İncelemelerManşetler

iPhone 12 Pro Max İncelemesi

iPhone 12 Pro Max inceleme yazısında Apple'ın en üst seviyedeki iPhone modeli ile ilgili yorumlar, fotoğraflar ve inceleme videosu var.
1 tb iphone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone 12 pro max satın aliPhone 12 Pro Max
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Apple bu yıl iPhone serisini daha da çeşitlendirdi. Üstelik geçen yılın modellerine göre önemli değişiklikler yaptı. Serinin giriş seviyesinde bulunan iPhone 12 mini, kompakt boyutlu bir amiral gemisi telefon kullanmayı isteyenlere hitap ederken, fiyat ve özellikler bakımından en üst seviyede bulunan iPhone 12 Pro Max ise, adından yer alan “Pro” takısını boş çıkarmayacak biçimde, profesyonellere aradıklarının fazlasını sunan büyük ekranlı bir model niteliğini taşıyor. Apple’ın 2020 sonlarına doğru Türkiye’de satışa sunduğu iPhone 12 Pro Max’i birkaç haftadır kullanıyorum. Üstelik iş akışıma da bu Apple telefonunu dahil ettim. iPhone 12 Pro Max inceleme yazısı ve videosunda, bu süre zarfında elde ettiğimiz izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

iPhone 12 Pro Max inceleme: Tasarım

Apple, iPhone 12 serisiyle birlikte tasarımda dikkate değer değişiklikler yaptı. iPhone 12 Pro Max tarafında da değişiklikler bir hayli fazla. Öncelikle serinin tüm modellerinde düzleştirilmiş bir kenar tasarımı görüyoruz. Bu açıdan daha önce iPad Pro modellerinde ve son olarak iPad Air’da gördüğümüz tasarımın çizgisine geçiliyor. Kenar çerçeve arka ve ön yüzle dik biçimde buluşuyor. Bu telefonu elinize aldığınızda daha keskin hatları hissetmenize neden oluyor. Kenarların düzleştirilmesiyle birlikte Apple, iPhone 12 Pro Max’in profilini daha da inceltmiş. Aslında bu durum bir dengeleme sağlıyor. Eski tasarımda kullanılan yuvarlatılmış kenarlar, daha kalın bir cihazı daha ince şekilde hissetmemize neden oluyordu. Gövdenin inceltilmesi, yuvarlatılmış kenar tasarımının kaldırılmasının ortaya çıkarabileceği olumsuz hissi telafi ediyor.

iphone 12 pro max inceleme

Düzleştirilmiş kenar tasarımıyla birlikte kenarları ön ve arka yüzle buluşturulan kenar çizgileri de inceltilmiş. Apple bu durumu iPhone 12 Pro Max’in ekran büyüklüğünü artırarak değerlendirmiş. 6.7 inç ile karşımızda şimdiye kadar bir iPhone’da gördüğümüz en büyük ekranlardan bir tanesi var. Bu büyük ekran, ön yüzün neredeyse tamamını kaplıyor. Yüzde 87.4 gibi epey yüksek bir ekran gövde oranı mevcut. Aslında geri kalan yüzde de aslan payı ekranın üst kısmındaki çentiğe gidiyor. Yani, iPhone 12 Pro Max’in ekranının dışında kalan çerçeve bir hayli ince.

Büyük bir ekranın varlığı nedeniyle tek elle kullanımda, baş parmakla ekranın tümüne ulaşmak mümkün değil. Yine de, tek elle kullanırken çok fazla rahatsızlık yaşamadığımı söylemem gerekiyor. Buna ek olarak iPhone 12 Pro Max’i uzun bir süre boyunca kılıfsız kullandım. Telefonu tutarken epey dik ve sivri olan kenar çizgilerinin avuç içime rahatsızlık vermesi gibi bir durum söz konusu olmadı. Telefonu kulanmaya başladıktan birkaç hafta sonra elime özel silikon kılıf ulaştı. Bu kılıf da oldukça kullanışlı. Telefonun ağırlığını ve kalınlığını fazla artırmadan biraz daha iyi bir tutuş sağlıyor. Üstelik böyle bir kılıfla fiyatı 15-20 bin TL arasında olan bir cihazı daha büyük bir gönül rahatlığıyla kullanmak mümkün olacaktır.

Tasarımı değişse ve ekranı büyüse de, iPhone 12 Pro Max malzemeler bakımından selefinin çizgisini koruyor. Telefonun önü ve arkası camla kaplı. Kenarlarda da paslanmaz çelik kullanılmış. Önde Apple’ın Ceramic Shield olarak adlandırdığı, eskisine göre dört kat daha yüksek düşmeye karşı dayanıklılık performansı sergileyen bir ekran camı bulunuyor. Bu camın sağlamlığını ölçmek için herhangi bir test girişiminde bulunmadık. Şu an için Apple’ın belirttiği sağlamlık durumunu dikkate almak zorundayız. Bununla birlikte Ceramic Shield camı çiziklere karşı da dayanıklı bulduğumuzu da belirtmeden geçmeyelim. Telefonu kullandığım süre boyunca anahtar, madeni para ve benzeri sert cisimlerle yan yana getirmemeye çalıştım. Her şeye rağmen bu gibi durumlar olabiliyor, ne var ki, telefonu kullanmakta olduğum beş haftalık süre sonucunda ön camda, ışığa tuttuğumda bile dikkatimi çekecek bir çiziğe rastlamadım.

Arka yüzde de mat bir cam yüzeye rastlıyoruz. Burada daha önce olduğu gibi güçlendirilmiş cam kullanılmış. Renk seçeneklerine baktığımızda uzay grisi, gümüş ve altın gibi klasik renklerin yanı sıra pasifik mavisi gibi, bu yıla özel bir renk görüyoruz. Benim elimde gümüş renk var ve arkadaki mat beyaz yüzeyi bir hayli hoş ve çekici görünüyor. Kenarları saran paslanmaz çelik çerçeve de parlak görünüyor. Burası parmak izi ve kir tutma konusunda epey cömert, ancak çiziklere karşı öncekinden daha dayanıklı gibi görünüyor.

Suya dayanıklılık da iPhone 12 Pro Max’in özellikleri arasında yer alıyor. Apple, IP68 sertifikasıyla belgelenen bu özelliği biraz daha geliştirmiş. Tıpkı iPhone 12 Pro modelinde olduğu gibi altı metre derinliğe kadar suda 30 dakika boyunca kalabiliyor. Günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkabilecek kahve, su, kola, çay gibi sıvıların dökülmesi gibi olaylara karşı dayanıklı olacaktır. Aynısını dışarıda sağanak yağış altında telefonla konuşmak gibi işler için de söyleyebiliriz.

Tasarımda değişiklik olsa da, iPhone 12 Pro Max’in giriş ve çıkış elemanlarının yerlerinde herhangi bir değişiklik yok. Alt kenarda Lightning portunu görüyoruz. Bunun iki yanına yerleştirilmiş ızgaralar mikrofonu ve hoparlörü barındırıyor. Diğer hoparlör ekranın üst kısmında, çentik bölümünde yer alan ahizeye yerleştirilmiş. Sol kenarda ses tuşları ve ses kapatma anahtarı var. Sağ kenarda ise güç düğmesi var. Bu tuşlar, tek elle kullanımda bile fazla zorlanmadan erişilebilecek noktalarda bulunuyor. SIM kart tepsisi sol kenara taşınmış. Arka tarafta ise kare şekilli, üç adet kameraya, LED flaşa ve LiDAR sensörüne ev sahipliği yapan kamera modülünü görüyoruz. Ortalanmış bir Apple logosu da burada mevcut.

iPhone 12 Pro Max inceleme: Ekran ve Ses

Yukarıda da belirttiğim gibi iPhone 12 Pro Max, bir iPhone’da şimdiye kadar gördüğümüz en büyük ekranı barındırıyor. 6.7 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip olan ekranın üst kısmında yine çentik görüyoruz. Apple’ın Super Retina XDR olarak adlandırdığı bu ekran, 1284 x 2778 piksel çözünürlüğe sahip. 458 ppi ile aşağı yukarı iPhone 12 Pro’nun ekranıyla aynı piksel yoğunluğuna sahip. Karşımızda oldukça keskin ve görsel açıdan etkileyici bir ekran bulunuyor. Bir şeyler okumak, internette gezinmek ve bunun gibi işler için ekran hem yeteri kadar büyük bir alanı hem de yeterli keskinliği ve netliği sunuyor.

Ekranın üstün olduğu taraflar sadece büyüklük ve çözünürlükle sınırlı değil. 2000000:1 kontrast oranı sayesinde oldukça derin siyahlar sunuyor ve görüntülerde siyah renkli alanları da büyük bir detayla gösteriyor. Yüksek kontrast renklerin etkileyiciliğini de artırıyor. Parlaklık da bu ekranın en önemli unsurları arasında bulunuyor. Apple’ın da belirttiği gibi, iPhone 12 Pro Max bir iPhone’da şimdiye kadar sunulan en parlak ekranı barındırıyor. Parlaklık, HDR10 veya Dolby Vision filmleri izlerken veya HDR fotoğraflara bakarken 1200 nit seviyesine kadar çıkıyor. Bu da görüntülediğiniz renklerin daha canlı görüntülenmesini sağlıyor. YouTube, Netflix, Apple TV+, iTunes Store ve bunun gibi kaynaklarda bulacağınız HDR10, HLG veya Dolby Vision içerikleri iPhone 12 Pro Max’in ekranında hakkını vererek izlemek mümkün oluyor. Üstelik buna bir de büyük ekranı eklediğimizde, iPhone 12 Pro Max mükemmel bir mobil sinemaya dönüşüyor. Ekranın üst kısmında yer alan çentik, tam ekranda video görüntülemelerde çok büyük bir sıkıntı oluşturmuyor. Zaten birçok uygulamada içeriğin bu çentiğin sınırlarına göre ayarlandığını görüyoruz.

Daha önceki iPhone’larda gördüğümüz DCI-P3 renk gamı desteği, çevredeki ışığın sıcaklığına göre ekranın renk sıcaklığını ayarlayan True Tone teknolojisi de iPhone 12 Pro Max’in ekranında yer alıyor. Yine seleflerinde olduğu gibi, bu telefonun ekranında da 60 Hz yenileme hızını görüyoruz. Android tarafında, özellikle amiral gemisi telefonlarda 90 Hz veya 120 Hz yenileme hızlı ekranlar standart hâlini almaya başladı. Ne var ki Apple, telefonlarında 60 Hz yenileme hızının hâlâ yeterli olduğunu düşünüyor. Aslında şirket bu düşüncesinde yanlış sayılmaz. Eğer telefonda çok oyun oynamıyorsanız, yüksek yenileme hızı kaydırma yaparken veya kullanıcı arayüzünde gezinirken fark edilebilecek daha yüksek akıcılığın dışında çok fazla avantaj sağlamıyor. Apple, bu özelliği gelecek nesil iPhone’lar için saklamaya devam etmenin uygun olduğunu düşünmüş olmalı.

Ses tarafında ise iPhone 12 Pro Max, seleflerinin çizgisinden ilerliyor. Biri altta, diğeri de ekranın üstünde olmak üzere iki hoparlör var. Bu iki hoparlörün ses çıkış şiddeti hemen hemen aynı seviyede. Yatay biçimde tutup video izlerken veya oyun oynarken her iki kulağınıza da büyük oranda eşit seviyede bir ses çıkışı sunuluyor. Sesin çevresel ses etkisi yüksek, bas ve tiz dengesi iyi. Ses çıkış şiddeti de bir akıllı telefon ortalamalarının üzerinde. Doğrusu, birçok işte iPhone 12 Pro Max’in stereo hoparlörleri sizin için fazlasıyla yeterli olacaktır.

iPhone 12 serisiyle birlikte Apple, kutudan kulaklıkları da çıkardı. Eğer iPhone 12 Pro Max’i satın almayı düşünüyorsanız, kulaklık ihtiyacınızı nasıl gidereceğiniz de düşünmeniz gerekiyor. Burada farklı seçenekler var: Eski iPhone’unuzun kulaklığını kullanmaya devam etmek, 3.5mm-Lightning adaptörü satın alıp klasik kablolu kulaklık kullanmak veya bir kablosuz kulaklığı tercih etmek. Apple’ın AirPods, AirPods Pro ve AirPods Pro Max gibi kulaklıkları, kolay eşleştirme ve kesintisiz geçiş gibi özellikleriyle iPhone 12 Pro Max için en uygun kablosuz kulaklık seçenekleri arasında yer alıyor.

iPhone 12 Pro Max inceleme: Performans ve Pil

Apple’ın tüm iPhone 12 serisi telefonlarının ortak noktası, şirketin tasarımı olan A14 Bionic işlemciyle birlikte gelmesi. 5nm mimarisine dayanan bu işlemci Apple’ın belirttiğine göre bir akıllı telefonda yer alan en hızlı işlemci. İki performans çekirdeğine eşlik eden dört verimlilik odaklı çekirdekle toplam altı çekirdekli CPU barındırıyor. Bunun yanı sıra dört çekirdekli GPU da mevcut. Diğer yandan 16 çekirdekli Neural Engine motoru sayesinde yapay zekâ tarafında da epey güçlü bir işlemci A14 Bionic. Sonuç olarak bu paket, iPhone 12 Pro Max sahiplerinin oyundan günlük uygulamalara, video ve fotoğraf çekiminden üretkenlik odaklı uygulamaların kullanımına kadar birçok işi rahatlıkla yerine getirmesini sağlıyor.

Apple, iPhone’lardaki RAM miktarını açık olarak belirtmiyor. Buna rağmen iPhone 12 Pro Max’in 6 GB RAM barındırdığını üçüncü taraf kaynaklardan öğreniyoruz. Bu açıdan iPhone 12 Pro ile de ortak. Depolama alanı seçenekleri de 128 GB ile başlıyor. Daha fazla depolama alanı isteyenler için 256 GB ve 512 GB seçenekleri de var. Normalde 128 GB depolama alanı çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Ancak iPhone 12 Pro Max’inizle çok fotoğraf veya video çekmeyi planlıyorsanız, biraz daha para verip 256 GB kapasite seçeneğini tercih etmeniz iyi olabilir.

Bu kadar güçlü bir paketi barındıran iPhone 12 Pro Max, sadece özel hayatınızda değil, iş hayatınızda da birçok açıdan yardımcı olacaktır. Kendi adıma konuşacak olursam, iPhone 12 Pro Max’i dışarıdaki video çekimlerinde, röportaj çekimlerinde veya inceleme çekimlerinde aktif bir şekilde kullandım. Büyük ekranı röportaj çekimlerinde iyi bir vizör işlevi de görüyor. FiLMiC Pro uygulamasıyla çekimler gayet akıcı ve hızlı şekilde gerçekleştiriliyor. Bunun dışında App Store’dan indireceğiniz hemen her uygulama ve oyun, 6.7 inçlik büyük ekranda iyi bir görsellik sunarken performans açısından da hayal kırıklığı yaratmıyor.

Çok fazla oyun insanı değilim, ancak iPhone 12 Pro Max’te ara sıra orta karar oyunları oynadım. Bu oyunlarda herhangi bir sıkıntı yok. İşlemcisi ve RAM’i nedeniyle PUBG Mobile ve benzeri yüksek profilli oyunların altından da bu telefon başarıyla kalkacaktır. İnceleme çekimi esnasında PUBG Mobile ile bir deneme gerçekleştirdim ve sonuç da oldukça iyi seviyede bulunuyor.

Benchmark testlerine baktığımızda ise iPhone 12 Pro Max’in daha küçük ekranlı kardeşi iPhone 12 Pro ile aynı puanları aldığını görüyoruz. Zaten bu normal, çünkü iki cihazda da aynı miktarda RAM ve aynı işlemci var. GeekBench 5 benchmark puanları hem tekli hem de çoklu çekirdekli klasmanda aynı görünüyor.

Pil tarafında iPhone 12 Pro Max’in 3687 mAh kapasiteli bir pile sahip olduğunu görüyoruz. Apple A14 Bionic’in güç kullanımı konusunda sunduğu optimizasyonların da yardımıyla iPhone 12 Pro Max oldukça iyi bir performans ortaya koyuyor. Bu telefon aktif bir şekilde kullansanız bile bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. iPhone 12 Pro Max’i aktif telefon olarak kullanıyorum. Dışarıdayken iletilerimi kontrol etme, Instagram veya Twitter üzerinden paylaşımda bulunma ve benzeri işler için bu telefonu kullanıyorum. Ayrıca dışarı çıkacaksam mutlaka yanıma alıyorum. Kısacası telefonu yoğun bir şekilde kullanıyorum. Ve çoğu durumda iPhone 12 Pro Max iki şarj arasında 24 saatlik süreyi rahatlıkla aşıyor. Tabii ki, ekranı veya işlemciyi yoğun şekilde kullanan süreçlerde ve uygulamalarda pil daha çabuk bitecektir. Yine de, bu telefonun sahiplerini kolay kolay yarı yolda bırakmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

iPhone 12 Pro Max’in de kutusundan güç adaptörü çıkmıyor. Sadece USB-C – Lightning kablosunun çıktığını görüyoruz. Bu durumda güç adaptörü için başka bir çözüm düşünmeniz gerekiyor. Eğer elinizde eski iPhone’unuzdan kalma bir güç adaptörü ve kablo varsa, bunu kullanmaya devam edebilirsiniz. Aksi takdirde güç adaptörü için ek yatırım yapmalısınız. Apple’ın iPad ve iPad Pro’ların kutularına da yerleştirdiği 20W güç adaptörü iyi performans gösteriyor. Bunu tercih edebilirsiniz. Bu arada daha önce iPad Pro veya 2020 model iPad Air satın aldıysanız, bu cihazların kutularından çıkan güç adaptörüyle iPhone 12 Pro Max’i şarj etmeye devam edebilirsiniz. Bu sayede iPhone 12 Pro Max’in hızlı şarj desteğinden de yararlanma imkanı bulacaksınız.

iPhone 12 Pro Max de serinin diğer üyeleri ve geçen yılların modelleri gibi kablosuz şarjı destekliyor. Qi kablosuz şarj destekli, piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz çoğu şarj adaptörüyle 7.5W maksimum güç çıkışıyla şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Apple’ın MagSafe adını verdiği ekosistem içinde sunulan Apple üretimi MagSafe kablosuz şarj aksesuarını satın alırsanız, 15W güç çıkışından yararlanabilirsiniz. Tabii ki, bunun için uygun bir güç adaptörü de kullanmanız gerekiyor. Elimde bir MagSafe adaptörü ve yeterli güç çıkışını sunan bir adaptör var. Bu sayede iPhone 12 Pro Max’i normale göre daha kısa sürelerde şarj etmek mümkün oluyor. Üstelik MagSafe, pratik bir şarj imkanı da sunuyor. iPhone 12 Pro Max’in arkasında bulunan güçlü mıknatıs sayesinde şarj matı telefona sıkıca yapışıyor. Bu hâliyle telefonu bir standa yerleştirip kullanmaya devam etmek de mümkün. Masada çalışırken sıklıkla başvurduğum bir yöntem oldu.

Aksesuar desteği tarafında da MagSafe etkileri görülüyor. Apple, iPhone 12 Pro Max için de çeşitli kılıf seçenekleri sunuyor ve bunlarda MagSafe destekli şarj plakalarını veya diğer aksesuarları elverişli biçimde kullanmayı sağlıyor. Örneğin elimde bulunan Cüzdan Kılıf, İstanbul Kart veya sık kullandığım kredi kartını her zaman üstümde taşımam için epey yardımcı oluyor. Üstelik bu aksesuarlarda bulunan NFC desteği sayesinde, iPhone 12 Pro Max’e taktığınız anda ekranda hoş bir animasyon görüyor ve cihazın hafifçe titreştiğini hissediyorsunuz. Belki çok küçük bir detay, ancak kılıfı ve aksesuarı düzgün şekilde taktığınızdan emin olmanız açısından bunları yararlı olarak nitelendirebiliriz.

5G desteği de iPhone 12 serisinin üyelerinin önemli özellikleri arasında bulunuyor. Türkiye’de satılan iPhone 12 Pro Max ve diğer üyeler, Avrupa’da kullanılan 5G standartlarını tamamen destekliyor. ABD’de sunulan mmWave bant desteği ise bulunmuyor. Türkiye’de 5G’nin ne zaman geleceği henüz belirsiz. Ancak fırsatını bulur da yurt dışına çıkarsanız, iPhone 12 Pro Max’inizle gittiğiniz yerdeki 5G hızlarından yararlanma imkanınız bulunuyor. Bu arada eSIM desteğinden de bahsetmeden geçmeyelim. 2020 sonlarında Türkiye’de de kullanıma sunulan bu imkandan yararlanabilirsiniz. Bu sayede hem fiziksel hattı hem de elektronik SIM ile kullandığınız hattı aynı anda tek bir telefonda kullanma imkanınız oluyor. iPhone 12 Pro Max’i iş için kullanacak birçok kişi olacaktır ve bu çift hat desteği de onların epey hoşuna gidecektir.

iPhone 12 Pro Max inceleme: Yazılım ve Güvenlik

iPhone 12 Pro Max’te iOS 14 yüklü olarak geliyor. Bu incelemeyi yayınladığımız sırada en güncel sürüm iOS 14.4. Çok yakında yayınlanacak olan iOS 14.5 ile birlikte iPhone 12 Pro Max ile PS5 veya Xbox Series X oyun konsollarının kumandalarını kullanma gibi birçok yenilik eklenecek. Bunun dışında iOS 14 ile birlikte iPhone kullanıcılarını deneyim anlamında birçok yenilik bekliyor. Yenilenen Ana ekran ve Araç takımları sayesinde iPhone 12 Pro Max kullanıcıları uygulamaları çok daha verimli bir şekilde kullanabiliyor. iOS 14 ile neler yapabileceğiniz konusunda bilgi almak için daha önce yayınladığımız iOS 14 inceleme yazısı ve videosu size fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Bunun dışında iPhone 12 Pro Max, App Store’da bulabileceğiniz milyonlarca uygulama ve oyunun altından rahatlıkla kalkıyor. Gerek görsel açıdan gerek performans açısından bunları kullanmak Apple’ın şu anki en üst seviyedeki telefonu iPhone 12 Pro Max için herhangi bir sıkıntı teşkil etmiyor. Önümüzdeki birkaç yıl için de bu durum değişmeyecektir Üstelik Apple’ın geriye dönük işletim sistemi uyumluluğunu dikkate aldığımızda, iPhone 12 Pro Max sahiplerinin gelecek iOS güncellemelerini almak için en az 5 yıl garanti aldığında olduğunu söyleyebilirim.

iPhone 12 Pro Max, şimdiye kadar bir iPhone görmediğimiz derecede bir ekran büyüklüğü sunuyor. Rakip Android telefonlara baktığımızda, Android’in bu büyük ekran alanını değerlendirecek biçimde, bölünmüş pencere görünümünü desteklediğine tanık oluyoruz. iPhone 12 Pro Max’te bu durum mevcut değil. iOS henüz bir ekranda aynı anda iki uygulamayı, iPad’lerde olduğu gibi çalıştırmaya izin vermiyor. Bu nedenle aynı anda farklı uygulamalarla çalışırken tam ekranlar arası gidip gelmek gerekiyor. Neyse ki, dokunmatik ekran hareketleri bu geçişleri kolaylıkla yapmayı sağlıyor. Yine de Apple, iOS 14 ile birlikte video tarafında bir kolaylık sunuyor. Daha önce iPad’lere gelmiş olan PiP, yani Resim içinde Resim özelliği iPhone’larda da kullanılabiliyor. Eğer Netflix, Apple TV veya destekleyen bir uygulamada video izlerseniz, bu videoyu boyutu ayarlanabilir bir pencere içinde oynatmaya devam edebilir, bu sırada farklı uygulamaları kullanabilirsiniz. FaceTime görüşmelerinde de kullanılan bu PiP modu fazlasıyla yararlı oluyor.

Güvenlik tarafında ise Apple’ın birkaç yıldır iPhone’larda güvendiği tek biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olan Face ID’yi görüyoruz. İçinde bulunduğumuz ve dışarıda sürekli yüz maskesiyle gezdiğimiz pandemi döneminde Face ID’yi kullanmak pek pratik olmuyor. Apple, daha önce iOS 13.5 güncellemesinde sunduğu bir ara çözümle yüz maskesini takarken parola girme ekranının daha hızlı biçimde çıkmasını sağlamıştı. Şimdilerde iOS 14.5 ile birlikte Apple Watch’un da ekran kilidi açmakta kullanılabileceğini öğreniyoruz. Eğer bir Apple Watch’unuz varsa; bileğinizde takılı ve kilidi de açıksa, iPhone 12 Pro Max’in ekran kilidi Face ID veya parola girmeye bağlı olmadan açılabilecek. Parola girmeye göre daha kullanışlı olacağı kesin olan bu özelliğin nasıl çalışacağını ilerleyen haftalarda göreceğiz.

iPhone 12 Pro Max inceleme: Kamera

Kamera tarafında iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 serisi içinde en gelişmiş bileşenleri barındıran akıllı telefon olma özelliğini taşıyor. iPhone 12 Pro’nun arkasındaki kamera modülüyle karşılaştırıldığında; üç tane kameranın LiDAR sensörü ve LED flaşla birlikte aynı düzende yerleştirildiğini görüyoruz. Bununla birlikte iPhone 12 Pro Max’in kameraları dışa doğru daha fazla çıkıntı yapıyor. Yani, kameraların donanımsal özellikleri belirli açılardan farklılık gösteriyor.

iPhone 12 Pro Max’te de Pro modelinde olduğu gibi geniş açı, ultra geniş açı ve telefoto kamera bulunuyor. Her üç kamera da 12 megapiksel çözünürlüğe sahip. Ultra geniş açılı kamera, Pro modelindekiyle aynı özellikleri barındırıyor ve 120 derecelik görüş açısına sahip. Bu kamera dar mekanlarda veya geniş bir alanın manzara çekiminin yapılmasında fazlasıyla yardımcı oluyor.

Ana kamera olarak nitelendirebileceğimiz geniş açı kamera, f/1.6 diyafram açıklık ve 1.7 mikron piksel büyüklüğüne sahip. Apple, bu değerler sayesinde iPhone 12 Pro Max’in fotoğraf ve video çekimlerinde yüzde 87 oranında daha iyi görüntü kalitesi sunduğunu belirtiyor. Üstelik bu ana kamera, iPhone 12 serisinin diğer üç modelinden farklı olarak sensör kaydırmalı bir optik görüntü sabitleme sistemine sahip. Yani sadece lens değil, sensör de telefonun hareketini telafi edecek biçimde hareket ediyor. Bunun sonucunda daha az titreşim, daha net fotoğraflar ve durağan videolar elde ediliyor.

Telefoto kamera da iPhone 12 Pro’nunkinden farklı nitelikler taşıyor. iPhone 12 Pro Max’te 65mm telefoto kamera bulunuyor. Bu sayede 2 yerine 2.5 kat yakınlaştırma yapıyor. Telefoto ve ultra geniş kameranın birlikte kullanımıyla iPhone 12 Pro Max 5 kat optik yakınlaştırma aralığına ulaşabiliyor. Sonuç olarak ve görüntü kalitesinden ödün vermeden daha fazla detay gösterilebiliyor.

iPhone 12 Pro Max, kendisinden beklenilecek şekilde çok iyi seviyede fotoğraflar çekiyor. Işık koşullarının yeterli olduğu, çoğu akıllı telefon kamerasının zorlanmadığı ortamlarda doğal olarak bu telefon da hiç zorlanmıyor. Bu noktada Apple A14 Bionic destekli Deep Fusion’ın hakkını vermek gerek. Bu yazılım tabanlı özellik sayesinde kare piksel piksel işleniyor ve sonuç olarak detaylar, doku ve gürültü açısından en dengeli şekilde üretiliyor. Karanlık veya fazla aydınlık alanların bulunduğu karelerde de HDR performansı oldukça iyi. Bu noktada Apple’ın makine öğrenmesinden destek Smart HDR 3 sisteminin de hakkını vermek gerekiyor. Aşırı pozlamaya kaçılmadan karanlık alanlardaki detaylar da belli ediliyor. Düşük ışıkta da kumlanma ve bulanıklık neredeyse yok denecek seviyede bulunuyor. Bu tür çekimlerde detaylar iyi şekilde seçiliyor. Gece yapacağınız manzara çekimlerinde elde edeceğiniz sonuçlar da oldukça etkileyici görünüyor. Bununla birlikte bazı karelerde, özellikle sokak veya bina ışığının bulunduğu karelerde lens yansıması görülebiliyor. Bu noktada çerçeveyi iyi şekilde ayarlamanız gerekiyor.

iPhone 12 Pro Max’te de Gece modu özelliği mevcut. Düşük ışıkta veya gece yaptığınız çekimlerde pozlama süresini uzatarak daha aydınlık ve canlı fotoğraflar çekebilirsiniz. Özellikle manzara çekimlerinde bu mod fazlasıyla işe yarıyor. Bu arada iPhone 12 Pro Max’in daha fazla ışığı yakalayabilen lensi sayesinde Gece modunun devreye girmesi iPhone 12 Pro’nunkine göre daha seyrek oluyor.

iPhone’ların çektiği fotoğrafları her zaman doğal bulurum. Yani ortamdaki ışığı veya renkleri fazla oynamadan, göz ne gördüyse onu üretme konusunda iPhone’lar genel olarak başarılıdır. iPhone’da da bu durum değişmiyor. Renklerin doğruluğu ve canlılığı iyi şekilde ayarlanmış. Üç kameranın renk sıcaklığı da birbiriyle tutarlı. Aynı karenin farklı kameralarla çekilmiş versiyonlarına baktığınızda renklerin aynı tonlarının korunduğunu göreceksiniz. Ultra geniş açılı kameranın düşük ışık performansını da fena bulmadık, ancak HDR performansı konusunda doğal olarak ana kameranın seviyesine yaklaşamıyor. Telefoto kameranın da düşük ışık performansı genel olarak iyi. Kumlanma düşük, renklerin üretimindeki doğruluk hâlâ yüksek. Bununla birlikte gece manzara çekimlerinde detaylarda hafif kayıplar gözlemlediğimi belirtmeden geçmeyeyim.

Portre modu da artık iPhone’ların vazgeçilmez özelliklerinden bir tanesi oldu. 2.5 kat yakınlaştırma sayesinde iPhone 12 Pro Max ile çekeceğiniz portre fotoğraflarda süjeye biraz daha yakın çekimler gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte görüş açısını daha da genişletme imkanınız da bulunuyor. Portre çekimlerde ön planla arka planın ayrıştırılması genel olarak başarılı biçimde gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte saç teli gibi ince detaylarda hâlâ bazı pürüzler görüyoruz.

iPhone 12 Pro Max’in arkasında da, iPhone 12 Pro’da odluğu gibi LiDAR tarayıcı bulunuyor. Bu birimi ilk kez 2020 model iPad Pro’larda görmüştük. Artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamalar ve oyunlar için düşünülmüş olan bu birim sayesinde cihaz, etrafındaki engelleri veya nesneleri konumlandırma konusunda daha iyi performans gösteriyor. LiDAR tarayıcısı sayesinde bir iPhone 12 Pro, Pro Max veya iPad Pro, bulunduğu ortamın haritasını çıkarabilir ve bunu çeşitli şekillerle kullanabilir. App Store’da işinize yarayabilecek çeşitli artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamalar var. Çeşitli AR oyunları, Snapchat’in AR destekli filtreleri veya mobilya uygulamaları akla gelen ilk örneklerden. Bunların kullanımı nadir olsa da, iPhone 12 Pro Max, bunlarla en iyi performansı verecek cihazlardan bir tanesi olarak karşımızda duruyor.

Bunun dışında iPhone 12 Pro ve Pro Max’te LiDAR tarayıcısı, daha hızlı odaklamaya da yardımcı oluyor. Bazı Android telefonlarda, özellikle üst sınıf modellerde lazer otomatik odak sistemi sıklıkla gördüğümüz kamera birimleri arasında yer alıyor. İşte LiDAR tarayıcısı da bir lazer otomatik odak sensörü gibi çalışabiliyor. Süjeyle kamera arasındaki uzaklığı daha hızlı algılayarak netlemeyi daha kısa sürede gerçekleştiriyor. Üstelik bunu düşük ışıkta da iyi biçimde yapıyor. Gerçekten de, düşük ışıkta netleme işleminin bir iPhone 12’ye göre daha hızlı şekilde gerçekleştiğini bizzat deneyimledim. Bunun dışında gece modunda portre çekimlerinde de LiDAR tarayıcısının katkısı oluyor.

Buraya kadar anlattığımız özellikler ve yetenekler, iPhone 12 Pro Max’in günlük ihtiyaçlarının ötesinde düşünenler için bile yeterli hâle getiriyor. Ancak Apple, iPhone 12 Pro ve Pro Max’te bunun da ötesine geçecek bazı özellikleri sunuyor. Örneğin fotoğraf tarafında Apple ProRAW desteğini görüyoruz. RAW fotoğraflar Photoshop ve benzeri programlarda düzenlemeye yapmaya daha elverişli imkan sunsa da, donanıma bağlıdır ve cihazların yazılımsal olarak sunduğu geliştirmeleri içermez. Apple ProRAW ise, iPhone 12 Pro ve Pro Max’in uyguladığı Deep Fusion veya Smart HDR gibi iyileştirmeleri içeren bir formattır. Bu destekten yararlanmak için Kamera ayarları içinden ProRAW’u etkinleştirmeniz gerekiyor. Sonrasında RAW simgesini Kamera uygulaması içinde göreceksiniz ve istediğiniz zaman bunu etkinleştirebilirsiniz. Öte yandan bu destek Halide ve benzeri üçüncü taraf kamera uygulamalarında da bulunuyor.

Profesyonellerin bir başka işine yarayacak özellik de video tarafında oluyor. iPhone’lar, bir akıllı telefonla video çekimi söz konusu olduğunda en ileri seviyede bulunuyor. Ben de Teknoblog ve diğer işlerim için gerçekleştirdiğim çekimlerde iPhone’dan fazlasıyla yardım alıyorum. iPhone 12 Pro Max’i kullandığım süre boyunca da işlerimde bu telefondan fazlasıyla yararlandım. Üstelik sadece arkadaki kamera sistemi değil, öndeki kamera sistemi de oldukça iyi performans gösteriyor.

Apple bu yıl tüm iPhone 12 modellerinde Dolby Vision ile HDR kayıt desteğini sunuyor. 10-bit HDR video kayıt desteği sayesinde, iPhone’un çektiği fotoğraflarda gördüğümüz o canlı renkler, dengeli ışık dağılımı ve kaybolmayan detaylar videolara da taşınıyor. Buna bir de saniyede 60 kare hızında 4K desteğini eklediğimizde, ortaya oldukça gerçekçi videolar çıkıyor. Bunları iPhone 12 Pro Max’in ekranında izlemek bile büyük bir keyfe dönüşüyor. Üstelik çektiğiniz bu fotoğrafları doğrudan iPhone 12 Pro Max üzerinden düzenleyip paylaşma imkanınız da mevcut.

Yukarıda da söylediğim gibi, işlerimde iPhone 12 Pro Max’i aktif şekilde kullandım. Örneğin, MediaMarkt mağazasında gerçekleştirdiğim röportaj veya yakın plan çekimlerini bu telefonla gerçekleştirdim. Apple’ın Kamera uygulamasına göre video tarafında daha gelişmiş araçlar ve kontroller sunan FiLMİC Pro uygulamasını kullandım. 4K formatında çekimler gerçekleştirdim ve bunların renk, parlaklık ve benzeri iyileştirmelerini de bilgisayara aktarmadan önce doğrudan iPhone 12 Pro Max üzerinden gerçekleştirdim. Bu bana avantaj sağladı, çünkü elimdeki 2014 model MacBook Pro videoları düzenlemek için çok güçlü değil. Premiere Pro’da ince ayarlarla uğraşmak bana zaman kaybettirecekti. Halbuki iPhone 12 Pro Max ile bunları hızlı şekilde yaptım ve prodüksiyon için AirPlay yardımıyla bilgisayara aktardım. Tabii ki, bir DSLR kullanmanın benim gibi bir profesyonel için sağladığı avantajlar var, ancak iPhone 12 Pro Max tek başına birçok işi rahatlıkla yerine getirecek gücü taşıyor. Üstelik büyük ekranı da hem düzenleme hem de vizör olarak kullanma konusunda avantaj sağlıyor.

Yukarıda da söylediğim gibi, iPhone 12 Pro Max’in sadece arka kameraları değil, ön kamerası da video çekimi için oldukça elverişli. Büyük ekran sayesinde ön kameranın ön gösterimini rahatlıkla alabiliyorsunuz. Video tarafında 4K desteği var ve üretilen videolar da oldukça başarılı. Röportaj çekimleri için iPhone 12 Pro Max epey elverişli bir ortam sunuyor. Bunun dışında selfie ve portre çekimlerinde de 12 megapiksel çözünürlüklü TrueDepth kamera oldukça başarılı. Düşük ışıkta bile kumlanmanın az olduğu, detayların ve renklerin iyi şekilde yansıtıldığı fotoğraflar çekebilirsiniz.

iPhone 12 Pro Max inceleme: Sonuç

iPhone 12 Pro Max fiyatları 16999 TL’den başlıyor. Bu fiyat 128 GB kapasiteli model için geçerli. 256 GB modeli 17999 TL, 512 GB modeli de 19999 TL’den satılıyor. Bu fiyatlar iPhone 12 Pro Max’in her bütçe için uygun bir cihaz olmadığını gösteriyor. Aslında bu telefon, tıpkı Apple’ın MacBook Pro’ları gibi, bir şeyler tüketmekten çok üretmekle ilgilenen, akıllı telefonu da işi için verimli bir şekilde kullanmayı düşünenler için uygun olacaktır. Benim gibi video çekimiyle uğraşan biriyseniz veya sosyal medyada paylaştığınız fotoğraflarla para kazanıyorsanız ya da bina çekimleri için kullanışlı bir kamera isteyen bir mimarsanız, iPhone 12 Pro Max’in sundukları sizin verdiğiniz paranın geri dönüşünü iyi şekilde almanızı sağlayacaktır.

Bununla birlikte iPhone 12 Pro Max’in maliyetini karşılamakta herhangi bir sorun yaşamayanlar için de bu telefon, paranın karşılığını fazlasıyla verecek bir kamerayı, işlemci ve pil performansını barındırıyor. Sahip olduğu ekran sadece büyük değil, aynı zamanda oldukça keskin ve kaliteli. Ses sistemi de bunu iyi şekilde tamamlıyor. Böylelikle iPhone 12 Pro Max’te internette gezinmek, video izlemek, müzik dinlemek veya oyun oynamak gibi işler büyük bir keyfe dönüşüyor.

Öte yandan iPhone 12 Pro Max, geleceğe dönük olarak yapılmış bir yatırım olarak düşünülebilir. Bu telefonu şimdi yukarıda verdiğimiz fiyatlardan satın aldığınızda, birkaç yıl boyunca performans düşüklüğü yaşamadan kullanabileceğiniz bir cihaz edinmiş olacaksınız. Mevcut durumu göz önünde bulundurursak Apple, bu telefon için en az 5 yıl güncelleme desteği sağlayacaktır. Bu da telefonunuzun belirtiğim süre geçtikten sonra bile yeni bir şeyler alabileceğini gösteriyor. Üstelik bu süre sonunda veya öncesinde iPhone 12 Pro Max’inizi satmak isterseniz, rahat şekilde alıcı bulmanız da söz konusu olabilir.

iPhone 12 Pro’ya göre sunmuş olduğu büyük ekran ve daha gelişmiş kamera özellikleri, iPhone 12 Pro Max ile aradaki fiyat farkını mantıklı kılıyor. Burada bir karar vermeniz gerekiyor; büyük ekran, biraz daha iyi kamera özellikleri ve daha uzun pil ömrü karşılığında daha fazla para vermek mi? Yoksa küçük ekranı yeterli görüp kamera ve pil tarafındaki artıları da önemsiz bularak cepte biraz daha para tutmak mı? Her iki durumda da iyi bir performans ve sağlam bir deneyim kullanıcıları bekliyor.

iphone 12 pro max satın aliPhone 12 Pro Max
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER