Manşetler

Apple’dan iPhone, iPad ve Mac için Canlı Alt yazı; Apple Watch için yeni kontroller

apple erişilebilirlik
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple salı günü, çeşitli bilgi işlem platformları için bu yıl içinde iPhone, iPad, Mac ve Apple Watch için yazılım güncellemeleri olarak kullanıma sunulacak yeni bir erişilebilirlik özelliklerinin duyurusunu yaptı.

Apple, FaceTime aramaları, video konferans uygulamaları (hoparlörü tanımlamak için otomatik niteleme ile birlikte), video akışı veya yüz yüze konuşmalar gibi herhangi bir ses içeriğini iPhone, iPad ve Mac’te İngilizce olarak ekrana verebilen Canlı Alt yazıların beta testini gerçekleştireceğini söyledi. Google’ın Canlı Alt yazı özelliklerine yönelik ilgisi, Android 10’un dağıtıma çıkmasıyla birlikte başlamıştı. Çeşitli Android telefonlarında kullanılabilen ve Türkçe desteği de sunan bir Android uygulaması mevcut. Apple ile birlikte bu özellikler daha fazla kullanıcıya ulaşacaktır.

apple canlı alt yazı

Android’in uygulaması gibi, Apple da alt yazıların kullanıcının cihazlarında oluşturulacağını ve bilgileri gizli tutacağını söylüyor. Beta denemeleri, bu yıl içinde ABD ve Kanada’da iPhone 11 ve daha yeni iPhone’larda, A12 Bionic veya daha yeni işlemcili iPad’lerde ve Apple Silicon CPU’lu Mac’lerde başlayacak.

Apple Watch, bir aramayı sonlandırmak, bildirimleri kapatmak, fotoğraf çekmek, medyayı duraklatmak/oynatmak veya bir antrenman başlatmak için çift sıkıştırmayı tanıyan Hızlı İşlemler ile geçen yıl eklediği AsistiveTouch hareketi tanıma kontrollerini genişletecek.

apple watch assistivetouch

Apple Watch için gelen yeni bir erişilebilirlik özelliği ile akıllı saatin, eşleştirilmiş bir iPhone’dan uzaktan kumanda ekleyen yeni bir yansıtma özelliğiyle fiziksel ve motor engelleri olan kişiler için de kullanımı kolaylaşıyor. Apple Watch Mirroring, AirPlay’den alınan teknolojiyi içeriyor ve özellikle küçük ekranına dokunma yeteneğinize veya hangi ses kontrollerinin etkinleştirebileceğine güvenmeden Watch’un benzersiz özelliklerine erişmeyi kolaylaştırıyor.

apple watch mirroring

Apple, duman alarmı veya akan su gibi belirli sesleri algılamak ve sağır veya işitme güçlüğü çeken kullanıcıları uyarmak için iOS 14 ile Ses Tanıma’yı kullanıma sunmuştu. Yakında Ses Tanıma, seslerin özelleştirilmiş olarak tanınmasına imkan sağlamak için ayarlamaya izin verecek. Bu ekran görüntüsünde gösterildiği gibi, sistem tekrarlanan uyarıları dinleyebilir ve olağandışı bir kapı zili uyarısı veya cihaz sesi gibi kullanıcının ortamına özel uyarıları tuşlamayı öğrenebilir.

VoiceOver ekran okuyucu uygulaması, Speak Selection ve Speak Screen özelliklerinde yapılan yeni geliştirmeler, Arapça (Dünya geneli), Baskça, Bengalce (Hindistan), Bhojpuri (Hindistan), Bulgarca, Katalanca ve Hırvatça, Farsça, Fransızca (Belçika), Galiçyaca, Kannadaca, Malayca, Mandarin (Liaoning, Shaanxi, Sichuan), Marathi, Şanghay (Çin), İspanyolca (Şili), Slovence, Tamilce, Telugu dili, Ukraynaca, Valensiya dili ve Vietnamca dillerinde destekleniyor. Mac’te VoiceOver’ın yeni Metin Denetleyicisi fazladan boşluklar veya büyük harfler gibi biçimlendirme sorunlarını tararken, Apple Haritalar’da VoiceOver kullanıcıları yürüyüş yol tariflerine nereden başlayacaklarını belirten yeni ses ve dokunsal geri bildirimler gibi yenilikleri görecekler.

Apple, cihaz üzerinde işlemenin Door Detection, yani Kapı Algılama özelliği için bir iPhone veya iPad’deki LiDAR sensörlerini ve kameraları kullanacağını söylüyor. iOS’a gelen yeni özellik, kullanıcıların yeni bir konumdaki giriş yollarını bulmasına, kapının nerede olduğunu söylemesine ve bir düğmeyle mi yoksa tutamakla mı açıldığını ve açık mı yoksa kapalı mı olduğunu tanımlamasına yardımcı olacak.

Bunların tümü, Apple’ın iOS’te Büyüteç’e eklediği ve kameranın yakındaki nesneleri yakınlaştırıp bunları tanımlamasına veya yakındaki kişileri tanımasına ve kullanıcıyı seslerle, konuşma veya dokunsal geribildirim gibi yöntemlerle uyarmasına olanak tanıyan mevcut özellikleri de toplayan Detection Mode, yani Algılama Modu’nun bir parçası olacak. LiDAR sensörünün kullanılması, Kişi Algılama ve Kapı Algılama için bu özelliği içeren bir iPhone Pro veya iPad Pro modeli gerektirebileceği anlamına geliyor.

Yolda olan bir diğer yeni özellik ise Xbox’taki Copilot özelliğine benziyor. Buddy Controller adlı özellik, iki arkadaştan birinin oyun oynamasına yardımcı olabilmesi için iki oyun kumandasını tek bir kumandada birleştiriyor.

apple erişilebilirlik siri

Son olarak, diğer ince ayarlamalar arasında harf harf giriş imkanı veren Ses Denetimi Yazım Modu, Siri’nin isteklere yanıt vermek için ne kadar bekleyeceğini ayarlamak için denetimler ve Apple Books için metni koyulaştırabilen, temaları değiştirebilen veya satırı, karakteri ayarlayabilen ve daha okunabilir hale getirmek için kelime aralığı ekleyebilen çeşitli özellikler bulunuyor.

Apple erişilebilirlik duyuruları, 19 Mayıs 2022 Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü haftasında geldi ve Apple’ın bu güne değer verdiğinin önemli bir parçasını teşkil ediyor. Apple Store’larda, insanların mevcut özellikler hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olmak için canlı oturumlar sunulacak. Ayrca Apple, bir kullanıcının tercihlerine göre belirli özellikleri önermek için bu hafta içinde Mac ve Apple Watch’a yeni bir Erişilebilirlik Yardımcısı kısayolunun geleceğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER