Teknoloji

SpaceX Starship uzay aracını daha yüksekte test edecek

Spacex starship
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX, Starship uzay aracını kısa mesafede test etmeyi tamamlamış gibi görünüyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda SN8 Starship prototipinin bir hafta içinde hazır hâle geleceğini ve Starship’in ilk yüksek irtifa testini gerçekleştireceğini belirtti. SpaceX, statik ateşleme testinin ve kontrollerinin ardından uzay aracını yaklaşık 18 bin metre yüksekliğe çıkaracak ve geri indirecek.

Uzay aracında küçük kanatçıklar ve koni şeklinde bir burun da bulunacak. Starship’in SN5 ve SN6 gibi güncel prototiplerinde en üstte gerçek bir burun yerine ağırlık simülasyonları yer alıyordu. Bu prototiplerde uçuşu yönlendirecek kanatlar da mevcut değildi.

SN8’in ilk uçuşunu ne zaman gerçekleştireceği ise şu an için kesinleşmiş değil. Yer testlerinin gidişatına bağlı olarak bu sürecin biraz zaman alabileceği belirtiliyor. SpaceX yüksek irtifa uçuşu gerçekleştirmek adına ilk başvurusunu geçtiğimiz şubat ayında yapmıştı.

Uçuş ne zaman gerçekleşirse gerçekleşsin, bunun şirket adına önemli bir kilometre taşı olacağı rahatlıkla söylenebilir. Crew Dragon ile başarılı olan SpaceX, gelecek planlarında Starship üstüne odaklanmış durumda. 18 bin metre uzaydan oldukça uzak olsa da, bu yüksekliğe ulaşmak Starship’in sadece kısa mesafeli kalkışlardan daha fazlası için yetenekli olduğunu gösterecek. Bu test, Starship’in yörüngeye ulaşmasından önce atılan son büyük adımlardan biri de olacak.

İLGİLİ HABERLER