Teknoloji

Teknoloji devleri Apple’a desteklerini hukuki olarak da gösterdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google ve microsoft

Apple ile FBI ve ABD Adalet Bakanlığı arasında iPhone’ların güvenliği ve gizliliği sebebiyle başlayan mücadelede taraflar kozlarını mahkeme karşısında paylaşmaya hazırlanıyor. Teknoloji sektörünün diğer önemli oyuncuları da, duruşma aşamasına geçilmeden önce Apple’a olan desteklerini resmi olarak da gösterdi.

Facebook, Amazon Google ve Microsoft gibi sektör devlerinin de aralarında bulunduğu toplam 14 teknoloji şirketi tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, üzerinde daha fazla düşünülmüş meşru bir aksiyon yerine mahkeme kararıyla şirketleri bir şeyler yapmaya zorlamanın ciddi zararlara yol açabileceği dile getirildi. Dilekçede imzacı şirketlerin kamuoyuna karşı şeffaf olma hususuna büyük önem gösterdikleri ve kullanıcı verilerinin açığa çıkmasının da hassasiyetle yaklaşılan konular arasında olduğunun altı çizildi.

Twitter, Reddit, Github, Ebay, Cloudfare ve 12 şirket tarafından mahkemeye sunulan başka bir dilekçede ise çevrim içi servislerde gizlilik ve şeffaflığın önemi vurgulandı. Dilekçede “Devlet şirketleri kendi güvenlik önlemlerini kırmaya zorladığı takdirde, kullanıcılar verilerinin güvenliği konusunda şüphe içine düşecektir.” cümlesine yer verildi.

Bir grup güvenlik uzmanı tarafından mahkemeye iletilen dilekçede, FBI’ın talep ettiği yazılımın geliştirilmesinin oluşturabileceği çeşitli risklere dikkat çekilirken; Intel’in de aralarında bulunduğu pek çok şirketin ve organizasyonun imzasını taşıyan ve süreçte Apple’dan yana destek belirten dilekçe de mahkemeye sunuldu.

Ancak mahkemeye iletilen taleplerin tamamının Apple’dan yana olmadığını belirtmek gerekiyor. Özellikle kolluk kuvvetleri mensupları tarafından oluşturulan meslek birlikleri, bilgi toplama yöntemlerinin önemine dikkat çeken dilekçeleri mahkemeye sundular. Mobil operatör AT&T ise dilekçesinde sorunun çözümü için ABD Kongresi’ni işaret etti.

İLGİLİ HABERLER