Stellantis, yeni nesil elektrikli araç platformlarında Qualcomm’un Snapdragon Digital Chassis çözümlerini kullanacağını duyurdu. Şirketin açıklamasına göre, bu teknoloji araç içi bilgi-eğlence sistemleri, bağlantı özellikleri ve gelişmiş sürüş destek sistemleri dahil olmak üzere tüm araç genelinde birleşik işlem gücü sunacak. Yeni altyapının Stellantis bünyesindeki farklı markalarda kullanılacağı belirtilirken, platform standardizasyonu sayesinde maliyet verimliliğinin de artırılması hedefleniyor. Böylece grup altında yer alan markalar arasında daha ortak bir yazılım ve donanım altyapısı oluşturulmuş olacak.
İki şirket arasındaki iş birliği, Qualcomm’un Snapdragon Digital Chassis çözümlerinin Stellantis’in STLA Brain isimli elektronik ve yazılım platformuyla entegre edilmesini kapsıyor. Stellantis, STLA Brain platformunu daha önce yazılım odaklı araç mimarisinin temel bileşeni olarak tanıtmıştı. Söz konusu yapı, araçların uzaktan güncelleme alabilmesini ve yeni özelliklerin sonradan eklenmesini mümkün kılıyor. Qualcomm tarafında ise yüksek işlem gücü, bağlantı teknolojileri ve sürüş destek sistemleri için geliştirilen çözümler dikkat çekiyor.
Stellantis tarafından paylaşılan bilgilere göre oluşturulan yeni teknoloji altyapısı, araç geliştirme süreçlerini hızlandırmayı ve sürekli güncellenebilen özelliklerle kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlıyor. Bunun yanında Qualcomm’un Snapdragon Ride Pilot ADAS platformu da anlaşmanın önemli parçalarından biri olarak öne çıkıyor. Bu sistem, temel güvenlik özelliklerinden başlayarak Seviye 2+ eller serbest sürüş destek teknolojilerine kadar ölçeklenebiliyor. Şirketler, ilerleyen dönemde daha gelişmiş otonom sürüş işlevlerinin de desteklenebileceğini ifade ediyor.
Qualcomm ve Stellantis ortaklığı yazılım odaklı araç dönüşümünü hızlandırıyor
Otomotiv sektöründe yazılım tabanlı sistemlere geçiş son yıllarda hız kazanmış durumda. Özellikle elektrikli araç üreticileri, yalnızca batarya ve motor teknolojileriyle değil, aynı zamanda dijital altyapılarıyla da rekabet etmeye çalışıyor. Bu noktada Qualcomm gibi yarı iletken şirketleri otomotiv sektöründe daha görünür hale geliyor. Şirketin Snapdragon Digital Chassis platformu hâlihazırda farklı üreticiler tarafından bilgi-eğlence sistemleri ve bağlantılı araç çözümlerinde kullanılıyor.
Stellantis Mühendislik ve Teknoloji Direktörü Ned Curic, müşterilerin sürekli gelişen ve güncellenebilen yeni nesil deneyimler beklediğini söyledi. Curic’e göre Qualcomm ile yapılan iş birliği, bağlantılı teknolojilerin grup bünyesindeki tüm markalara daha hızlı ve verimli şekilde yayılmasını sağlayacak. Qualcomm Technologies Otomotiv Bölümü Genel Müdürü Nakul Duggal ise iki şirket arasındaki ortaklığın artık bağlantı ve dijital kokpit alanının ötesine geçerek gelişmiş sürüş destek sistemleri ve otonom sürüş tarafını da kapsadığını belirtti.
Bunun yanında Stellantis’in son dönemde yazılım odaklı araç teknolojilerine daha fazla yatırım yaptığı görülüyor. Grup; Peugeot, Opel, Fiat, Jeep, Citroën ve Alfa Romeo gibi markalarını ortak yazılım altyapısında bir araya getirmeyi planlıyor. Bu yaklaşım, hem geliştirme maliyetlerini azaltma hem de farklı pazarlarda daha hızlı güncelleme sunabilme açısından üreticiye avantaj sağlayabilir. Yine de, tüm markalarda ortak platform kullanımının kullanıcı deneyimini ne ölçüde standartlaştıracağı ve farklı markaların karakteristik özelliklerini nasıl koruyacağı ilerleyen dönemde daha net ortaya çıkacak.
Hepsiburada Satıcılı Seçili Asus ROG Laptoplarda Sepette %5 İndirim
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.








