Teknoloji

Facebook Haber sekmesini iki ülkede daha kapatıyor

facebook haber

Facebook Haber sekmesini nisan ayının başlarında ABD ve Avustralya’da kullanımdan kaldıracak. Meta‘dan yapılan açıklamada, şirketin “yatırımlarını insanların en çok değer verdiği ürün ve hizmetlerle uyumlu hale getirme” çabalarının bir parçası olarak yer imleri bölümündeki sekmenin kaldırılması kararının alındığını belirtti.

Şirket 2023’ün aralık ayında Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’da Haber sekmesini kullanımdan kaldırmış ve kaynaklarını kısa videolar gibi insanların daha fazla görmek istediği diğer şeylere aktardığını açıklamıştı.

Meta’nın yeni gönderisinde, geçtiğimiz yıl ABD ve Avustralya’da Haberler sekmesini kullanan kişi sayısının yüzde 80 azaldığı belirtildi. Görünüşe göre haberler, kullanıcıların Facebook’ta gördüklerinin yüzde üçünden daha azını oluşturuyor. Dolayısıyla bunun deneyimin büyük bir parçası olduğunu söylemek mümkün değil. Şirketin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “İnsanların Facebook’a haber veya siyasi içerik için gelmediğini biliyoruz; onlar insanlarla bağlantı kurmak ve yeni fırsatları, tutkuları ve ilgi alanlarını keşfetmek için geliyorlar.”

Şirket, Avustralya’da Haberler sekmesini kaldırma kararıyla ülkedeki yayıncılara içerikleri için ödeme yapmayı da bırakacak. Bunun için mevcut anlaşmaların tamamlanması beklenecek. Birkaç yıl önce Facebook, Meta gibi şirketlerin içerikleri için medya kuruluşlarına ödeme yapmasını gerektiren o zaman teklif edilen yasaya yanıt olarak ülkedeki haber bağlantılarını engellemişti. Şirket, ülkedeki medya kuruluşlarıyla anlaşma yapmaya başladıktan sonra haber bağlantılarının engelini kaldırmıştı.

The Age’in haberine göre; Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu, Google ve Meta’nın aralarında Guardian Australia ve News Corp Australia’nın da bulunduğu düzinelerce kuruluşla yılda yaklaşık 200 milyon dolar değerinde anlaşmalar imzaladığına inanıyor. Meta, bu toplam miktarın yaklaşık üçte birinden veya 66 milyon dolarından sorumlu, bu da kararının ülkedeki haber sektörü üzerinde büyük bir etki yaratacağı anlamına geliyor.

Facebook haber kuruluşlarıyla yeni anlaşmalar yapmayacak

Sosyal medya devinin kararında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Zira yapılan açıklamada Haber sekmesinin kaldırılmasına karar verildiği ve bölgede geleneksel haber içeriği için yeni ticari anlaşmalara girilmeyeceği açıkça belirtiliyor.

Ancak Meta, yukarıda adı geçen ülkelerde haber bağlantılarını engellemedi ve Facebook kullanıcıları, sosyal ağda paylaşılanlara hâlâ erişebiliyor. Yayıncılar ayrıca her zamanki gibi resmi sayfalarında hikayelerinin bağlantılarını yayınlamaya devam edebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER