Teknoloji

Microsoft, yeni ‘Dev Home’ özelliği ile Windows geliştirme ortamını basitleştiriyor

microsoft dev home

Bilgisayar dünyasının devi Microsoft, geliştiricilere yönelik hayatı kolaylaştırma amacıyla Windows geliştirme makinelerini kurmayı ve kullanmayı basitleştirecek bir adım attı. Windows 11’in yeni ‘Dev Home’ bölümü, bugünden itibaren önizleme aşamasında ve GitHub ile bağlantı kurma, ilgili repoları yükleme, araçlar ve paketler kurma gibi özellikler sunuyor.

Microsoft’un Windows Başkanı Panos Panay, geliştiricilerin manuel dev makinelerinin kurulumunu sürekli değiştirmek, çok sayıda tıklama yapmak, birden çok araca oturum açmak ve alt-optimal dosya sistemi performansına ayak uydurmak zorunda olduğunu belirtti. Panay, bu tür kesintilerin üretkenliği önemli ölçüde etkileyebileceğini kabul ediyor.

Dev Home, geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu uygulamaları, araçları ve paketleri yüklemek için bir yapılandırma dosyası oluşturmak üzere Microsoft’un Windows Paket Yöneticisi’ni (winget) kullanıyor. Ayrıca, Microsoft Dev Box ve GitHub Codespaces kullanarak bulutta kodlama ortamlarını yapılandırma yeteneği de içeriyor.

Dev Home kontrol paneli ayrıca GitHub entegrasyonunu da içeriyor. Microsoft, geliştiricilere özgü yeni bir depolama birimi olan Dev Drive’ı da Dev Home’un içinde oluşturdu. Bu birim, Microsoft’un en son Resilient File System’ini (ReFS) ve Microsoft Defender’ın performans modunu kullanıyor, bu da ağır I/O işlemleri için derleme sürelerini yüzde 30’a kadar iyileştirebilir.

Son olarak, Dev Home, geliştiricilere GitHub widget’ları aracılığıyla üzerinde çalıştıkları projelerin hızlı bir genel bakışını sunmayı amaçlıyor. Microsoft, oyun geliştiricileri için GDK’yı Dev Home’a eklemek üzere Xbox ekibiyle çalışıyor ve Dev Home için özel olarak oluşturulan uzantılar da desteklenecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER