Manşetler

Facebook’tan Yahoo’ya on patenti kapsayan karşı dava

Yahoo’nun geçen ay Facebook’a açmış olduğu patent davasına Facebook da patent davasıyla karşılık verdi. Fitili ateşleyen Yahoo Facebook’un sayfa içinde reklam, çevirimiçi korsanlık ve ağ üyeleri arasında etkileşim gibi konularla ilgili on kadar patenti ihlâl ettiği iddiasıyla dava açmıştı.

Yahoo’nun patent hamlesinden günler sonra Facebook’un IBM’den 750 kadar patenti satın almıştı. Bunun, şirketin zayıf olan patent portföyünü güçlendirmek için yaptığı açıktı. Ne var ki, Facebook’un Yahoo’ya açtığı patent davasının dayanaklarını IBM’den satın alınan patentler oluşturmuyor. Facebook’un dava konusu patentleriyle ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

7827208 numaralı ABD patenti: Bu patentin geçmişi 2008’e dayanıyor, onaylanması ise 2010’da gerçekleşmiş. Patent, kullanıcıların hareketlerine ve diğer kullanıcıların ortak hareketlerine dayanan bir sosyal ağ üzerinde kişiselleştirilmiş hikayelerin oluşturulma yöntemlerini kapsıyor. Facebook, Fotoğraf Yayını ve Flickr’daki Son Hareketler ve Grup Hareketleri gibi bileşenlerin bu patenti ihlâl ettiğini iddia ediyor.

7945653 numaralı ABD patenti: Bu patentte Mark Zuckerberg’in adı mucitler listesinin başında yer alıyor. 2008’de başvurusu yapılan ve 2011’de onay alan bu patent başka bir kullanıcı tarafından yayınlanan dijital medya içeriğinde etiketlenen bir kullanıcının bunu kaldırmasına izin veren yöntemi belirliyor. Facebook’un iddiası, Flickr’da yer alan Fotoğraflardaki Kişiler özelliğinin bu patenti ihlâl ettiği yönünde.

6288717 numaralı ABD patenti: Geçmişi 1999 yılına dayanan ve 2001’de onaylanan bu patent Facebook’a sadece üç gün önce tahsis edilmiş. Bu patent kullanıcının tanımlanmış ilgi alanlarına göre sayfasında seçilmiş, sıralanmış ve yayınlanmış ilgi alanlarını sağlama yöntemini tanımlıyor. Facebook, Yahoo’nun ana sayfasının bu patenti ihlâl ettiğini iddia ediyor.

6216133 numaralı ABD patenti: Geçmişi 1995’e kadar giden bu patentin onaylanması 2001’de gerçekleşti. Philips Corp. tarafından başvurusu yapılmış bu patentin Facebook’a geçişiyse Aralık 2011’de gerçekleşmiş. Bu patent kullanıcının geçmişteki etkileşim düzenine göre verilerin getirilmesi yöntemini kapsıyor. Facebook’un iddiasına göre My Yahoo, Yahoo Finans, Yahoo Spor, Yahoo Seyahat, Flickr ve diğer Yahoo servisleri bu patenti ihlâl ediyor.

6411949 numaralı ABD patenti: 1999’da başvurusu yapılan ve 2002’de onaylanan bu patent de Philips tarafından alınmış ve geçen aralıkta Facebook’a tahsis edilmiş. Patent, bir kullanıcıya onun profili ve tercihlerine göre medya seçilmesi ve sağlanması yoluyla içeriğin artırılmasına yönelik sistemi tanımlıyor. 133 kuyruk numaralı patent gibi, Facebook bu patentin çeşitli Yahoo servisleri tarafından ihlâl edildiğini iddia ediyor.

6236978 numaralı ABD patenti: 1997 yılında başvurusu yapılan ve 2001’de verilen bu patent cinsiyet, yaş, konum gibi statik ve gerçek bilgilere, ayrıca ödeme seçenekleri gibi kullanıcı tarafından gerçekleştirilen işlemlere dayalı dinamik bilgilere dayanarak kulanıcı profilinin oluşturulmasını tanımlıyor. Facebook, bu patentin Flickr, Yahoo Finans, Yahoo Spor ve diğer servisleri tarafından çiğnendiğini iddia ediyor.

7603331 numaralı ABD patenti: 1997 yılında başvurusu yapılan ve 2009 yılında verilen bu patent kullanıcının geçmişe dönük verilerine dayanarak dinamik tavsiyelerin kullanıcıya sağlanması yöntemini tanımlıyor. Flickr ve Yahoo’nun yukarıda adı sıklıkla tekrarlanan diğer servislerinin patenti çiğneyenler arasında yer aldığı Facebook tarafından iddia ediliyor.

8103611 numaralı ABD patenti: 1995 yılında başvurusu yapılan ve 2012 yılında verilen bu patent boyutlarının Kartezyen çarpımı kullanılarak oluşturulmuş çok boyutlu verilere dayanan tavsiyenin kullanıcıya sağlanmasını tanımlıyor. Biraz karmaşık gibi görünen bu patentin de çeşitli Yahoo servisleri tarafından ihlâl edildiği belirtiliyor.

8005896 numaralı ABD patenti: Geçmişi 1998 yılına dayanan ve 2011’de verilen bu patent geçtiğimiz şubatta Facebook’a tahsis edilmişti. Patent, kullanıcılara içerik isteği ve değişimi yapmaya izin veren özel ağ prosedürlerini kapsıyor. Facebook, bu patentin Flickr tarafından ihlâl edildiğini iddia ediyor.

8150913 numaralı ABD patenti: 1998’de başvurusu yapılan ve 2012’de verilen bu patent geçtiğimiz şubatta Facebook’a tahsis edilmişti. Patent, bir ağda kişi profil bilgilerine erişimi kontrol etme ve kullanıcılara fotoğraf ve videolarla etkileşim için diğer kullanıcıların her birine geçiş hakkı tanıma izni verme gibi yöntemleri kapsıyor.

Yukarıdaki patentlere bakıldığında ilk iki patentin Facebook tarafından gerçekleştirilmiş yenilikler sonunda alındığı, diğerlerin ise başka şirketler üzerinden devralındığını gösteriyor. Eğer süre uzatımı olmazsa, Yahoo’nun bu ay içinde söz konusu patent iddialarıyla ilgili savunmasını vermesi bekleniyor.

İlgili – Facebook’un Patent Şikayeti (SB Nation)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER