İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Galaxy Nexus ve Android 4.0 Ice Cream Sandwich – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

galaxy-nexus-inceleme-00044

Nexus One, Nexus S… Ve sırada Galaxy Nexus. Google’ın mobil işletim sistemi Android’in referans telefonu olma sıfatını taşıyan Nexus serisi her büyük Android sürümüyle birlikte daha da gelişiyor, Android’in yeni sürümünün nelere kadir olduğunu üreticilere ve yazılım geliştiricilere gösteriyor. Google 2010’da olduğu gibi 2011’de de Samsung ile işbirliği yaptı ve geçtiğimiz ekim ayının sonlarına doğru Android 4.0 Ice Cream Sandwich yüklü ilk akıllı telefon olan Galaxy Nexus’u tanıttı.

Nexus S ve Samsung Galaxy S II’nin çizgisinden ilerleyen Galaxy Nexus sadece yazılımcıların değil, son kullanıcıların da ilgisini çekiyor. Yurtdışında satışa sunulan Galaxy Nexus önümüzdeki ay Türkiye’de de piyasaya çıkmış olacak. Google ve Samsung’un ortak ürünü hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler ve Android 4.0 Ice Cream Sandwich’in sunduğu yenilikleri merak edenleri yazının devamında yer alan detaylı Galaxy Nexus incelemesine bekliyoruz.

Video: Galaxy Nexus Donanım İncelemesi

Galeri: Galaxy Nexus İnceleme Fotoğrafları
[nggallery id=817]

Tasarım

Galaxy Nexus 135.5 x 67.9 x 8.9 mm’lik boyutlara ve 135 gr. ağırlığa sahip. Nexus S ile başlayan tasarım çizgisinin Galaxy Nexus ile devam ettiğini söyleyebiliriz. Ancak ekranın büyümesi telefonun boyutlarını da doğal olarak biraz daha büyütmüş. Ekran büyüse de, ekranın etrafını çevreleyen alanın küçültülmesi sayesinde Galaxy Nexus ile Nexus S’in kapladıkları alan arasında çok fazla fark bulunmuyor. Nexus S’teki gibi Galaxy Nexus’ta da hafif kavis verilmiş bir ekran camı bulunuyor. Oleofobik ekran kaplaması sayesinde ekran çizilmelere ve darbelere karşı korunuyor. Cihazın arkasında Samsung Galaxy S II ve Note’daki gibi sağlam plastikten yapılmış, ince ve pütürlü bir arka kapak yer alıyor.

galaxy-nexus-inceleme-00009

Galaxy Nexus, Nexus S’e göre daha büyük ancak ondan daha ince. Böylelikle telefon büyük bir alana sahip olsa da, elde rahatlıkla taşınabiliyor. Malzeme kalitesi açısından Nexus S’in biraz daha iyi olduğunu söylemek gerek. Nexus S’in pürüzsüz plastik kasası daha iyi bir kullanım hissi veriyordu. Galaxy Nexus ile birlikte Samsung Galaxy S II’deki gibi bir kasa tasarımına gidiş söz konusu. Telefonun arkasında yer alan ince, pütürlü plastik kapak bunun göstergesi. Telefonun ön yüzü ve arka kapağı dışında telefonu çevreleyen plastik kasası düşme durumlarında ezilme, çizilmelere elverişli gibi görünüyor. Plastik materyalın tek boyalı yapısı bahsettiğimiz bu ezilme ve çizilmelerin ilk görüşte farkedilmemesini sağlıyor. Ancak çok dikkatli bakınca farkedebilirsiniz. Yine de, bir kılıfla kullanmak iyi olabilir. Ancak genel olarak konuşacak olursak telefon sağlam, düşme durumunda bahsettiğim tehlikenin dışında ekranın zarar görmesi ya da herhangi bir parçanın sürekli oynama yapması söz konusu değil.

Galaxy Nexus’ta 4.65 inç’lik ekran yer alıyor. Daha önceki Android cihazlarında ekranın altında yer alan fiziksel Android tuşları Galaxy Nexus’ta yok, zaten artık çıkacak Android 4.0 telefonlarında da öyle tuşları pek görmeyeceğiz. Android’in navigasyon tuşlarının kullanıcı arayüzüne eklenmesiyle birlikte cihazın önünde herhangi bir fiziksel tuşa artık yer verilmiyor. Bunun yerine ekranın altında RGB renk destekli bir LED lamba var. Telefonda kullanıcıya gelen bildirimlerin varlığı ekranın kapalı olması durumunda bu LED yardımıyla gösteriliyor, BlackBerry kullanıcıları buna alışkındır. LED ışığının RGB özelliği sayesinde farklı bildirimleri farklı renklerle göstermek mümkün. Örneğin cevapsız çağrı bildirimleri farklı, Twitter bildirimleri farklı bir renkle gösteriliyor. Ekranın üstünde çeşitli sensörler ve görüntülü görüşmeler yapmaya yarayan kamera yer alıyor.

galaxy-nexus-inceleme-00013

Galaxy Nexus’un sağ kenarında, çoğu Samsung akıllı telefonundaki gibi güç butonu yer alıyor. Alta doğru indiğinizde üç nokta göreceksiniz, bu üç-pinlik konnektör çeşitli aksesuarların Galaxy Nexus ile kullanılmasını sağlıyor. Cihazın sol kenarına ses kademe tuşu yerleştirilmiş. Tasarımın giderek inceldiği üst kısımda herhangi bir tuş veya giriş-çıkış elemanı yer almıyor. Altta ise microUSB portu, 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve mikrofon yer almakta. microUSB portu hem şarj, hem bilgisayar bağlantısı hem de video çıkış işlevlerini birlikte görüyor.

Galaxy Nexus’un Samsung Galaxy S II ve Note gibi akıllı telefonlarındakine benzer dokulu kapak barındıran arka bölümünde 5 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor. Plastik kapağın üstünde Google ve Samsung logoları dikkat çekiyor. Bu arada arka tarafta, cihazın profilinin kalınlaştığı bölümde hoparlör yer alıyor. Plastik kapağı kaldırdığınızda karşınıza Galaxy Nexus’un 1750 mAh’lik bataryası yer alıyor. Batarya yuvasının üstüne mini SIM kart yuvası konumlandırılmış. Galaxy Nexus’ta microSD kart yuvasının bulunmadığını da belirtelim.

galaxy-nexus-inceleme-00003

Donanım

Android cihazlardaki büyük ekran furyasına Galaxy Nexus da 4.65 inç’lik ekranıyla uyuyor. Diğer Samsung akıllı telefonları gibi Super AMOLED olan bu kapasitif dokunmatik ekran 720 x 1280 piksel çözünürlüğe sahip. Böylelikle iPhone 4S’in Retina ekranındakine yakın bir piksel yoğunluğu sunuyor. Sonuç olarak karşımızda oldukça yüksek kontrastlı, renk doygunluğu yüksek bir ekran duruyor. Yüksek çözünürlüğün farkı Nexus S ve Galaxy S II gibi cihazların daha düşük çözünürlüklü ekranlarıyla karşılaştırıldığında daha iyi anlaşılıyor. Galaxy Nexus’un yüksek çözünürlüklü ekranı ana ekran bileşenleri için daha fazla alan açarken kullanıcı arayüzü ikonlarını daha keskin şekilde gösteriyor. Ayrıca yüksek çözünürlüklü ekran web sitelerinin masaüstü versiyonlarını genel görünümde bile daha iyi, yazılar okunabilecek şekilde gösteriyor.

galaxy-nexus-inceleme-00043

Her ne kadar Samsung Galaxy S II’deki Super AMOLED Plus ekran kadar kaliteli olmasa da, Galaxy Nexus’un PenTile teknoloji ekranının renk doğruluğu geniş açılarda bile hemen hemen aynı kalmayı başarıyor, yüksek bir görünürlük sunuyor. Ekran, güneş ışığı altında bile cihazın rahatlıkla kullanılmasını sağlıyor, ayrıca dokunmatiğinin tepkiselliği de iyi seviyede, parmaklarınızla girdiğiniz komutları hızlı bir şekilde algılayıp karşılık veriyor.

Galaxy Nexus, 1.2 GHz çift çekirdeki TI OMAP 4460 işlemci ve PowerVR SGX540 grafik işlemci birimi barındırıyor. 1 GB RAM taşıyan cihazın 16 ve 32 GB’lık versiyonları bulunuyor. Test merkezimize gelen üründe ise 16 GB’lık dahili bellek yer almakta. İvmeölçer, jiro, yakınlık, pusula ve barometre gibi sensörler sayesinde hem oyun oynarken hem de farklı tür uygulamaları kullanırken cihazdan alınacak verimin daha da artırılması sağlanıyor. Telefonda barometrenin bulunması da ilginç, bu telefona sahip olacak yazılımcılar düşünülerek eklenmiş olmalı.

galaxy-nexus-inceleme-00028

Galaxy Nexus’un kablosuz bağlantı desteklerine baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi (2.4 GHz ve 5 GHz), Wi-Fi Hotspot, DLNA, Bluetooth 3.0, GPS ve NFC’nin yer aldığını görüyoruz. Cihazın MHL destekli microUSB portu sayesinde uygun bir kabloyla cihazın microUSB portu üzerinden video çıkışı almak mümkün. HSDPA 21 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps desteği de yüksek hızlı mobil genişbant internet erişimine sahip olma imkânı tanıyor. Telefon dört bant GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 ve beş bant HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 desteğine sahip. Böylelikle geniş bir coğrafyada rahatlıkla bağlantı kurma imkânı sağlıyor.

Yazılım

Galaxy Nexus, Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile yüklü gelen ilk telefon. Google’ın akıllı telefon ve tablet deneyimini aynı çatı altında buluşturduğu sürüm olan Ice Cream Sandwich’in en büyük yenilikleri akıllı telefonlar tarafından ve bu değişiklikleri ilk kez Galaxy Nexus sayesinde test etme fırsatı buluyoruz. Android 4.0 Ice Cream Sandwich’in yenilikleri konusunda daha önce bir dosya hazırlamıştık. Şimdi elimizdeki Galaxy Nexus sayesinde bu değişiklikleri yerinde gördük.

ice-cream-sandwich-arayuz-00001

Android 4.0 Ice Cream Sandwich’in en büyük yeniliği olarak navigasyon tuşlarının işlevinin işletim sisteminin arayüzüne entegre edilmesi gösterilebilir. Honeycomb tabletlerde ekranın sol altında yer alan geri, ana ekran ve çoklu görev ikonları Ice Cream Sandwich ile birlikte akıllı telefonlara da geldi. Cihaz dik tutulduğunda ekranın altında ortalanmış şekilde duran bu ikonlar cihaz yatayda kullanıldığında sağda veya solda, ikonlar 90 derece döndürülmüş şekilde gösteriliyor. Çoklu görev tuşuna dokunduğunuzda Honeycomb’dan alıştığımız şekilde cihazda açık olan son uygulamaları küçük resimleri alt alta sıralanmış şekilde görebilirsiniz. Menü tuşunun işlevleri ise uygulamalar içinde bu üç ikonun hemen yanında yer alan üst üste üç nokta ile simgelenmiş ikona atanmış. Herhangi bir uygulamadayken bu ikona dokunduğunuzda uygulama içindeki çeşitli seçenekleri görmeniz mümkün. Bu arada bazı uygulamalarda ana navigasyon çubuğunun üstünde, uygulamaya özel kontrollerin yer aldığı ikinci bir çubuk gösteriliyor.

galaxy-nexus-inceleme-00040

Galaxy Nexus’ta beş farklı ana ekran yer alıyor. Ana ekranın en altında telefon, kişi rehberi, uygulama menüsü, mesajlaşma ve internet tarayıcısını açmayı sağlayan kısayol ikonları yer alıyor. Google’ın arama bileşeni de her ana ekran sayfasında görülecek şekilde sabitlenmiş. Ana ekrana bileşen ekleme işleviyse uygulama menüsü içinde tüm uygulamaların yer aldığı Uygulamalar sekmesinin yanına yerleştirilen Widget’lar sekmesine atanmış. Bu sekme içinde kullanabileceğiniz tüm ana ekran bileşenleri görüntüleniyor. Yapmanız gereken istediğiniz bileşenin üzerinde parmağınızı basılı tutmak, bunu yaptığınızda karşınıza ana ekran sayfalarının genel görünümü gelecek. İstediğiniz sayfayı seçin ve o bileşeni ekleyin. Ana ekranda Android Market’e özel, o mağazadaki öne çıkan uygulamaların gösterildiği özel bir bileşen de yer alıyor. Android Market’ten indirdiğiniz uygulamaların kısayolları da yer yettiği kadar bu bileşenin etrafında listeleniyor.

ice-cream-sandwich-arayuz-00006

Ice Cream Sandwich ana ekranda kısayol klasörleri oluşturma işini de çok kolay hâle getirmiş. Uygulama menüsünde yer alan kısayollardan dilediğinizin üstüne basarak onu istediğiniz ana ekran sayfasına taşıyabilir. Aynı klasör altında bulunmasını istediğiniz uygulamalardan herhangi birini diğerinin üstüne getirerek yeni bir klasör oluşturabilirsiniz, tıpkı iOS’te olduğu gibi. Yine iOS’te olduğu şekilde bu özel klasörü yeniden adlandırmanız mümkün. Google’ın tüm uygulamalarının kısayollarının yer aldığı özel bir uygulama klasörü ana ekranda yer alıyor. Ana ekranda, navigasyon kısayollarının hemen üstünde bulunan sabit kısayol alanında da uygulama klasörleri oluşturmak, bu alandaki sabit kısayolları isteğe göre düzenlemek de mümkün.

Video: Android 4.0 Ice Cream Sandwich‘e Bakış

Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile birlikte bildirim tepsisi de birtakım yenilikler görmüş. Yine üstteki bildirim çubuğunu parmağınızla aşağı sürüklediğinizde bildirim tepsisi çıkıyor. Tarih bilgisinin yanında Ayarlar menüsü kısayolu eklenmesi güzel olmuş, uygulama menüsünün kalabalığı içinde Ayarlar ikonunu bulmak için uğraşmak veya ana ekrana Ayarlar kısayolunu eklemek istemeyenler için isabetli bir eklenti. Daha önce Temizle butonuyla gerçekleştirilen bildirimlerin tümünü silme işleviyse sağ üst köşeye yerleştirilen bir çarpı ikonuyla hallediliyor. Bildirimleri sağa veya sola sürükleyerek teker teker silmek de mümkün kılınmış. Mobil operatör bilgisiyse tepsinin en altında, ortalanmış şekilde gösteriliyor. Bildirim tepsisinin kilit ekranında bile aşağı doğru açılabilmesi Ice Cream Sandwich’in dikkat çekici yenilikleri arasında yer alıyor.

Galeri: Android 4.0 Ice Cream Sandwich Ekran Görüntüleri
[nggallery id=819]

Ice Cream Sandwich ile birlikte uygulama menüsüne erişim daha pratik hâle getirilmiş. Ana ekranda, ana ekran ikonunun hemen üzerinde uygulama menüsü ikonu yer alıyor. Uygulama menüsünün yapısının Honeycomb’da sunulan yapıdan esinlendiğini görüyoruz. Gingerbread’deki aşağı doğru kayan yapı yerini sayfalı bir yapıya bırakmış. Parmağınızı sağa veya sola sürüklediğinizde ekranın altında beliren kaydırma çubuğu hangi sayfada olduğunuzu gösteriyor. Parmağınızı kaydırıp farklı sayfalara atladıkça sadece uygulamaları değil bileşenleri de görmekte olduğunuzu farkedeceksiniz. Uygulamalar hakkında bilgi etmek veya kaldırmak da kolaylaştırılmış. Uygulama menüsünde herhangi bir uygulamanın üstünde parmağınızı basılı tuttuğunuzda ekranın üstünde uygulama kaldırma ve uygulama bilgilerini görme şeklinde iki farklı bölme göreceksiniz. Uygulama ikonunu bunlardan herhangi birine sürüklediğinizde uygulamayı kaldırabilir veya onun hakkında detayların yer aldığı sayfayı görebilirsiniz. Bu arada Honeycomb’da uygulama menüsünün köşesinde gördüğümüz Android Market kısayolu Ice Cream Sandwich ile birlikte akıllı telefonlara da geliyor.

ice-cream-sandwich-arayuz-00013

Ice Cream Sandwich ile birlikte Android’in ayarlar menüsü de yenilendi. Çeşitli özellikleri açıp kapatmaya yarayan düğmeler daha büyük ve parmaklarla rahat kullanılabilecek hâle getirilirken, farklı ayarlar Kablosuz ve Ağlar, Cihaz, Kişisel ve Sistem gibi ana başlıklar altında gruplandırılmış. Ice Cream Sandwich ile birlikte telefonunu mobil genişbant şebekesi üzerinde kullananların veri kullanım durumunu daha iyi şekilde görmesini sağlayan bir araç da sunuluyor. Ayarlar bölümünden ulaşılan bu araç sayesinde mobil şebeke erişimini kolaylıkla açıp kapatabilir, kullandığınız mobil şebeke kotasına göre telefondaki internet kullanımına uyarı ve bağlantı durdurma limitleri koyabilirsiniz. Buna ek olarak veri dolaşımını kapatma, arka plan verilerini sınrlama veya kablosuz kullanımını gösterme gibi ayarlar da bu araç üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca hangi uygulamanın ne kadar veri harcadığını görmek mümkün. Bilgiler mobil operatörlerin veri tabanındaki bilgileri tutarlılık göstermeyebilir olsa da, dahili bir çözümün bulunması sevindirici.

ice-cream-sandwich-arayuz-00015

Ice Cream Sandwich güvenlik alanında da inovatif bir yaklaşım sunuyor. Cihazın ekran kilidini açmak için şimdiye kadar halka sürükleme, bir şekil çizme veya rakamları kullanma gibi çözümler görmüştük. Ice Cream Sandwich ile birlikte cihazın ön kamerası yardımıyla yüz kilidi tanımlama ve ekran kilidini kendi yüzünüzü telefona göstererek açmanız mümkün. Eğer yüz tanıma başarılı olmazsa, bu sefer daha önce tanımlayacağınız bir PIN kodu kullanarak ekran kilidini açma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yüz kilidinin çok güvenli bir sistem olmadığı, kullanıcının fotoğrafının gösterilerek kilidin açılabildiğini görmüştük, ancak Ice Cream Sandwich’in dikkat çekici yenilikleri arasında rahatlıkla sayılabilir.

Ice Cream Sandwich ile birlikte Google’ın mobil uygulamaları da dikkat çekici yeniliklerden geçmiş. Uygulamaların kullanıcı arayüzlerinde Ice Cream Sandwich’e uyum sağlayacak güncellemeler yapılmış. Uygulamalarda dokunmatik hareketlerin kullanımı daha da fazlalaştırılmış. Gmail uygulamasında 30 gün geriye dönük şekilde çevrimdışı e-posta araması yapmak mümkün. Kişiler uygulaması da Google hesapları veya telefonun içindeki rehberlerin farklı sekmelerde gösterildiği, sık sık iletişim kurulan kişilerin öne çıkarıldığı yeni bir kullanıcı arayüzü kazanmış. Telefon uygulamasında da sekmeli, dokunmatik hareketlerle gezinilen bir kullanıcı arayüzünün varlığı söz konusu.

ice-cream-sandwich-arayuz-00003

Ice Cream Sandwich’in sanal klavyesi daha önceki sürümlerdeki temel yapısını koruyor. Sesle giriş özelliği daha da geliştirilmiş, Türkçe desteği mevcut ve düzgün bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Bu durum e-posta veya SMS yazma gibi durumlarda fazlasıyla işe yarayacaktır.

Kamera

Google’ın telefonları işlemci ve bunun gibi bileşenler açısından güçlü olsa da, kameraları diğer rakiplere göre daha mütevazi kalıyor. Galaxy Nexus’ta da bu kural değişmiyor. Diğer telefonlarda 8, 12 megapiksel gibi çözünürlük destekleri görürken, Galaxy Nexus 5 megapiksellik bir arka kamerayla yetiniyor. Bu arka kamerada otomatik odaklama ve LED flaş gibi destekler mevcut. Android 4.0 Ice Cream Sandwich’in yenilenmiş kamera arayüzünü barındıran Galaxy Nexus bu sayede kullanıcıların fotoğraf veya video çekme işlemini daha rahat şekilde gerçekleştirmesini sağlıyor.

ice-cream-sandwich-arayuz-00023

Yenilenmiş kamera arayüzünde tüm kontroller cihazın alt kenarına doğru toplanmış. Belki bu şekilde kamera ayarları yapılırken objektifin elle kapatılmasına engel olunmaya çalışılmış. Kocaman bir vizör butonu dikkat çekiyor. Bu butonun altında fotoğraf, video veya panorama modları arasında geçiş yapmayı sağlayan bir anahtar bulunuyor. Vizör tuşunun yanında dokunmatik zum ayarı dikkat çekiyor. Bu ayarın üstünde ön kameraya geçiş düğmesi, altında ise ayarlar kısayolu yer alıyor. Ayarlar kısayoluna dokunduğunuzda zum ayarının üstüne doğru büyüyüyor, burada flaş, beyaz dengesi, pozlama ve sahne modu gibi hızlı ayarlar yer alıyor. Üç nokta üst üste işaretiyle resmedilen menü tuşuna dokunduğunuzda kameranın depo konumu ve çözünürlük ayarları yapılıyor. Video ve panorama çekim modlarında da benzer ayarlar yer alıyor. Kamera uygulamasından galeri uygulamasına geçiş için bir kısayol da bulunuyor.

galaxy-nexus-kamera-00018

Galaxy Nexus ile çekilen fotoğrafların tatmin edici seviyede olduğunu söyleyebiliriz. iPhone 4’ün kamerasıyla yakın bir performans sunduğunu gözlemledik. Yüksek ışık şiddeti altında yapılan çekimler kaliteli, ancak varsayılan pozlamanın normale göre düşük olması nedeniyle fotoğraflarda hafif karartma yapılmış gibi bir hava var. Kameranın renk doğruluğu iyi, ancak renkler normale göre biraz daha sıcak veya soğuk görünüyor. Otomatik odaklama sayesinde yakın çekimde iyi performans elde etmiş mümkün. Ekrana dokunarak odaklama yapabilme imkânı da farklı noktalara odaklayıp daha iyi kareler yakalamayı sağlıyor. Gece çekim performansı fena sayılmaz, gürültü oranı düşük, arkadaki LED flaş da düşük ışıklı ortamlarda yardımcı olacaktır.

Galeri: Galaxy Nexus Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=818]

Galaxy Nexus 1080p video kayıt yeteneğine sahip, bunun yanında 720p ve daha düşük çözünürlüklerde de çekim yapılıyor. 1 dakikalık bir video dosyasının büyüklüğü yaklaşık 70 MB. MP4 formatında yapılan çekimde sıkıştırma yüksek, buna karşılık detaylardaki kayıp fazla değil. Güneş ışığı altında yaptığımız çekimde yukarıda fotoğraflarla ilgili olarak belirttiğimiz durum geçerli olsa da, telefonun çekim kalitesinden memnun kaldığımızı belirtmeliyiz. Çekimin dengeli olduğunu da belirtelim. Çekim esnasında otomatik odaklama yapılıyor, ayrıca uzaktaki noktalara yakınlaştırma da yapılabiliyor.

Video: Galaxy Nexus Kamerasından 1080p Video

Galaxy Nexus’ta fotoğraf ve video düzenleyici araçlar da geliyor. Bunların yardımıyla temel fotoğraf ve video düzenleme işlevlerini bilgisayara ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilir, video klipler hazırlayabilirsiniz. Cihazın arkasında, altta yer alan hoparlörün ses şiddetinin biraz düşük olduğunu, çalan şarkıyı veya diğer sesleri iyi duyabilmek için sesi en yüksek seviyeye ayarlamanız gerektiğini belirtelim.

Mobil İnternet ve Multimedya

Ice Cream Sandwich ile birlikte sunulan mobil internet tarayıcısı kullanıcılara masaüstündekine yakın bir internet deneyimi sunuyor. Varsayılan sayfa versiyonları olarak mobil siteler tercih edilse de, ayarlar bölümü üzerinden ilk önce masaüstü versiyonları yüklemek de mümkün. Sayfalar hızlı açılıyor, ancak içinde yoğun JavaScript kodu bulunduran sayfaların yüklenmesi sırasında biraz vakit geçmesi gerekiyor, bu alanda bir yavaşlık var. Adres çubuğunun yanına sekme kısayolu eklenirken sayfa yüklenmesini durdurma, sayfayı yenileme gibi işlevler ise menünün içine gizlenmiş. Adobe Flash desteği sayesinde Flash tabanlı animasyonlar ve videolar da düzgün şekilde görüntüleniyor.

galaxy-nexus-inceleme-00039

Galaxy Nexus’un video ve müzik açısından tatmin edici bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Video tarafından MP4, H.264, H.263 destekleri yer alıyor. Cihazda bulunan dahili video oynatıcısının 720p kalitesindeki MKV dosyaları da oynatabildiğini söyleyebiliriz. Ancak kodlayıcı farklılığından dolayı her türlü DivX, XviD veya MKV dosyasını oynatamayabilirsiniz. Ne var ki, bu durum bizim elimizdeki test ürününün piyasaya çıkacak final sürüm olmamasından da kaynaklanıyor olabilir. Yani, mart ayında Türkiye’de piyasaya çıkacak Galaxy Nexus’u satın alanlar her türlü video oynatma işlevini doğal yoldan, herhangi bir ek uygulamaya ihtiyaç duymadan halledebilir. Kendi çözümünü isteyenler de Android Market’in yolunu tutabilir.

Müzik uygulamasının arayüzü de yeniden elden geçirilmiş, Türkiye’de aktif olmayan Google Müzik servisiyle entegre hâle getirilmiş. Kullanıcılara çevrimiçi müzik dinlemenin yanı sıra çevrimdışı müzik yükleme imkânı da sunuyor. Cihazın dahili hafızasında bulunan şarkılarla Google Müzik üzerindeki şarkılar bir arada gösteriliyor. Son çalan şarkılar, sanatçılar, albümler, şarkılar, şarkı listeleri, türler gibi farklı bölümler üstte başlıklarının yer aldığı sekmeler hâlinde gösteriliyor. Sekmeler arasında parmaklarla geçiş yapmak mümkün kılınmış. Çalan şarkı bilgisi ise menülerde gezinirken ekranın altında görüntüleniyor.

ice-cream-sandwich-arayuz-00019

Galaxy Nexus’ta DLNA desteği sayesinde aynı ağ içindeki diğer cihazlara içerik aktarımı yapmak mümkün. Cihaz üzerinden kabloyla görüntü aktarımı için MHL destekli microUSB portu kullanılıyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

2012’nin modası dört çekirdekli akıllı telefonlar olabilir, ancak Google, geçen yıl Nexus S’te olduğu gibi trendi biraz daha geriden izliyor. Bu nedenle Galaxy Nexus’ta çift çekirdekli, 1.2 GHz hızında çalışan TI OMAP 4460 işlemciye yer verilmiş. Buna PowerVR SGX540 grafik işlemci ve 1 GB RAM eşlik ediyor. Bu donanım kümesi ve ona göre optimize edilmiş yazılım sayesinde Galaxy Nexus her açıdan iyi bir performans sunuyor. Cihazın kullanımı sırasında ciddi bir takılma, kilitlenme, yeniden başlama yaşamadığımızı belirtelim. SmartBench 2012 üzerinde yaptığımız test de Galaxy Nexus’un Samsung’un 2011’de çıkardığı Galaxy S II ve Galaxy R gibi akıllı telefonlarla yakın performans puanları elde ettiğini gösterdi.

galaxy-nexus-inceleme-00010

Samsung ve Google ikilisi Galaxy Nexus’a 1750 mAh’lik bir batarya eklemiş. Katalog değerlerine baktığımızda bu telefon 2G’de 290 saat, 3G’de 270 saat bekleme süresine, 2G’de 17 saat 40 dakika, 3G’de ise 8 saat 20 dakika konuşma süresi sunuyor. Pratikte baktığımızda Galaxy Nexus’un tek bir şarj ile, 3G ve Wi-Fi’nin, arkaplanda veri eş zamanlamanın açık olduğu durumda iki güne yakın bir çalışma süresi sunduğunu söyleyebiliriz, ki bu iyi bir değer. Cihazın ana ekranında yer alan özel bir bileşen sayesinde cihazın Wi-Fi gibi kablosuz bağlantı işlevlerini kapatıp açmak, ekran parlaklığını ayarlamak da pili idareli bir şekilde kullanmayı sağlıyor.

Galaxy Nexus ile yapılan telefon görüşmelerinde ses kalitesi de iyi seviyede. Samsung’un diğer cihazlarındakine yakın bir seviye yakaladığımızı belirtelin. Aktif gürültü bastırma özelliği sayesinde dış ortamın gürültüleri de azaltılıyor. Önde kamera yer almasına rağmen 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşme yapmak şu an için mümkün görünmüyor. Ön kamera Google Talk, Google Hangouts veya Skype gibi servislerde işe yarayacak gibi görünüyor.

Sonuç

2012 yılı içinde göreceğimiz Android 4.0 Ice Cream Sandwich tabanlı telefonlar için bir kılavuz vazifesi gören Galaxy Nexus’un tasarım açısından Samsung çizgisinde devam ettiğini belirtebilir, ki bu da normal. 4.65 inç’lik büyük ekrana rağmen cihazın tasarımı onun rahat bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü ekran da iyi bir seyir ve kullanım zevki sunuyor. Donanım bileşenlerinin yeterliliği ve pil kullanım süresi Galaxy Nexus’u tercih edilebilir bir seçenek yapıyor.

galaxy-nexus-inceleme-00032

Herşeyden önemlisi, Galaxy Nexus bir Google telefonu ve Ice Cream Sandwich ile yüklü gelen ilk telefon olma özelliği taşıyor. Ayrıca bundan sonra en az 18-24 ay boyunca Google’ın Android güncellemelerini ilk alan cihazlardan biri olacak. Bu da 2012’nin sonlarında beklenen Jelly Bean sürümünün Galaxy Nexus’u satın alan kullanıcılar tarafından daha çabuk şekilde kullanılmaya başlanacağının anlamına geliyor. Bunun yanı sıra Ice Cream Sandwich’e yapılacak ara güncellemeler de ilk olarak bu cihaz sahiplerine ulaştırılacaktır. Bu avantaj bile Android fanlarının Galaxy Nexus’u tercih etmesi için önemli bir neden sayılır.

Geçen yıl piyasaya çıkan Nexus S’ten çeşitli izleri Galaxy S II’de görmüştük. Bakalım, Galaxy Nexus bu yılın ilk yarısından çıkması beklenen, ancak Mobil Dünya Kongresi’nde görmeyeceğimizin kesinleştiği Galaxy S III’e ne kadar oranda etki edecek?

İLGİLİ HABERLER