Eğlence

Spotify bu yıl sonunda 400 milyon aktif kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor

spotify
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Spotify’ın şu anda 172 milyon ücretli abonesi ve 381 milyon aylık aktif kullanıcısı var. Şirket bu bilgileri bugün yayınladığı son kazanç raporunda paylaştı. Bu, bir önceki çeyrekte açıklanan 165 milyon ücretli abone ve 365 milyon aylık aktif kullanıcıya göre dikkate değer bir ilerleme demek. Aynı zamanda her iki rakam da yıldan yıla yüzde 19 oranında arttı. Bunlar, Spotify’ın bu çeyreğe dair beklentileriyle de uyumlu görünüyor.

Kaydedilen bu büyüme, Spotify’ın dünyadaki en büyük müzik akışı hizmeti olmaya devam ettiği anlamına geliyor. Rakipler Amazon Music ve Apple Music abone numaralarını düzenli olarak yayınlamasa da, Music Ally tarafından derlenen rakamlar, abone sayılarını sırasıyla 55 milyon ve 60 milyon olarak gösteriyor. Spotify, yıl sonuna kadar önceki tahminlerle uyumlu olarak aylık 400 milyondan fazla aktif kullanıcıya ve 177 milyondan fazla premium aboneye sahip olmayı bekliyor.

Özellikle, geride kalan çeyrekte Spotify’ın kullanıcı başına ortalama geliri, bir önceki çeyrekte kaydedilen 4,29 avrodan 4,34 avroya yükseldi ve yıldan yıla yüzde 4’lük bir artış kaydedildi. Genel olarak şirket, bir önceki yılın aynı çeyreğindeki 101 milyon avroluk zarardan 2 milyon €’luk bir kâra geçiş yaptı. Şirketin üç aylık kâr veya gelirden ziyade büyümeye verdiği önem göz önüne alındığında, her ikisi de Spotify için nispeten sıra dışı görünüyor. Kullanıcı başına ortalama gelir, geçen yıl boyunca çeşitli ülkelerde yapılan fiyat artışlarıyla birlikte desteklendi.

The Wall Street Journal’a göre, podcast reklamcılığındaki büyüme, toplam gelirin yüzde 10’undan yüzde 13’üne yükselen kazançlarla desteklendi. Spotify, podcast’lerle etkileşime giren kullanıcılarının sayısının hızlandığını ve toplam tüketim saatlerindeki podcast payının bu çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını söylüyor. Platformdaki podcast miktarı, bir önceki çeyreğin sonunda 2,9 milyondan 3,2 milyona yükseldi. Spotify, kendi verilerine ve Edison Research’ün bir raporuna atıfta bulunarak, artık ABD’li dinleyicilerin  podcast’ler için en çok kullandığı bir numaralı platform olduğunu söylüyor.

Rakamlar, Spotify için herhangi bir büyük satın alma veya lansmanla özdeşleşmemiş, nispeten sessiz bir çeyreğin sonunda geldi. Ayrıca, şirketin geçtiğimiz şubat ayında duyurduğu ve yıl sonuna kadar kullanıma sunulması beklenen yeni CD kalitesinde akış katmanı Spotify HiFi‘den hâlâ bir işaret yok.

Bunun yerine şirket, geride kalan çeyrek yıllık zaman zarfında podcast yayıncılarının programlarına etkileşimli anketler ve Soru-Cevap ekleme olanağını yaygın olarak kullanıma sunma, çevrimdışı oynatma desteğine sahip bir Wear OS uygulaması yayınlama ve kullanıcıların önceden var olan oynatma listelerine otomatik olarak şarkı ekleyen yeni bir “Enhance” özelliği ekleme gibi faaliyetler yürüttü.

İLGİLİ HABERLER