM’i daha fazla kullanılabilecek

ipados 15
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçtiğimiz haziran ayında iPadOS 15’in ön gösterimi yapıldığında Apple’ın geliştiricilere uygulamalarında daha fazla RAM’den yararlanması imkanı sağlanacağı belirtilmişti. Bu sayede, özellikle iPad Pro’larda sunulan daha fazla miktarda bellekten yararlanmak, uygulamaların daha hızlı ve pürüzsüz biçimde çalışması mümkün olacaktır.

Apple, bir yetkilendirme aracılığıyla geliştiricilere; uygulamalarının belirli işlevlerinin daha fazla sistem belleğine erişimleri olması durumunda daha iyi performans gösterebileceğini iPadOS’a bildirme olanağı sağlıyor. Şu anda Apple, bir uygulamanın kullanabileceği bellek miktarını sınırlandırıyor. Bu, esas olarak tek bir uygulamanın bir cihazın tüm belleğini kullanarak diğer temel sistem işlevlerini etkilemesini önlemek için uygulanıyor.

Şimdiye kadar, bir uygulamanın tam olarak ne kadar RAM talep edebileceği de dahil olmak üzere, bu yetkilendirmenin ayrıntılarına yönelik sınırlı bilgimiz vardı. Ancak, 20 Eylül’de dağıtıma çıkacak ‌iPadOS 15‌ ile artık en üst seviye M1 iPad Pro’da uygulamaların daha önce izin verilen RAM miktarını iki katına kadar kullanabileceğini biliyoruz.

MacRumors’ın belirttiğine göre yeni ayrıntılar, grafik tasarım uygulaması Artstudio Pro’nun arkasındaki geliştiriciler tarafından paylaşıldı. Uygulamanın geliştiricilerinin bulgularına göre, 16 GB RAM’e sahip en üst seviye ‌M1‌ ‌iPad Pro‌’da, uygulamalar 12 GB’a kadar bellek kullanım hakkı aracılığıyla talep edebilir. Yalnızca 8 GB RAM içeren diğer ‌M1‌ ‌iPad Pro‌ modellerinde uygulamalar 6 GB’a kadar talepte bulunabilir.

Her iki durumda da, bir uygulama iPadOS’e ek belleğe ihtiyaç olduğunu bildirse bile, iPadOS her koşulda bu uygulama için; 16 GB RAM barındıran ‌iPad Pro‌ modellerinde 4 GB, diğer modellerde ise 2 GB olan serbest bellek alanının üstüne 2 GB’lık tampon bellek ayırır.

Yapılan bu değişikliğin çizim, modelleme ve fotoğraf ve video düzenleme gibi grafik açısından yoğun uygulamalar için en büyük faydayı getirmesi muhtemel görünüyor. Artırılan RAM tahsisi memnuniyetle karşılansa da, bazı kullanıcılar iPadOS’un ‌iPad‌ içindeki donanımdan, özellikle de M1‌ işlemcili 11 inç ve 12,9 inç ‌iPad‌ Pro’ların sunduklarından tam olarak yararlanılmadığını söylemeye devam edebilir.

Apple, yeni yetkinin “desteklenen cihazlarda” mevcut olacağını söylüyor. Bu noktada yeni ‌iPad‌ Pro’ların ötesinde hangi cihazların destekleneceği bilinmiyor. Örneğin, bu hafta Apple, sırasıyla 4 GB ve 3 GB RAM’e sahip yeni bir iPad mini ve yeni bir temel seviyede 9. nesil ‌iPad‌ duyurdu. Bu yeni modellerde, iPadOS’un temel işlevlerini etkileyebileceğinden, Apple’ın uygulamaların sistem sınırının üzerinde RAM talep etmesine izin vermesi pek olası değildir.

Önümüzdeki pazartesi günü çıkacak olan iPadOS 15 ile birlikte desteklenen iPad modellerine araç takımlarını Ana Ekranın herhangi bir yerine yerleştirme, gelişmiş çoklu görev deneyimi ve daha fazlasını içeren ‌özellikler gelecek. Yenilikleri daha yakından tanımak için ön bakış niteliğindeki iPadOS 15 ön inceleme videomuza göz atabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER