Manşetler

John McAfee Barselona’daki hapishanede ölü bulundu; ölüm sebebi intihar

john mcafee

McAfee Antivirus’ün arkasındaki şirketin kurucusu olan John McAfee, Barselona’daki bir hapishanede ölü bulundu. Reuters’in haberine göre, Katalan Adalet Bakanlığı, ölümünün muhtemelen intihardan kaynaklandığını belirtti. McAfee’nin avukatları onun ölümünü Reuters’e ve New York Times‘a doğruladı. Avukatlarından biri, bunun “bu adamı bu kadar uzun süre hapiste tutmak için hiçbir nedeni olmayan zalim bir sistemin sonucu” olduğunu söyledi.

McAfee, Ekim 2020’de tutuklanmasından bu yana ABD’ye iade edilmek üzere hapishanede tutuluyordu. Vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıyaydı ve sözde bir kripto para birimi pompalama ve boşaltma planıyla ilgili menkul kıymet dolandırıcılığıyla da suçlanmıştı. Reuters ve El Mundo‘ya göre İspanyol mahkemeleri çarşamba sabahı, iadesini temyiz yolu açık biçimde onaylamıştı.

John McAfee son on yılda çalkantılı bir hayat yaşadı

McAfee’nin son on yıldaki hikayesi manşetlere sıklıkla konu oldu. McAfee Antivirus’ün yüklemesini kaldırdığı ve içinde uyuşturucunun olduğu bir video yayınladı, NSA gözetimini engelleyen bir cihaz yaptığını iddia etti ve 2016 ve 2020’de olmak üzere iki kez başkanlığa aday oldu. Kendisi aynı zamanda ünlü bir kripto para birimi destekçisiydi. Twitter platformunda kripto para biriminin veya ilk kripto para arzının reklamını yapmak isteyenler için tweet başına 105 bin dolarlık ücret aldığını ortaya koymuştu.

2014’te Intel, McAfee’nin adını taşıyan virüsten koruma yazılımının adını “Intel Security” olarak değiştirdi. Buna karşılık McAfee, BBC’ye “gezegendeki en kötü yazılımın” artık adıyla ilişkilendirilmediği için minnettar olduğunu söyledi. McAfee daha sonra Intel’i, yeni bir siber güvenlik şirketine kendi adını vermenin ticari marka ihlali olacağı konusunda uyardıktan sonra dava etmişti. Daha sonra Intel ile, üzerinde çalıştığı herhangi bir siber güvenlik ürünü veya hizmetiyle bağlantılı olarak adını kullanmayacağı koşuluyla bir anlaşma yapmayı kabul etmişti.

McAfee’nin kolluk kuvvetleriyle ilgili bir geçmişi vardı. Kendisi, ailesi ve güvenlik güçlerinin üyeleri, uyuşturucu ve ateşli silah suçlamalarının ardından 2012 yılında Belize polisi tarafından tutuklandı. O yıl, Belize polisinin komşusunun öldürülmesiyle ilgili olarak sorgulanmak üzere arandığını açıklamasının ardından firar etti.

Hikaye, McAfee’nin yalnızca bu cinayete değil, başka suçlara da karıştığını kanıtlamaya çalışan 2016 yapımı bir Showtime belgeselinin odak noktalarından biri de olmuştu. 2019 gibi yakın bir zamanda ise, McAfee aleyhindeki davayı “anlamsız” olarak nitelendirdi ve mahkemenin haksız bir ölüm davasında kendisine karşı verdiği 25 milyon dolarlık cezayı ödemeyi reddetti. Ayrıca, diğer yasal davalarda aleyhinde 200 milyon doların üzerinde hüküm verildiğini, ancak hiçbirini ödeyemediğini iddia etti.

Son yıllarda McAfee, elinde silahla bir teknede çekilmiş fotoğrafını tweetleyerek CIA’den kaçtığını da öne sürmüştü. Ayrıca ekim ayında tutuklanmasından sonra kendisini öldürmeyeceğine dair birçok kez tweet attı ve bu tweetler daha şimdiden ölümüyle ilgili komplo teorilerine yol açıyor.

İLGİLİ HABERLER