Manşetler

Google Glass için geliştirilen ilk üçüncü taraf uygulamaları gösterdi

Google, SXSW Interactive etkinliği kapsamında düzenlenen Project Glass geliştirici panelinde önemli bir duyuru yaptı ve Google Glass üzerinde çalışacak çeşitli uygulamaları tanıttı. Şimdiye kadar gördüğümüz Google Glass arayüz fotoğrafları ve videoları bu cihazla Google’da arama yapma, fotoğraf ve video çekme gibi işlevleri gerçekleştirdiğini gösteriyordu. İşin içinde üçüncü taraf uygulamaların girmesi, doğal olarak, bu aksesuar ile çok daha fazlasının yapılacağını gösteriyor.

google-glass-uygulama-120313

Google Glass’ın sahip olduğu ekran çok büyük değil; ayrıca kullanıcının görüşünü çok fazla içerikle dağıtmamak gerekiyor. Bu nedenle Google, Google Now’dakine benzer şekilde oldukça sade bir tasarım çerçevesi çizmiş. Bu kapsamda Glass için uygulama geliştirecekler için dört temel tasarım prensibi belirlemiş: “Glass için tasarlayın”, “bir şeyleri engellemeyin”, “her şeyi zamanında yapın”, “beklenmeyeni engelleyin”. Bu temel prensipler kapsamında ilk olarak The New York Times, Skitch, Evernote, Path gibi üçüncü taraf uygulamaların geliştirildiğini görüyoruz.

Google, Glass üzerinden sunulacak bilgi miktarının belirli bir oranda kontrol edilmesini istiyor, bu nedenle New York Times uygulaması kullanıcıya sadece son dakika haberlerini verecek şekilde ayarlanabiliyor, tıpkı Gmail uygulamasının sadece “önemli” olarak nitelendirilen iletilere ait bildirimleri göstermesi gibi. Bir kez bildirim alan kullanıcı daha sonra gelen elektronik postanın içeriğini gözlük aracılığıyla dinleyebiliyor. Gmail veya Path üzerinden bildirimi alınan bir ileti veya mesajın karşılığı da doğrudan Glass’a dikte ettirilerek verilebiliyor.

Uygulamaların kontrolü kafa hareketleri, sesli komutlar ve dokunmatik girişlerden oluşan bir kombinasyon yardımıyla gerçekleştiriliyor. Örneğin New York Times uygulamasındayken gözleri yukarı dikmek başlıkları, fotoğrafları ve haberin detaylarını gösteriyor. Dokunmatik panele dokununca haber sesli olarak okunmaya başlanıyor. Evernote veya Path gibi uygulamalarda navigasyon işlemleri için sürükleme kullanılıyor.

Google Glass için geliştirilen uygulamalar için belirlenen dört temel prensibin ilk ikisine ait izleri tanıtılan uygulamalarda fazlasıyla görmek mümkün. Ne var ki, üçüncü prensip belki de en önemlisi. Her şeyi zamanında sunmak Google Glass’ın sağlam bir ürün olmasındaki en önemli unsurlardan birini teşkil ediyor. Google’ın bu ürünü geliştirmesindeki temel amaçlardan bir tanesi kullanıcıya istediği veya ihtiyaç duyduğu şeyi doğru yerde ve zamanda vermek. Zaten tüm mobil cihazların amacı bu ve Google’ın Glass için geliştirme yaparken de bu önemli prensibi akıldan çıkarmamalarını istiyor.

“Beklenmeyeni engelleme” prensibiyle neyin anlatılmak istendiğini anlamak ilk bakışta biraz zor olabilir. Bir yandan Google bu prensiple sadece kullanıcıyı en çok ilgilendiren içeriğin sunulmasını amaçlıyor olabilir. Ancak bir yandan da Glass uygulamalarının mümkün olduğu kadar sade bir kullanıcı deneyimi sunmasının gerekliliğini işaret ediyor olabilir. Yazılımcıların bu prensibe her iki açıdan da yaklaşması ve uygulamalarını buna göre geliştirmeleri yerinde bir hareket olacaktır.

Google Glass’a özel uygulama programlama arayüzü “Mirror” adını taşıyacak. Henüz emekleme aşamasında olan bu API yazılımcıların eline ulaşmaya başladığında çok daha fazla Glass uygulamasının çıktığını göreceğiz. Ne var ki, API’nin ne zaman yayınlanacağı hakkında henüz kesin bir bilgi paylaşılmadı.

Aşağıdaki ilgili bağlantıda yer alan galeride Google Glass’a özel ilk üçüncü taraf uygulamaların ekran görüntülerini bulabilirsiniz.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER