Ulaşım

Tesla Model X kazasında sorumluluk kabul etmiyor

tesla otonom sürüş

tesla model x23 Mart’ta ABD’nin Mountain View şehrinde meydana gelen trafik kazasında Tesla Mode X’in sürücü koltuğunda oturan Walter Huang isimli Apple çalışanı hayatını kaybetmişti. Kazadan kısa bir süre sonra yapılan açıklamada kaza anında otomobilin Autopilot sürüş modunda olduğu belirtilmiş, ancak kayıtların sürücünün yeterli zaman olduğu hâlde aksiyon almadığını gösterdiğinin altı çizilmişti.

Tesla tarafından kazaya ilişkin olarak yapılan yeni açıklamada ise Autopilot sisteminin kazada suçu olmadığı daha net biçimde vurgulandı. Şirketin açıklamasında, kazanın tek sebebinin sürücünün dikkatsizliği olabileceği belirtildi.

Tesla’nın ABC 7 News muhabiri Dan Noyes’a gönderdiği açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Huang ailesinin kaybından dolayı çok üzgünüz. Ailenin açıklamalarından Huang’ın Autopilot sisteminin sıkıntılarından haberdar olduğu ve özellikle kaza yerinde sıkıntı olduğunu bildiği anlaşılıyor. Buna rağmen, kendisinin kaza noktasında Autopilot sistemini entegre etmiş olduğu görülüyor. Kazanın havanın açık ve görüş mesafesinin yüksek olduğu bir günde meydana gelmesi ise kaza nedeni konusunda tek seçenek olarak Bay Huang’ın dikkatsizliğini bırakıyor. Otomobil sürücülere dikkatlerini yola vermeleri için çok sayıda uyarıda bulunuyor.”

Huang ailesinin avukatı ise Tesla’nın bu açıklamayla suçu Walter Huang’in üstüne yıkarak şüpheleri Autopilot sisteminin ütünden atmaya çalıştığını dile getirdi. Avukat Mike Fong, Huang’in aracındaki sensörlerin yoldaki şerit çizgilerini yanlış biçimde algıladığını ve fren sisteminin de yoldaki sabit bir nesneyi göremediğini belirtti. Bu açıklama ailenin dava açmaya hazırlandığını düşündürse de, Fong ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu’nun incelemesinden gelecek raporun sonucunu bekleyeceklerini dile getirdi.

Tesla Model X kazasından önce başka bir ölümlü kazada daha Autopilot sistemini savunmuştu. Bundan iki yıl önce meydana gelen ve bir kamyon ile Tesla Model S’in çarpıştığı ölümlü kazada da, sorunun Autopilot sisteminden ziyade aracın fren sisteminde olduğu belirtilmişti. ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu ise kazada hem sürücülerin hem de Autopilot sisteminin hatası olduğu hükmüne varmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER