Teknoloji

Japon araştırmacılar kendini tamir edebilen cam geliştirdi

kendini tamir edebilen camJapon araştırmacılar, kırıklarını ve çatlaklarını kendiliğinden tamir edebilme yeteneğine sahip bir cam geliştirdiklerini açıkladı. Kendini tamir edebilen cam, “polieter-tiyoüre” adını taşıyan çok hafif bir polimerden üretildi. Söz konusu materyal, elle bastırıldığında yüksek sıcaklığa ihtiyaç duymadan çatlaklarını onarıyor.

Tokyo Üniversitesi’nden Takuzo Aida’nın liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirilen araştırmanın bulguları Science tarafından yayınlandı. Söz konusu teknolojinin telefon ekranlarında ve diğer hassas cihazlarda kullanılabileceğini belirten araştırmacılar, bunun sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma konusunda ciddi bir katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Kendisini onarabilen kauçuk ve plastik malzemeler daha önce geliştirilmişti. Ancak araştırmacılar, yeni maddenin kendisini oda sıcaklığında tamir edebilen ilk sert madde olduğuna dikkat çekiyor.

Yüksek mekanik dayanıklılık ve iyileştirme yeteneğinin genellikle birbirinden bağımsız özellikler olduğunu hatırlatan araştırmacılar, daha önce de bazı sert ancak kendini tamir edebilen materyallerin geliştirildiğini, ancak bunun için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı. Araştırmacılar, yeni materyalin hem yüksek dayanıklılığa sahip olduğunu hem de materyaldeki çatlak yüzeylerin sıkıştırmayla tamir edilebildiğini vurguladı.

Kendini tamir edebilen polieter-tiyoüre cam, bir tesadüf sonucu ortaya çıktı. Yüksek lisans öğrencisi Yu Yanagisawa, ilgili materyali aslında bir yapıştırıcı olarak hazırladığını belirtti. Yanagisawa, polimerin yüzeyi birbirine yapışık kenarları kestiğinde 21 santigrat derecede 30 saniye baskı uygulamanın çatlakları ortadan kaldırdığını fark ettiklerini dile getirdi.

Yanagisawa, çıkan sonuca inanmadığı için deneylerini birkaç kez tekrarlamaktan kaçınmadığını da belirtti. Yüksek lisans öğrencisi, tamir edilebilir camın çevre dostu bir materyal olmasını ve camı kırılan ürünlerin atılmasına son vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

Akıllı telefonlar için tamir edilebilir cam teknolojisi daha önce de gündeme gelmişti

Akıllı telefonlar için tamir edilebilir cam teknolojisi daha önce de gündeme gelmişti. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, polimerin kendini tamir edebilme yeteneklerine dikkat çekmiş ve bunun akıllı telefonlarda kullanıma uygun olduğunu belirtmişti. LG ise bu fikirleri kısmen de olsa uygulamaya koymuş ve 2015’te G Flex 2 adını veren telefonunun ekranında kendini kısmen de olsa tamir edebilen materyalleri kullanmıştı. Söz konusu telefon, ekran camındaki küçük çizikleri tamir edebiliyordu. Büyük sorunlarda ise bir çözüm sunulmuyordu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER