Teknoloji

iPhone iOS 14 ile kapı zili, alarm gibi sesleri duymaya yardımcı olacak

ios 14 iphone

Apple, WWDC 2020 etkinliğinde duyurduğu iOS 14 ile iPhone sahiplerine yeni özellikler sunacak. Bu özelliklerden bazılarından şirket tarafından etkinlikte bahsedilirken, kimileri de iOS 14’ü şimdiden denemeye başlayanlar tarafından ortaya çıkarılıyor. “Küçük ancak önemli” bir yenilik olarak tanımlanabilecek ses tanıma özelliği de bu grupta bulunuyor.

Bir Reddit kullanıcısı tarafından fark edilen bu araç, özellikle duyma zorluğu yaşayanlar veya tamamen işitme engelli olanların işine yarayacak gibi görünüyor. Kullanıcılar iPhone’u 14 farklı sesi sürekli dinleyecek şekilde ayarlayabiliyor. Bu ses kapı tıklatması, kapı zili, siren, duman dedektörü alarmı, köpek havlaması veya bebek ağlaması olabiliyor. İlgili özellik, iOS 14’ün ayarlar menüsündeki erişilebilirlik bölümünde bulunuyor.

Amazon ve Google gibi şirketler de yapay zekâ tabanlı ses tanıma teknolojisini bir güvenlik önlemi olarak kullanıyor. Amazon’un Echo hoparlörleri şirketin Alexa Guard ev güvenlik sisteminin bir parçası olarak alarm veya cam kırılma seslerini tanıyacak şekilde ayarlanabiliyor. Google ise Pixel telefonlarının mikrofonunu otomobil çarpışma tespiti özelliği için kullanabiliyor.

Apple şimdilik günlük erişilebilirlik ihtiyaçlarına karşılık vermek amacıyla ses tanıma özelliğini kullanmaya odaklanmış gibi görünüyor. Şirket, güvenlik için bu araca bağlı kalınmaması konusunda da kullanıcıları uyarıyor. Ayarlar ekranında şu uyarı yer alıyor: “Ses Tanıma’ya zarar görebileceğiniz, yaralanabileceğiniz, yüksek risk içeren veya acil durumlar ya da navigasyon konusunda güvenilmemelidir.”

Apple bu özelliği şimdilik sadece iOS 14 ile iPhone için sunsa da, şirketin gelecekte bu özelliği HomePod isimli akıllı hoparlörüne getirmesi de sürpriz olmayacaktr.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER