İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy M20 İncelemesi

galaxy m20 inceleme

Samsung Galaxy M20
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Galaxy M20, Samsung’un özellikle Xiaomi, Honor gibi markaların nispeten düşük fiyatlı, fiyatta hafif ancak performansta ağır telefonlarına karşı rekabet etmek amacıyla çıkardığı akıllı telefonlardan bir tanesi. Samsung’un geçmişte Galaxy On serisi altında sunduğu bu tarz telefonlar, şimdi Galaxy M serisiyle birlikte yepyeni bir seri altında sunuluyor, mesaj da daha açık veriliyor. “M” harfinin “millennial”, yani 2000 ve sonrasında doğmuş olan gençleri temsil ettiği söyleniyor. Yani Galaxy M20, ilk etapta gençleri ve öğrencileri hedefleyen bir Android telefon. 1799 TL’den başlayan ve günümüzün akıllı telefon fiyat yelpazesi içinde başlangıç seviyesinde nitelendirilebilecek fiyatı da bunu gösteriyor. Samsung Galaxy M20 inceleme yazısında, Güney Koreli şirketin bu giriş segment Android telefonunun artılarını ve eksilerini mercek altına alıyoruz.

Galaxy M20 inceleme: Tasarım

Galaxy M20 görünüş ve verdiği his itibarıyla diğer Samsung telefonlarından çok farklı sayılmaz. Kavisli hatları ve yuvarlatılmış köşeleriyle Galaxy serisinin diğer üyelerine benziyor. Ancak malzeme seçimi bakımından Samsung’un, maliyeti düşürmek amacıyla cam ve metal yerine polikarbona yöneldiğini görüyoruz. Yine de, daha üst sınıf Samsung telefonlarında rastladığımız sağlamlık ve rahat tutuşun M20’de de olduğunu görmek memnuniyet verici. 6.3 inç ekranına rağmen, yüzde 80’in üstündeki ekran-gövde oranı sayesinde M20’yi tek elle rahatlıkla tutup kullanmak mümkün oluyor. 186 gr. ağırlığıyla da uzun süreli kullanımdan sonra bile yorgunluk vermiyor. Cepte de sorunsuz biçimde taşınabiliyor.

galaxy m20 inceleme

Ön yüzün büyük bir bölümünü kaplayan ekran, üst kısımda, 8 megapiksel selfie kamerasının bulunduğu bölümde bir çentik oluşturuyor. V şekilli bu çentikten dolayı Samsung bu ekranı “Infinity-V” olarak adlandırıyor. Ekranın köşeleri de gövdeye uyum gösterecek biçimde kavisli biçimde tasarlanmış. Bu durum Galaxy M20’ye biraz daha değerli telefon hissi kazandırıyor. Kenarlar da arkaya doğru kavis yaparak bu bölümle bütünleşik bir yapı oluşturuyor. Yüzey sürtünmesi iyi, bu da telefonun elden kayıp gitmesini önlüyor. Parmak izi ve kir tutma konusunda da iyi bir performans sergilediğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Galaxy M20’nin alt kısmında USB-C portunu görmek memnun edici. 2000 TL altına satılan telefonların hâlâ büyük çoğunluğunda bu portu görmüyoruz. M20 sahipleri bu portun sunduğu avantajları ve rahatlığı tadacaktır. 3.5 mm kulaklık jakı da istediğiniz kulaklığı kullanmanıza izin verecektir. Kutudan çıkan kulaklık fazla gösterişli bir kulaklık değil, sıradan görünüyor. Ses kalitesi bakımından da ortalamalarda. Çoğu durumda ihtiyacınızı görür, ancak biraz daha kaliteli ses deneyimi istiyorsanız, başka bir kulaklık kullanmanızı tavsiye ederiz.

Alt kenar hakkında konuşmaya devam edelim. Burada hoparlör de mevcut. Hoparlör akıllı telefon ortalamalarında bir ses çıkış şiddetine sahip. Sesin dolgunluğu ve doyuruculuğunun bizi şaşırttığını söylesek yanlış olmaz. Galaxy M20’nin fiyatına göre bu deneyim epey iyi görünüyor. YouTube videolarını izlerken harici bir hoparlöre ihtiyaç duymazsınız. Ancak arkadaşlarınızla birlikte müzik dinlemek isterseniz, harici bir Bluetooth hoparlörü tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Galaxy M20’de biri altta, biri de üstte olmak üzere iki tane mikrofon mevcut. Bu da telefon görüşmeleri sırasında ortamın sesinin bastırılmasını, sizin sesinizin karşı tarafa daha anlaşılır şekilde gitmesini sağlıyor. Ses tuşları ve güç butonu sağ kenara yerleştirilmiş. Bu tuşlara telefonu doğal şekilde tuttuğunuzda rahatlıkla erişebiliyorsunuz, derinlikleri de iyi, rahat biçimde kullanılıyor. nanoSIM ve microSD kart tepsisi ise sol kenarda. Hindistan’da bu telefonun çift SIM kartlı versiyonu da satılıyor, ancak ülkemizde ikinci SIM kartı yuvası iptal edilmiş.

galaxy m20

Arka tarafta, 13 ve 5 megapiksel çözünürlüklü iki kamera sol üst köşeye yerleştirilmiş. Bunların hemen altında da LED flaş var. Parmak izi okuyucusu ise elips biçiminde ve işaret parmağının rahatlıkla temas edeceği noktada. Kenarlığı ince olduğu için belki el yordamıyla bulup kullanmanız ilk etapta biraz zor olabilir. Tepkiselliği ise iyi, ekran kilidini hızlıca geçmeyi sağlıyor. Bu arada yüz tanıma da alternatif kimlik doğrulama yöntemi olarak Galaxy M20’de mevcut. Ancak bunun güvenlik seviyesinin daha düşük olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Galaxy M20 inceleme: Donanım, Performans ve Pil

Samsung Galaxy M20’nin 6.3 inç ekranı 1080 x 2340 piksel çözünürlüğe sahip. Full HD+ çözünürlüklü ekran, 19.5:9 görüntü oranına sahip. 409 ppi piksel yoğunluğu gayet yeterli, yazılar ve grafikler yeteri kadar keskin ve net görünüyor. Ekranın parlaklık seviyesi çok yüksek sayılmaz. Yine de, parlak güneş ışığı altında yeterli bir kullanım sağlıyor. PLS TFT teknolojisi IPS ile karşılaştırıldığında genellikle biraz geride kalır. Ne var ki, Galaxy M20’de bu seçimin çok büyük bir sıkıntı yaratmadığını görüyoruz. Geniş görüş açıları sayesinde ekranı her açıdan rahat biçimde kullanmak mümkün oluyor.

galaxy m20 inceleme

Galaxy M20’nin ekranına videoları tam olarak oturttuğunuzda, küçük alanlı çentiğin fazla bir sıkıntı yaratmadığını söyleyebiliriz. Netflix gibi uygulamalar ise çentiği sınır olarak kabul ederek içerik boyutunu buna göre ölçekliyor. Aynı zamanda çentiğin tarafındaki sınırları da diğer kenarda olduğu gibi köşeleri kavisli biçimde sunuyor. Ne var ki, Netflix uygulamasında çentiğin bulunduğu kenarda küçük bir çizgi göz tırmalamaya devam ediyor. Umarız bu durum da kısa sürede bir güncellemeyle giderilir. Bunu da küçük, ancak dikkate değer bir detay olarak belirtmekte fayda var.

Donanım tarafında Samsung’un kendi geliştirdiği Exynos 7904 Octa işlemciye yer verdiğini görüyoruz. Bu işlemci 1.8 GHz’lik iki adet Cortex-A73 ve 6 adet 1.6 GHz Cortex-A53 CPU çekirdeği barındırıyor. Mali-G71 MP2 GPU da bu paket içinde yer alıyor. Türkiye’de 1799 TL’lik fiyat etiketiyle satılan versiyonda 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza var. Bize gelen M20 de bu konfigürasyonda bir örnek oldu.

Galaxy M20 günlük işleri rahat biçimde yerine getiriyor. Samsung Experience kullanıcı arayüzünde gezinti akıcı, uygulamalar ve oyunlar fazla bekletmeden açılıyor. Galaxy A9’da yer alan Snapdragon 660 işlemcinin, telefon ilk çıktığında şaşırtıcı biçimde nasıl düşük performans ve akıcılık sunduğunu hatırlıyoruz. Samsung daha sonra çıkardığı güncellemeyle durumu düzeltmişti. Galaxy M20’de ise böyle bir durum söz konusu değil. Kısacası; Samsung Galaxy M20’nin gençlerin birçok ihtiyacını yerine getireceğini söyleyebiliriz. PUBG ve benzeri oyunları aksiyon oyunlarını da orta seviye grafik ayarlarıyla akıcı biçimde oynamaya izin verecektir.

Galaxy M20, gerçekleştirdiğimiz AnTuTu benchmark testinde 108029 puan aldı. Snapdragon 660 işlemcili Galaxy A9’un 140 bin seviyesinde bir puan aldığını düşünecek olursak, Galaxy M20’nin performans açısından fiyatının üstünde bir grafik sergilediğini söyleyebiliriz. Isınma konusunda da Galaxy M20 genel olarak düzgün bir performans sergiliyor. Deneyimlediğimiz süre boyunca rahatsız edici bir ısınma gözlemlemedik. Ancak bazı istisnalar oldu. Örneğin PUBG’yi oynarken bir süre sonra cihaz hissedilir derecede ısındı. AnTuTu’daki stres testinde işlemcinin olduğu bölgenin normale göre biraz daha fazla ısındığını gördük. Normal benchmark testindeki telefon sıcaklığı bile çok yüksek seviyede değildi. Bu istisnalara rağmen, Galaxy M20 sahipleri telefonun aşırı biçimde ısındığı şeklinde bir şikayette bulunmayacaktır.

Pil, Galaxy M20’nin güçlü olduğu yanlardan bir tanesi. Samsung çok da büyük olmayan bir hacme 5000 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pili sığdırmayı başarmış. Telefonu yüzde 80 doluluk ile prizden çektiğimiz cumartesi sabahından sonra, pazar gecesine kadar şarj etmeden, üstelik epey fotoğraf çekerek ve internette gezinerek tamamladık. İçinde oyun oynama ve video izleme gibi işlerin de bulunduğu bir kullanım senaryosunda Galaxy M20 bir günü rahat biçimde çıkaracak, ertesi günün de önemli bir bölümünü tek şarjla geçirmenizi sağlayacaktır. Kutudan çıkan hızlı şarj özellikli adaptörle bir saatte yüzde 50 doluluğa ulaşmak mümkün oluyor. Tam doluluk ise iki saati biraz aşkın zamanda gerçekleşiyor.

Galaxy M20 inceleme: Yazılım

Galaxy M20 ile aynı fiyat aralığındaki bazı telefonlarda Android 9 Pie’ın yüklü olarak sunulduğunu görüyoruz. Buna rağmen Samsung, Galaxy M20 gibi 2019 model bir telefonu 2017’nin sonlarına doğru çıkmış Android 8 Oreo ile sunmayı tercih ediyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, telefon Android 8.1 Oreo ile yüklü geliyor. Üstünde de Samsung Experience kullanıcı arayüzü mevcut durumda. Her ne kadar en güncel Android sürümü olmasa da, Galaxy M20 sahiplerinin bu telefondan iyi bir kullanım deneyimi elde edebileceklerini söyleyebiliriz. Tabii ki, Samsung’un en son kullanıcı arayüzü One UI daha kullanışlı ve çekici, ancak Samsung Experience da yabana atılacak bir arayüz değil.

Daha önce deneyimlediğimiz Samsung telefonlarından alıştığımız tasarım, uygulama ikonları, hızlı ayarlar bizi bekliyor. Bixby bu telefonda yok, bu durum bazıları için iyi bir haber sayılabilir. Bixby Home panelini de ana ekranda görmüyoruz. Samsung’un M serisini işaret eden bazı duvar kağıtlarını eklediği dikkat çekiyor. Yüklü gelen uygulamalar konusunda da daha sade davranılmış. Türkiye’de satılan bazı Samsung telefonlarında gördüğümüz Samsung markalı uygulamalar bu telefonda daha az. Microsoft klasöründe ise Word, Excel, PowerPoint uygulamaları yerine Office Online uygulaması var. Skype ve OneDrive uygulamaları yine varlığını koruyor. Tabii ki, Google’ın Haritalar, YouTube, Gmail gibi her Android telefonunda görmeye alıştığımız uygulamalarını Galaxy M20’de de görüyoruz.

Galaxy M20 inceleme: Kamera

Kamera deneyimi açısından Galaxy M20’nin temel seviyede olduğunu en baştan söyleyelim. Arkada yer alan 13 megapiksel kamera f/1.9 ve f/2.8 dinamik diyafram açıklık değerine sahip. 5 megapiksel çözünürlüklü diğer kamera ise f/2.2 diyafram ve ultra geniş açılı lense sahip. Bu ikinci kamera sabit odağa sahip. Önde ise 8 megapiksel çözünürlük ve f/2.0 diyafram açıklıklı bir selfie kamerası yer alıyor.

Aslına bakarsanız, Galaxy M20’nin dinamik diyafram açıklıklı ana kamerası ortamdaki ışık koşulları yeterli olduğunda gayet düzgün fotoğraflar üretebiliyor. Güneşli bir günde gerçekleştirdiğimiz çekimler parlaklık açısından bir hayli iyi durumdaydı. Öte yandan aydınlatılmış iç mekanlarda yapılan çekimler de memnun edici seviyede görünüyor. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde ise sonuç biraz karışık. Bazı karelerde gürültü etkisi hatırı sayılır derecede fazla iken, bazıları ise gayet temiz görünüyor. Öte yandan kapalı havada gerçekleştirdiğimiz dış ortam çekimlerinde de parlaklık arzu ettiğimiz seviyenin altında kalıyor, fotoğraflar karanlık görünüyor.

Tüm fotoğraflardaki ortak nokta detaylardaki yoksunluk. Her ortamda çektiğimiz fotoğrafa yakınlaştırdığımızda, detayların büyük oranda kaybolduğunu görüyoruz. Öte yandan düşük ışıkta yapılan çekimlerde bu detay yoksunluğu biraz daha fazla ortaya çıkıyor, görüntülerin pürüzsüzleştirilmiş gibi görünmesine neden oluyor.

Sonuç olarak, Galaxy M20 ile genellikle aydınlık ortamlarda çektiğiniz fotoğraflar iyi sonuç verecektir. Gece manzara çekimi ve bunun gibi işlerde de, telefonu sabit tutmayı becerdiğiniz derecede iyi kareler yakalayabilirsiniz. Bu çektiğiniz fotoğraflar Instagram’da yüksek beğeni toplayacak seviyede olabilir, ancak fotoğraf kağıdına basma ve benzeri durumlar için çok elverişli görünmüyor.

5 megapiksel çözünürlüklü geniş açılı kamera, aynı kareye daha fazla kişi veya manzara öğesi sığdırmak isterseniz, kullanabileceğiniz bir yardımcı. Ancak balık gözü etkisini biraz fazla veriyor, nesneler kavisli bir hâl alabiliyor. Önde yer alan 8 megapiksel kameranın da detaylar açısından arka kameradan biraz daha iyi olduğunu gözlemledik. Bu kamera da tatmin edici seviyede görünüyor, başta aydınlık ortamlar olmak üzere, birçok yerde işinizi görecektir.

Kamera uygulaması Samsung’un Experience kullanıcı arayüzlü telefonlarından alıştığımız bir tasarıma sahip. Ekranın bir tarafında her an elinizin altında olmasını isteyeceğiniz flaş, kamera değiştirici ve benzeri ayarlar toplanmış. Diğer tarafta da otomatik, video, vb. çekim modları var. Arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekmeyi sağlayan Canlı Odak modu da var. Ancak çekilen fotoğraflara yazılımın elinin değdiği çok belli oluyor, nesne sınırlarını ayırma konusunda M20 pek başarılı olamıyor.

Video tarafında ise Galaxy M20’nin 1080p Full HD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Videoda el hareketinin ve titremelerinin etkisi açık biçimde görülüyor. Ses kaydı ise iyi seviyede. Belki özel günlerde birincil çekim aracınız olmayabilir, ancak günlük hayatta karşınıza çıkabilecek sahneleri veya olayları hızlı biçimde kayıt altına almak isterseniz, Galaxy M20’nin video kayıt yeteneği iş görecektir.

Galaxy M20 inceleme: Sonuç

En başta da belirttiğimiz gibi, Samsung Galaxy M20’nin rekabette hedeflediği telefonlar Xiaomi, Honor ve benzeri markaların ürünleri. 1799 TL’lik fiyat karşılığında Samsung’un kağıt üstünde tatmin edici nitelikler sunduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Full HD+ çözünürlüklü ekran ve 5000 mAh kapasiteli pil çok cezbedici görünüyor. Bunların pratikteki performansı da beklentileri boşa çıkarmıyor. USB-C portuna sahip olması da Galaxy M20’nin memnun eden noktalarından bir tanesi oluyor. Exynos işlemcinin performansı günlük işleri rahat şekilde yerine getirmeye yardımcı olurken, her ne kadar Oreo ile yüklü gelse de, kullanıcı arayüzü de işi görüyor. En azından düzgün bir Android telefon deneyimini sunuyor. Kameralardan ise fazlasını beklememek gerekiyor. Sosyal medyada paylaşılabilecek, beğeni toplayacak fotoğraflar çekmek mümkün, ancak özel günleri kayıt altına almak için kullanılabilecek bir kamera telefonu sayılmaz.

3 GB RAM ve 32 GB dahili hafızalı Galaxy M20, 1799 TL’lik fiyat etiketine sahip. Samsung markalı bir Android telefonu için günümüz şartlarında bu fiyatın uygun olduğunu söyleyebiliriz. Galaxy M20 için bu parayı verenler aldıkları performans ve deneyimle karşılığını büyük oranda bulmuş olacaktır. Ancak son kararı Galaxy M20’den yana vermeden önce aynı fiyat segmentindeki diğer ürünleri de gözden geçirmek faydalı olacaktır.

Samsung Galaxy M20
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER