Teknoloji

iOS 14 kodlarında gizli olan yeni Apple ürünleri ve özellikleri

Apple’ın gelecekteki donanım ve yazılım planları hakkındaki detaylar, iOS 14’ün sızan bir sürüm derlemesi sayesinde sızmış durumda. Normalde eylül ayında görmeyi beklediğimiz iOS 14’te ne gibi yenilikler olacağını büyük oranda 9to5Mac’in yaptığı haberler sayesinde gördük. En son detaylar iPhone üzerinde olacak yazılım ve donanım tabanlı değişiklikleri işaret ediyor.

Ne var ki, dikkat çekilmesi gereken önemli bir husus var: Sızan kod Apple’ın tüm bu yeni özellikler üzerinde çalıştığını gösterse de, bunların kullanıcılara dağıtılması ya da iOS’in gelecek versiyonunda dağıtılması garanti değil. Planlanan özellikler sıklıkla gecikebiliyor veya kesintiye uğrayabiliyor. Üstelik Apple’ın işletim sistemlerinin gelecek versiyonlarıyla ilgili özellikleri resmi olarak açıkladığı zamana daha var. Donanımların ne zaman çıkacağını kestirmek de zor, bu nedenle, yazılım tarafında altyapı hazırlansa bile, sözü edilen ürünlerin yakın zamanda çıkacağını söylemek mümkün değil.

iOS 14 kodundaki donanım ipuçları

Sızan iOS 14 kodu, Apple tarafında aşağıdaki cihazların geleceğini işaret ediyor:

  • iPhone 11 Pro modelleri gibi üç adet kamera barındıran iPad Pro yolda. Üstelik bu cihazda artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarında yardımcı olacak Uçuş Süresi kamerası da ek olarak bulunacak.
  • Touch ID sensörlü yeni bir iPhone üzerine çalışılıyor. Bu cihazın daha düşük fiyatlı iPhone 9 veya iPhone SE 2 olması bekleniyor.
  • Yeni bir Apple TV uzaktan kumandası ile gelecek yeni bir Apple TV set üstü cihazı üzerinde çalışılıyor. Ne yazık ki, uzaktan kumandanın eleştirilere maruz kalan Siri Remote kumandaya göre ne gibi iyileştirmelere sahip olacağı şu an için bilinmiyor.
  • Apple’ın Tile benzeri eşya takip aygıtı AirTags, kullanıcılar tarafından değiştirilebilir pillere sahip olacak.

Yukarıda dile getirdiklerimizle ilgili dedikodular çoktan ortalıkta dolaşıyordu. Ancak sızan iOS 14 kodundaki varlıkları bu dedikoduların doğruluğuna kanıt sayılabilir.

iOS 14 kodundaki yazılım ipuçları

Çeşitli yazılım yenilikleri de kodda dikkat çekiyor. Bu detaylar hakkında daha önce herhangi bir sızıntı görmemiştik. Buna göre:

  • iOS ana ekranında yeni bir liste görünümü getirilecek. Bu sayede uygulamalarınız içinde aradığınızı daha kolay bulacak, birbirinden daha rahat şekilde ayıracaksınız. Bu ekranın nerede gösterileceği tam olarak bilinmiyor, ancak ızgara görünümüne nazaran önemli bir değişiklik olacağını söyleyebiliriz.
  • Yeni bir AR uygulaması telefonunuzun kamerasını gerçek hayattaki nesnelere doğrultmanızı ve telefonun ekranında onunla ilgili bilgileri görmenizi sağlayacak. Örneğin, bir Apple mağazasında, bu yolla ürün hakkındaki özellikleri ve fiyat bilgisini görebileceksiniz. Apple’ın bu özellik için Starbucks ile birlikte çalışmakta olduğu da söyleniyor.
  • Üçüncü taraf uygulamalar Ayarlar uygulamasının duvar kağıtları bölümüne duvar kağıtları ekleyebilecekler. Bu da duvar kağıtlarını değiştirmeyi kolaylaştıracak ve en sonunda dinamik duvar kağıtlarını üçüncü taraf geliştiricilere de açacak.
  • HomeKit, gün boyunca güneş ışığına uyum sağlamak amacıyla aydınlatmanın tonunu değiştirebilecek.
  • Bir erişilebilirlik özelliği sayesinde duyma kaybı yaşayan kişilerin alarm veya kapı zili gibi sesleri algılamasında telefonlar yardımcı olacak.
  • Apple, Fotoğraflar uygulaması içine #ShotOniPhone yarışmaları ekleyecek gibi görünüyor

Hafta başından bu yana iOS 14 sızıntısından detayları görüyoruz. 9to5Mac sitesinin yanı sıra MacRumors da bazı dedikodular paylaşmıştı. Bu sayede yeni bir Fitness uygulamasından ve genişletilmiş Apple Pencil desteğinden haberdar olmuştuk.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER