Teknoloji

Microsoft, geliştiriciler için bulut tabanlı çalışma istasyonları ‘Dev Box’ı herkese sunuyor

microsoft copilot ai

Microsoft, Ağustos 2022’de ilk olarak sadece geliştiricilere yönelik bir önizleme olarak sunulan Dev Box bulut tabanlı çalışma istasyonlarının, Temmuz 2023’te belirsiz bir tarihte herkese açılacağını duyurdu. Geçtiğimiz yılki Build etkinliğinde ilk kez gösterilen Microsoft Dev Box, geliştiricilere, çeşitli projeleri test etmek için kullanılabilecek önceden yapılandırılmış, kullanıma hazır bulut tabanlı PC’lere erişim sağlayan uygulamalar ve hizmetler sunuyor.

Microsoft, Dev Box’ı geliştiricilerin farklı projeler arasında geçiş yaparken zaman kazanmalarını sağlamak için oluşturdu. Bu, gerekli araçların kurulumu ve yapılandırılması gibi emek yoğun oryantasyon süreçlerinden geçmek için gereken saatler veya bazen günler gibi işleri ortadan kaldıracak. Dev Box, Microsoft’un diğer bulut PC hizmetlerinden biri olan Windows 365’in tmelleri üzerine inşa edilmiş. Bu da onun herhangi bir modern web tarayıcısından erişilebilir olmasını sağlıyor. Üstelik onun, Windows’ta zaten çalışan herhangi bir entegre geliştirme ortamı (IDE), yazılım geliştirme kiti (SDK) veya araçları destekleyebileceği anlamına geliyor.

Dev Box, bu yılın sonlarında genel olarak kullanıma sunulduğunda, geliştiriciler bir dizi SKU arasında seçim yapabilecekler. Önizleme Dev Box sürümlerinde zaten mevcut olan sekiz vCPU / 32GB RAM seçeneğinin yanı sıra, 16 sanal CPU (vCPU) ve 64GB RAM ile 32 vCPU ve 128GB RAM içeren makineler seçilebilir. Bu süre zarfında 2TB SSD depolama seçeneği de mevcut olacak.

Konuyla ilgili bir basın açıklamasında, Microsoft’un geliştirici bölümündeki grup ürün yöneticisi Anthony Cangialosi, 9 bin 500’den fazla Microsoft mühendisinin şimdiden geliştirici bölüm, Azure, Office, Bing ve Windows ekipleri arasında Dev Box’ları kullandığını belirtti. Cangialosi, “Microsoft’ta, aktif olarak Dev Box’a geçiş yapıyoruz ve zaten, birkaç gün süren oryantasyon süreci şimdi yaklaşık 20 dakikamı alıyor.” dedi. “Her bir dev kutusunu oluşturduğumda, Microsoft’taki en karmaşık projelerden bazılarını çalıştırmak için gereken tüm araçları, kaynakları ve ikili dosyaları içerir, bu da ortaklar ve yeni ekip üyeleri için oryantasyon süresini kısaltıyor.”

Microsoft, geliştiricilerin Dev Box’a başlamalarına yardımcı olmak için Windows istemci ve Visual Studio (hem 2019 hem de 2022) için çeşitli başlangıç görüntüleri oluşturdu. Windows optimizasyonları, uygulamalar ve ayarlar içeren bu görüntüler, geliştiricilerin hızla projelere başlamalarını ve verimli bir şekilde çalışmalarını sağlıyor. Kesin bir çıkış tarihi belirtilmedi ve Microsoft, Dev Boxları için herhangi bir fiyatlandırma bilgisi paylaşmadı. Ancak şirketin daha önce hesaplama ve depolama için saatlik bir ücretlendirme planı olduğunu belirtti.

Bugün Microsoft, geliştiricilerin yeni bir makinede Windows uygulamalarını yeniden yüklemeyi ve kodlama ortamlarını yapılandırmayı kolaylaştıran Dev Home for Windows’u da duyurdu. Yakında geliştirici depolama için performans ve güvenliği dengelemek üzere tasarlanan Dev Drive da geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER