Teknoloji

Microsoft’a 29 milyar dolarlık vergi cezası şoku

microsoft copilot ai

“ABD’nin Gelir İdaresi Başkanlığı” olarak tanımlayabileceğimiz Internal Revenue Service (IRS), Microsoft‘a 28.9 milyar dolarlık geçmişe ait vergi borcu olduğunu bildirdi. 2004-2013 yılları arasında ödenmeyen vergiler nedeniyle çıkarılan bu faturaya ceza ve vergilerin de dahil olduğu belirtildi.

Yazılım devinin küresel vergi ve gümrükten sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Daniel Goff, 28.9 milyar dolarlık vergi borcu raporuna bir blog yazısıyla yanıt verdi. Goff, şirketin mevcut kurumsal yapısının ve uygulamalarının denetime tabi tutulan yıllardan farklı olduğunu belirtti. Microsoft yöneticisi, “IRS tarafından dile getirilen sorunlar geçmişle ilgilidir ancak mevcut uygulamalarımızla ilgili değildir” ifadesini kullandı.

Goff’a göre, IRS’nin önerdiği ayarlamalar, şirketin Vergi Kesintileri ve İstihdam Yasası kapsamında ödediği tutarları yansıtmıyor. Goff, bunun borçlu olunan nihai vergiyi 10 milyar dolara kadar azaltabileceğini dile getirdi. Buna ek olarak; yazılım devi, “maliyet paylaşımı” adını verdiği transfer fiyatları düzenlemesi aracılığıyla kârları uluslararası ortamda tahsis etme yönteminin IRS tarafından onaylanmadığını belirtti.

Microsoft sorunun bir yıldan önce çözülmesini beklemiyor

Microsoft, IRS’nin “önerilen düzenlemelerine” katılmadığını ve bunlara “şiddetle itiraz edeceğini” de açıkladı. Aynı blog yazısında sorunun bir yıldan önce çözülmesinin beklenmediği belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER