Manşetler

Google Haritalar iOS Uygulama İncelemesi

Akıllı telefonların beraberinde getirdiği faydalardan pek çok kişi hayatının çeşitli alanlarında faydalanıyor. Bu alanlar arasında en popüler olanlardan biriyse hiç kuşkusuz navigasyon. Akıllı telefonlardaki harita uygulamaları sayesinde adres bulmak dert olmaktan çıkarken, kağıda basılmış harita kullanmak ya da yoldan geçen birine adres sormak daha az yapılan şeyler arasına girdiler. Yine de adres sormanın yerine göre daha etkili olduğu gerçeğini unutmamak gerek. Harita uygulamaları kullanım sıklıkları ve amaçları dolayısıyla insanların günlük hayatında daha etkin bir rol oynuyor. iOS 6’ya kadar Haritalar uygulamasında Google’la çalışan Apple’ın bu işletim sistemiyle beraber kendi servisini kullanmaya başlamasının oluşturduğu etki de bu açıdan bakıldığında daha iyi anlaşılıyor.

Apple, iOS 6’yı yayınladığı zaman pek çok kişinin ilk baktığı yer Haritalar uygulaması olmuştu. Zira, şirket değişikliğin duyurusunu üç ay önceden yaparak bir beklenti oluşmasına neden olmuştu. Ancak, aradan fazla zaman geçmeden uygulamadaki eksiklikler birer birer ortaya çıkmaya başladı. Oluşan infialin ardından Apple uygulamadan dolayı resmi bir özür yayınlarken, alternatif harita uygulamalarını da App Store’da ayrı bir kategori altında listelemeye başladı. Pek çok kişi Google’ın daha önce üstünde çalıştığını açıkladığı iOS için Haritalar uygulamasını beklemeye başlarken, Apple’ın Google’la yollarını ayırarak hata yaptığını dile getirdi. Uzun süredir beklenen uygulama yayınlanmasıyla beraber yayınlandığı ülkelerin uygulama listelerinde ilk sıraya yükseldi. Ülkemizde henüz yayınlanmayan Google Haritalar uygulamasını Teknoblog olarak sizler için inceledik.

Google Haritalar uygulaması başlatıldığı zaman Google hesabına sahip olan kullanıcılara uygulamaya hesapları üstünden giriş yapmaları tavsiye edilirken, böylelikle daha iyi bir kullanıcı deneyimine sahip olabilecekleri ifade ediliyor. Google hesabıyla giriş yapıldığı zaman kullanıcılar uygulamaya ev ve iş adreslerini kaydedip bu adreslerden daha hızlı bir biçimde yol tarifi alabiliyorlar. Ayrıca başka cihazlardan ya da webden uygulamaya giriş yapıldığı zaman hesap üstünden erişimin faydası daha iyi anlaşılıyor.

Uygulamanın arayüzünün Google’ın diğer servislerine ait iOS uygulamalarıyla benzerliği de kullanıcı dikkatini ilk etapta çeken unsurlardan biri. Kullanıcılarına yekpare bir deneyim yaşatmak isteyen Google, Haritalar iOS uygulamasında da bu iddiasından vazgeçmemişe benziyor. Uygulama ilk başlatıldığı zaman kullanıcıyı klasik harita görüntüsüyle karşılarken, ekranın sağ alt kısmında yer alan üç nokta ikonuna dokunulduğu zaman sağ taraftan gelen menüde alternatif görünümler listeleniyor. Trafik yoğunluğu ve toplu taşımayı görünümleri ise bu servisler ülkemizde desteklenmediği için şimdilik görüntülenemiyor. Google Earth görünümünü seçenler ise App Store’daki Google Earth sayfasına yönlendiriliyorlar. Uydu görünümüyse halihazırda uygulama içinde yer alan alternatif görünümler içerisinde tek çalışır olanı.

Uygulamanın temel fonksiyonlardan biri olan adres arama ve adres tarifi almaya gelince iOS 6’dan önceki yerleşik haritalar uygulamasında sağlanan deneyimin birkaç ayrıntı dışında yine kullanıcılara sunulduğu görülüyor. Rota belirleme özelliği yine benzer şekilde işlerken, kullanıcılara toplu taşıma üstünden rota halen verilemiyor. Hem arabayla hem de yaya olarak yapılacak yolculuklarda kullanıcılara alternatif rotalar sunuluyor. Kullanıcılar kendilerine sunulan rotalar için ön izleme de yapabiliyorlar.

Apple’ın iOS 6 ile birlikte sunduğu yerleşik Haritalar uygulamasıyla karşılaştırıldığı zaman kullanıcılara sunulan rotaların aralarında pek fazla fark olmadığını belirtmekte fayda var. Tabii bu durumun inceleme için gerçekleştirilen testlerde bu şekilde geliştiğinin hemen altını çizelim. Ön izlemeyi Google Haritalar’ın harita üstünden, Apple Haritalar uygulamasının ise ayrı bir ekrandan yaptığını belirtelim. Yayalar için çizilen rotalarda Google Haritalar iOS uygulaması kullanıcılara yakınlardaki otobüs duraklarını ve tren istasyonlarını da göstererek artı puan kazanıyor.

Bazı hedeflere Apple’ın Haritalar uygulamasının ekstra bir rota daha çıkarttığı görülürken, her iki uygulamada da hedefe ulaşmak için tahmini süre bilgisi mevcut. Apple’ın Haritalar uygulamasının en çok ön plana çıkan noktalarından biri olan sesli navigasyon şimdilik Google Haritalar uygulamasında mevcut değil. Ancak harita üstünde son derece düzgün bir biçimde yapılan ön izleme bu açığı biraz olsun kapatıyor. Google Haritalar uygulamasında eskiye göre farklı olan noktalardan birisi ise adres ya da konumların iğnelenmesi yerine yıldızlanarak sık kullanılanlara eklenmesi. Yine aynı menü üstünden yapılan adres paylaşımı da fazlasıyla pratik. Kullanıcılar kısa mesaj, e-posta ya da kopyalayarak adresi paylaşma şansına sahipler.

Adres ve mekan bilgisine gelindiğinde ise yıllardır bu işin içinde olan Google’ın Apple’ın önünde olduğu rahatlıkla söylenebilir. İstanbul’un en işlek caddelerinden Bağdat Caddesi’ni her iki uygulama üzerinden incelediğimiz zaman Google’ın haritasının çok daha zengin olduğu görülüyor. Google Haritalar’da da bazı yanlış işaretlemeler olsa da bu sonucu pek değiştirmiyor.

Google Haritalar’ın iOS uygulaması dünyanın dört bir yanındaki iOS cihaz sahipleri tarafından heyecanla beklenmekteydi. Ortaya çıkan sonuca bakıldığında eski Haritalar uygulamasına kıyasla kullanıcı deneyimi bakımından bazı eksiklikler göze çarpsa da, bilgilerin akıcılığı ve zenginliği bakımından beklentilerin karşılandığı rahatlıkla söylenebilir. Uygulamanın ülkemizde de yayınladığı zaman kolaylıkla üst sıralara hatta ilk sıraya tırmanacağını söylemek pek yanlış olmayacaktır. Alıştığı harita deneyimini geri isteyenler için Google Haritalar uygulaması en uygun seçenek olarak imdada yetişiyor. ABD, Birleşik Krallık gibi ülkelere sahip bir Apple hesabına sahip olanlar uygulamayı bu ülkelerin App Store’ları üzerinden indirebilirler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER