Manşetler

iOS 14.4 ve iPadOS 14.4 güncellemeleriyle gelen önemli yenilikler var

apple gpt
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple iOS 14.4 ve iPadOS 14.4 güncellemelerini yayınladı. Güncellemeyle birlikte hem işlevsellik hem de güvenlik anlamında önemli yenilikler, iyileştirmeler ve düzeltmeler kullanıcılara sunuluyor.

iOS 14.4 ile birlikte iPhone’da Kamera uygulaması daha küçük QR kodlarını tanıyabilir hâle geliyor. Ses bildirimlerine yönelik kulaklıkların doğru şekilde belirlenmesi için Ayarlar’da Bluetooth aygıt türünü sınıflandırma seçeneği ekleniyor. iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max modellerinde iPhone’daki kameranın yeni, orijinal Apple kamerası olarak doğrulanamadığı zamanki bildirimlerde de iyileştirmeler yapıldı.

Yukarıdaki iyileştirmelerin yanı sıra, iPhone 12 Pro ile çekilen HDR fotoğraflarda görüntülerde yapaylıkların görünmesi, Fitness araç takımında güncellenmiş Aktivite verilerinin görüntülenmemesi gibi sorunlar da düzeltiliyor. Klavye ile yazı yazarken gecikmelerin meydana gelmesi ve sözcük önerilerinin klavyede görünmemesi, Klavye’nin Mesajlar’da doğru dilde ekrana gelmemesi, Erişilebilirlik’te Anahtar Denetimi’nin etkinleştirilmesinin telefon aramalarının Kilitli Ekran’da yanıtlanmasını engellemesi gibi sorunlara da çare bulunuyor.

iOS 14.4 ve iPadOS 14.4 güncellemelerindeki önemli güvenlik iyileştirmeleri

iOS 14.4 ve iPadOS 14.4 güncellemeleriyle ilgili olarak yayımlanan güvenlik içeriği sayfasında kernel ve WebKit güncellemeleri altında birtakım düzenleme ve iyileştirmelerin yapıldığı da görünüyor. Üstelik bunlar, söz konusu güncellemeleri yüklemenin çok önemli olduğunu da gösteriyor.

Kernel güncellemeleri altında Apple, “kötü amaçlı bir uygulamanın ayrıcalıklarını yükseltebileceğini” belirtiyor. WebKit güncellemeleri altında ise “uzaktaki bir saldırganın rastgele kod yürütülmesine neden olabileceğini” belirtiliyor. Her iki ifadeden sonra, güncelleme notlarında “Apple, bu sorunun aktif olarak istismar edilmiş olabileceğine dair bir rapordan haberdar.” ibaresi yer alıyor.

Bir uygulamanın ayrıcalıklarını yükseltebilmesi, yapmaması gereken şeyleri yapabileceği anlamına gelir. Herhangi bir ayrıntı yok, ancak genel olarak konuşursak, yapılan kısa açıklamalar kötü amaçlı bir uygulamanın Apple’ın bazı güvenlik korumalarını aşmış olabileceğini gösteriyor. WebKit istismarı ise uzaktaki bir saldırganın rasgele kod yürütülmesine neden olabilmesi, yalnızca sizin, kontrol ettikleri bir web sitesini ziyaret ederek telefonunuzda bir şeyler yapabileceği anlamına gelir.

İşlevsellikle ilgili olarak yapılan düzeltmelerin yanı sıra iOS 14.4 ve iPadOS 14.4 güncellemeleri güvenlik açısından da büyük önem taşıyor. Bu nedenle bir an önce yüklemenizde fayda var. Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme yolunu takip ederek güncelleme işlemini hemen gerçekleştirebilirsiniz.

watchOS 7.3 güncellemesi de geldi

Bu arada Apple, Apple Watch için de watchOS 7.3 güncellemesini yayınladı. Bu güncelleme ile birlikte Antrenman uygulamasına Apple Fitness Plus ile birlikte gelen Yürüme Zamanı desteği geliyor. Büyütme etkinleştirildiğinde Denetim Merkezi’nin ve Bildirim Merkezi’nin yanıt vermeyen bir duruma gelmesine neden olabilen sorun da düzeltiliyor.

İLGİLİ HABERLER