Teknoloji

Microsoft, çocuklarla ilgili veri toplama iddiaları karşısında 20 milyon dolar ödeyecek

microsoft xbox live

Çocukluk çağındakilerin verilerini toplama konusunda yaşanan bir skandal, teknoloji devi Microsoft’u oldukça maliyetli bir hukuk mücadelesiyle karşı karşıya bıraktı. Microsoft, Xbox Live aracılığıyla 13 yaş altı çocukların verilerini yasadışı bir şekilde topladığı iddialarını çözmek için 20 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

5 Haziran’da Washington federal mahkemesinde dosyalanan önerilen bir emirde, Microsoft Corp.’un, Çocukların Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası’na (COPPA) aykırı hareket ettiği iddiasıyla Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından bir dava açıldıktan sonra ABD Hazine Bakanlığı’na 20 milyon dolarlık bir sivil para cezası ödemeyi kabul ettiği ortaya çıktı.

FTC, teknoloji devinin ebeveyn onayı almadan Xbox Live’da 13 yaş altındaki çocukların kişisel verilerini yasadışı olarak topladığını ve ardından bu verileri saklama şekliyle riske attığını öne sürdü.

Çocuklar İçin Veri Koruma Güçlendiriliyor

Dava sonucunda, Microsoft ne suçlamaları kabul ediyor ne de reddediyor. Ancak şirket, anlaşmanın bir parçası olarak çocuklar için veri koruma önlemlerini artıracak. Bu, eğer ebeveyn onayı alamazsa çocukların kişisel verilerini iki hafta içinde silmeyi içeriyor.

Microsoft ayrıca, çocukların Microsoft hesabından kişisel bilgileri bir video oyun yayıncısına açıklarken kullanıcının 13 yaşın altında bir çocuk olduğunu belirtmek zorunda olacak.

Bu arada, geçtiğimiz aralık ayında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), başka bir oyun şirketiyle ilgili olarak harekete geçti. Microsoft Corp.’un oyun geliştirici Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara satın almasının, video oyun pazarındaki rekabeti olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle bu anlaşmayı engellemeye çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER