Teknoloji

FBI’ın Apple’dan talebi kamu güvenliğini tehdit ediyor

fbi apple

FBI’ın Apple’dan San Bernardino saldırısı zanlısına ait telefonun kırılmasını istemesinden rahatsız olan sadece Apple değil. Güvenlik uzmanları da söz konusu talebin yol açabileceği tehlikelere dikkat çekenler arasına katıldı. Apple ve FBI arasındaki davaya bakacak mahkemeye resmi bir dilekçe gönderen bir grup güvenlik uzmanı, geliştirilmesi istenen yazılımın tüm dünyadaki iPhone kullanıcıları için kilit ekranı güvenliğini zayıflatacağını ve kötü sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dilekçenin altında iOS uzmanı Jonathan Zdziarski, kriptolog Bruce Schneier ve Charlie Miller gibi güvenlik uzmanlarının imzaları bulunuyor.

Dilekçede FBI’ın önerdiği “GovtOS” olarak nitelenen işletim sisteminin yanlış ellere düşmesi durumunda, yaşanabilecek sorunlara dikkat çekildi. Uzmanlar kodun yanlış ellerde tersine mühendislik yöntemleri sayesinde saldırganlara Apple’ın güvenliğini aşmak için bir araca dönüşebileceğinin altını da özellikle çizdi. Dilekçenin sonunda ise Apple’ın yasal mercilere yardımcı olmak amacıyla iPhone’un güvenliğini baypas edecek bir araç geliştirmesi durumunda, ortaya kamu güvenliğini tehdit edecek sonuçların çıkabileceği ifade edildi.

Dilekçenin imzacıları, iPhone’daki güçlü güvenlik önlemlerinin saldırıları gerçekleşmeden önce engelleme konusunda etkili olduğuna dikkat çekti. FBI ile Apple arasındaki mahkemenin ilk duruşması 22 Martta gerçekleştirilecek.

Güvenlik uzmanları dışında aralarında Google ve Microsoft’un da bulunduğu pek çok teknoloji şirketi de mahkemeye sundukları dilekçelerle Apple’a olan desteklerini ortaya koydu. Mahkemeden çıkacak sonucun sadece ABD’yi değil, tüm dünyayı etkileyeceğini söylemek pek yanlış bir önerme olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER