Teknoloji

Google Gmail reklamları için e-posta iletilerini taramayı bırakacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Gmail 2004 yılında ilk kez ortaya çıktığında, kullanıcılarına sunduğu 1 GB’lık ücretsiz depolama alanıyla herkese “Vaayy!” dedirtmişti. Google, Gmail ile kullanıcılara sunduğu bu hizmetin karşılığında e-posta iletilerinde, ileti metinleriyle ilişkili reklamlar gösteriyordu.

Başlangıçta bu durum epey konuşulmuş, tepki gösterenler olmuştu. Ancak zamanla normal bir durum gibi karşılanmaya başlamıştı. Uzun zaman sonra, bu durum bu yıl değişiyor gibi görünüyor.

Google’ın konuyla ilgili olarak yayınladığı bir blog yazısında, önümüzdeki birkaç ay içinde Gmail içeriğinin kişiselleştirilmiş reklamlar için kullanılmayacağı veya taranmayacağı belirtiliyor. Bununla birlikte kullanıcılar e-posta iletilerinin yanında reklamlar görmeye devam edecek, ancak bu reklamlar şirketin diğer kaynaklardan elde ettiği veriler doğrultusunda kullanıcılara gösterilecek.

Google, bu yolla Gmail’i, servisin işletmelere sunulan G Suite versiyonuyla aynı seviyeye getirmeyi hedefliyor. Google’ın işletmelere ve kurumlara sunduğu bu seçenekte posta kutusu taranmıyor. Şimdi ücretsiz seçenekte de aynı yola gidilecek.

Aslında Google’ın diğer uygulamalardan ve servislerden elde ettiği veriler kullanıcılara reklam gösterimi için yeterli oluyordur. Bu da e-posta gelen kutularındaki içeriklerin önemini iyice azaltmıştır. Son hamleyle birlikte Gmail, reklam politikası konusunda diğer uygulamalarla aynı seviyeye de gelmiş olacak.

Son yıllarda Google, gizlilik politikasını tüm dijital imparatorluğu genelinde daha tutarlı hâle getirmek için dikkate değer çaba harcıyor. Kullanıcılara verilerin nasıl toplandığı ve kullanıldığı noktasında kontrol imkanı sunan araçlar veren Google’ın hesap ayarlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Gmail’in yapımcıları güvenlik koruması ve akıllı kısayol özelliklerine vurgu yama fırsatını da kaçırmıyor. Gezegen genelinde 1.2 milyar kişinin kayıtlı e-posta adresleriyle kullandığı bu servisin G Suite üzerinden de 3 milyon işletmeye hizmet verdiği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER